2014. augusztus 10., vasárnap

Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen


banner_jav.jpg

Azt már sokan tudhatjátok, hogy 2014. augusztus 9-én kerül bemutatásra Diana Gabaldon népszerű sorozatának az Outlandernek a bemutatója az amerikai Starz csatornán, melyet nagy várakozás övez a magyar könyv rajongói körében. 

Ezért úgy döntöttünk, hogy egy különleges blogturnéra invitálunk benneteket, mely során különböző szempontok szerint mutatjuk be a könyveket és a sorozatot, legyen szó szereplőkről, életérzésről, hangulatról, helyszínről vagy a nyelvezetről.



Ezenkívül egy kis nyereményjátékot is találhattok, ahol még többet tudhattok meg Skóciáról és egy Outlander könyvcsomagot nyerhettek, melyet a sorozat magyar rajongói oldala ajánlott fel.

Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen

Oldalszám: 912 oldal
Kötéstípus: kartonált - keménytáblás védőborítóval
Eredeti cím: Outlander
Fordító: Farkas Veronika
ISBN: 9789632451862 - 9789632453798
Országos megjelenés: 2010.12.17

Fülszöveg:
„Lenyűgözően szórakoztató… A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány” – Chattanooga Times

Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér – Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul. 
Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul… 
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében. 
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.


Outlander - egy nekem tetsző aspketusa - a karakterek I.

A Blogturné Klub ezúttal egy egészen különleges és rendhagyó turnét indított útjának, ahol nem csupán arról olvashattok, hogy a turnéban részt vevő blogok miként értékelik a könyv egészét, hiszen ezúttal minden blog a könyv egy-egy aspektusát mutatja be, vagyis  egy-egy nézőpontból közelítik meg a könyvet, kiemelve azt a részt, ami miatt neki különösképpen tetszett Diana Gabaldon története.

S bár számomra ez a regény az egyik legkedvesebb könyvélményem így összességében, minden apró részletével egyetemben - hiszen történelmi kalandregény, ugyanakkor skót, ráadásul még egy csodálatos szerelmi történet is -, talán az egyik legkiemelkedőbb momentuma, hogy végre képes volt felmutatni egy olyan női karaktert, ami végérvényesen beleivódott az emlékezetembe. 
Bizony-bizony, Claire Beauchampről beszélek. S hogy miért is olyan fontos ő számomra?
Ezért:

Claire Elizabeth Beauchamp

Teljes név:                        Claire Elizabeth Beauchamp Randall Fraser
Született:                         1918. október 20.
Foglalkozása:                 orvos
Klán:                                  Fraser (házasság révén)
Könyv:                               Diana Gabaldon: Outlander
                                             - Az idegen

Családtagok:                 Henry Beauchamp (apa) †
                                             Julia Moriston (anya) † 
                                             Quentin Lambert Beauchamp 
                                              (nagybácsi) † 
                                             Jamie Fraser (férj) 
                                             Frank Randall ( férj) 
                                             Jenny Murray (sógornője) 
                                             Ian Murray (sógora) 

Fizikai megjelenés:    barna haj
                                             barna szem, 
                                             közepes testmagasság
                                             rakoncátlan, göndör tincsek

Röviden:
Claire Beauchamp Fraser nővér, majd orvos, egyúttal egyfajta időutazó, aki  mind a 20. században (Frank Randall feleségeként), mind a 18. század (Jamie Fraser feleségeként ) élt.
Claire, az elsődleges elbeszélője Diana Gabaldon Outlander sorozatának, melyben éles nyelvű, szenvedélyes, igazán humoros főszereplőnőt alakít. Kedvenc felkiáltása: "Jézus H. Roosevelt Krisztus!" - ez a 8 könyvben több mint ötvenszer elhangzik!
A sorozat végén Claire 1778-ban él Philadelphiában, hatszoros nagymamaként és orvosként.

Claire élete:
Claire Beauchamp Henry Beauchamp és Julia Moriston lányaként született 1918. október 20-án. A szülei meghaltak egy autóbalesetben, amikor ő még csak öt éves volt, és Claire-t nagybátyja fogadta magához. Quentin Lambert Beauchamp régész és történész volt, így munkája során a világ minden táját bejárták. 

Claire az első csókját Egyiptomban kapta kilencévesen egy dragomán fiától. Egyik útjuk során találkozott a fiatal, történész Frank Wolverton Randall-lal, aki nagybátyját kereste fel munkaügyben. Hamarosan összeházasodtak, és egy rövid, kétnapos nászút után a skót felföldön  - hazatértek. Ám a második világháború következtében nem sokat tölthettek együtt, Henry katonának állt, Claire nővérként dolgozott, s így 8 évre elszakadtak egymástól. Csak a háború után, 1946-ban találkoztak ismét, s második nászútra indultak Inverness-be, szintén a skót felföldre. 

Ám a nászutat és az együttlétet most sem élvezhették sokáig, köszönhetően a mágikus kőkörnek, amely segítségével Claire hirtelen és váratlanul egyszer csak 1943-ban találta magát....

Miért szeretjük? Személyiségjegyek:

Őszintén szólva a legtöbb könyvben nem igazán szeretem a női karaktereket és egy idő után még a nevük is feledésbe merül. Meglehetősen kevés olyan olvasmányom volt eddig, ahol a hősnő képes volt megkedveltetni magát velem, akit valamiért megszerettem és a szívembe zártam. Így aztán roppantmód örülök, ha végre egy olyan könyvet olvashattam, ahol nemcsak a férfi szereplő, hanem a női  is maradandó élményt nyújt!

Nos, Claire alakja az Outlanderből kétségkívül ilyen (S bármennyire is Jamie az, akiről legszívesebben ódákat zengenék, legyőztem ezt a késztetést, mert vele kapcsolatban ezt már sokan megtették előttem, Claire alakjáról megfeledkezve - pedig megérdemli, hogy róla is szót ejtsünk!)


Claire egy hihetetlenül kemény, határozott egyéniség, igen erős öntudattal. Nemcsak okos és intelligens, de emellett roppantul szenvedélyes és kitartó, igazi túlélő típus, aki igyekszik legyőzni minden akadályt és megbirkózni minden helyzettel. 
Jó volna azt mondani, hogy Claire teljesen olyan, mint én - de azt hiszem, helyesebb lenne azt mondanom, hogy Claire teljesen olyan, amilyennek én képzelem magam, vagy inkább amilyen én szeretnék lenni - vagy éppenséggel bárki más. (Bár a bátorságom messze elmarad az övétől...)

Ám az igazi bámulatot és tiszteletet mégsem ezzel érdemelte ki nálam, hanem azzal a múlhatatlan életigenléssel, humorérzékkel és pozitív szemlélettel, ami példaértékű és követendő bárki számára. Szeretem azt, ahogy a legborzasztóbb helyzetben is képes nevetni, ahogy a legnyomasztóbb dolgokban is képes meglátni a jót és az iróniát. Szeretem a csipkelődő élcelődését, azt a vehemenciát, ahogy bárkinek képes kapásból visszavágni, ahogy senki előtt nem hajlandó megalázkodni és megalkudni. Ahogy bármilyen körülmények között képes megőrizni önmagát és ezt tudatni is - mindenkivel!
Számomra Claire a NŐ, az EMBER. Bámulatos a karaktere!

Kedvenc jelenetem vele: 
Sok van, de amikor igazán a szívembe zártam, az az a rész volt, amikor Jamie-vel egy árnyas ligetbe térnek le a velük együtt menetelő társaiktól egy "kis kitérőre" és megtámadja őket két dezertőr. S miután elhárítják a veszélyt, s Dougal utánuk vágtat őket megdorgálni, Claire hihetetlen nevetőgörcsöt kap - igen, itt vált belőle számomra kedvenc női karakter.

Egyéb:
A könyvfolyamból készülő filmsorozat szereplőválogatásán Claire szerepét Caitriona Balfe színésznő és modell kapta meg - úgy gondolom, nem véletlenül. Első ránézésre tökéletes választás: szép, határozott és nagyon nőies. Bízom benne, hogy már csak néhány nap, és mi is megláthatjuk őt Claire szerepében!







Nyereményjáték


Minden turné állomáson egy skót jellegzetességet mutatunk be Nektek. A megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorában kell beírnotok, így részt vehettek a sorsoláson, ahol egy Outlander könyvcsomagot sorsolunk ki.

Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!



A mai állomás jellegzetessége:


Az angolok igyekeztek tűzzel-vassal "lebeszélni" a skótokat a nemzeti ruhadarabjukról. Persze minél több törvényt hoztak az épp uralmuk alatt levő területeken a ……. viselése ellen, az annál népszerűbb volt. 1782 július 1-e óta ismét szabad a ……. viselése, ahogy a highlanderek fogalmaztak: "Többé nem kell az embertelen alföldi ruhában (értsd: nadrágban) járnunk". A minta, a színek, mind-mind bonyolult rendszer szerint jelképezik azt az életfelfogást, mottót, ami egy-egy családra jellemző volt. A viselési szabályok is csak a megfelelő közösségek (a meg néhány létező skót történelmi hadtest és a klánok) tagjaira vonatkoznak. Ha valakinek kedve támadna mondjuk a MacDonald klán …….. és díszruháját felvenni, annak csak egyetlen következménnyel kellene számolnia: ha netán háború tör ki és épp rajta van a ruha, akkor köteles a klán oldalán harcolni.


a Rafflecopter giveaway

Az állomások listája


08/09 MFKata gondolatai
08/10 Roni olvas
08/11 Kelly&Lupi olvas
08/12 Függővég
08/13 Insane life
08/14 Deszy Könyvajánlója

Még nem olvastad? Itt az idő bepótolni a mulasztást! :)
Itt megrendelheted!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates