2014. április 9., szerda

Karakter Szerda - Tobias Eaton, vagyis Négyes a Divergentből


Hivatalos négy



Tobias 

Eaton
Életkor18 év
NemeFérfi
CsoportjaBátrak
Születési csoportjaÖnfeláldozók
CsaládMarcus Eaton (Father)
Evelyn Eaton (Mother)
Felvett névNégyes
Magasságkb. 182-183 cm
HajSötétbarna
Könyves megjelenése                                        A beavatott, A lázadó
Filmes alakját játssza                                    Theo James

A karakterleírás azok számára, akik a könyvet még nem olvasták, spoileres lehet, ezért kérlek, ha még mindig nem olvastad ki a könyvet, nyomás, és gyere vissza utána! :)

Röviden:
Tobias Eaton, ismertebb nevén Négyes, Veronica Roth A beavatott című ifjúsági disztópiájának férfi főszereplője. A Bátrak egyik vezéregyénisége, az újoncok kiképzője. Az első kötetben burkolt vetélytársa Ericnek, az a szóbeszéd járja, hogy csak azért nem ő lett a Bátrak vezére, mert visszautasította az ajánlatot. Később szerelmes lesz az egyik újoncba, Trisbe.

Négyes élete
Tobias Marcus és Evelyn Eaton egyetlen fiaként született az Önfeláldozók csoportjában.  Miután anyja elhagyta a családot, apja Tobiast igyekezett fegyelemre, keménységre nevelni azzal, hogy fizikailag bántalmazta a fiút. Tobias - bár az alkalmassági vizsgán nem ezt az eredményt kapta - a Választási Ünnepség során a Bátrak csoportját választotta új családjának, elsősorban azért, hogy elmenekülhessen apja elől.
Hamar beletanult új életébe, olyannyira, hogy a Bátrak egyik kiválóságává vált, s hamarosan a csoport vezetői között találta magát.
Mikor megismerjük, az Újoncok kiképzőjeként vesz részt a Bátrak életében.

Miért szeretjük? Személyiségjegyek:
Négyes igen vonzó, izmos, kisportolt férfi, ám nem elsősorban ez az a tulajdonsága, ami miatt annyira megszerettük őt a történet során.
Négyes ugyanis igazi karizmatikus személyiség, természeténél fogva A VEZETŐ: tekintélyt parancsoló, magabiztos, ugyanakkor hallgatag és erőt, biztonságot sugárzó. Tipikusan az a fajta ember, aki keveset és kevésszer beszél, de amikor megszólal, mindenki rá figyel, mert minden szavának jelentősége van. 
Ezen kívül nemcsak bátor, de roppantmód okos, intelligens, és bizony továbbra is magán viseli az Önfeláldozók segítőkészségét és önzetlenségét is - bár ezt a tulajdonságát igen jól képes elfedni a Bátrak között. 
És amikor már elképzeltük magunknak ezt a sziklaszilárd, kiforrott jellemet, lassan rájövünk, hogy bizony ő sem tökéletes. Neki is vannak félelmei, hibái, gyengeségei. Képes gyengéden szeretni, félteni, kételkedni, megtörni. 
Roppant érdekes és összetett személyiség ő, férfiassága és ereje rendkívül vonzóvá teszi, gyengédsége, védelmező készsége pedig igazán szerethetővé. 

Érdekességek, apróságok Tobias életéből:
- Négyes a nevét onnan kapta, hogy neki mindössze négy félelme van, négy dologtól fél a legjobban. Ezek a következők: 
  • tériszonya van
  • klausztrofóbiás
  • fél attól, hogy ártatlan embereknek ártson
  • az apjától

- Mivel a filmbeli Négyes, vagyis Theo James idősebbnek néz ki, mint 18, a filmben megváltoztatták a fiú életkorát, s így nem 18, hanem 24 éves.

Kedvenc idézetem, jelenetem tőle:

"– Most sírnom kellene? – kérdezem. A hangomat elnyeli az inge. – Talán valami nem stimmel velem?…….

– Tudok én bármit is szerinted a könnyekről? – kérdezi szelíden."


"– De meg kellett volna bocsátanom neki.
– Talán. De lehet, hogy ennél többet is tehettünk volna – mondja – És lehet, hogy elég, ha hagyjuk, hogy a lelkiismeretünk emlékeztessen arra, hogy legközelebb jobban csináljuk."


Film ábrázolása
A Summit Entertainment filmstúdió a könyv megjelenése után nem sokkal megvásárolta a regény megfilmesítésének jogait, és Négyes szerepére a 29 éves Theo Jamest választották ki. Theo előtte is filmezett, és szabadidejében a Shere Khan nevű együttesében énekelt és gitározott Londonban, ám 2012 novemberében a zenekar hivatalosan is bejelentette, hogy feloszlanak és mindenki külön utakon folytatja zenei pályafutását (Theo valószínűleg inkább a színészit...)
Nos, volt szerencsém látni filmbeli alakítását több ízben is, és el kell mondanom: talán senki más nem lett volna ilyen jó választás, mint ő. Tökéletesen formálja meg azt a Négyest, akit a könyv leírásai és párbeszédei alapján magunk elé képzeltünk: erős, határozott, tiszteletteljes, mozdulatai, gesztusai, és roppantmód kellemes orgánumú, erőteljes hangja igazi férfias karakterré teszik őt. Igen, a hangja! Igaz ugyan, hogy a hazai mozik szinkronizálva vetítették a filmet, mindenképpen érdemes meghallgatni az eredeti hangot is, hiszen Theo hangja Négyes hangja, azzal együtt lesz az, aki. Próbáljátok ki!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates