2014. április 17., csütörtök

Together Thor'sday: Marie Lu Legenda

Akárhogy is nézzük, az olvasás szubjektív, magányosan végzett tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkben, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.


De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?







Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a könyvben a kedvenc jelenete/idézete/szereplője, mi rázta meg leginkább, mit szeret benne a legkevésbé stb.



Together - vagyis együtt: Greylupus-szal és MFKatával, akiknek a véleményét saját oldalaikon olvashatjátok el!


Heti közös olvasmányuk Marie Lu: Legenda című disztópiája,  mely egy nem túl rózsás, nem túl biztató jövő képét festi le számunkra, mégis talán ez az a disztópia, amelyben a legnagyobb elszántságot, a legnagyobb küzdelmet látom az emberekben arra, hogy változtassanak a sorsukon, és jobbá legyenek.

Számomra a könyv azt közvetíti felénk, hogy bármennyire is kilátástalannak látszik is a jövőnk, mindig harcolhatunk a szebbért, a jóért, az igazságért, a jövőnkért. Akármennyire is negatívnak, borzalmasnak tűnik is az eljövendő idő, mégis ott van benne a küzdelem, a harc, a tenni akarás, a remény a szebb életre.

Látja ezt a könyv karaktereinek többsége is, akik azt gondolom, ebben a világban mind kivételes személyiségek. Ezért is választottuk a mai Together Thor'sday rovat központi témájául a Legenda karaktereinek bemutatását.


Az én karakterem: June Iparis

JUNE IPARIS



Életkor
15 év
Neme
Nő 
Lakhely
Los Angeles, Rubin szektor
Foglalkozása
ügynök
Teljesítménye
1500 pont (100%) 
Család
Metias Iparis (fiútestvér)
Becenevek
Juny-nyuszi
Haj           
sötétbarna, hosszú
Szem
barna, arany foltokkal
Könyves megjelenések
Legenda, Prodigy



Fizikai leírás

June vékony, ám erős és izmos lány, köszönhetően a sok katonai kiképzésnek. Haja hosszú, sötétbarna, legtöbbször lófarokba fogva hordja. Szeme barna, arany pöttyökkel tarkított. Csinos, vonzó lány.


Élete
June Iparis a Köztársaság üdvöskéje, legnagyobb reménysége: kitűnő katona, erős, gyors, bátor, tettrekész, az esze pedig úgy vág, mint a borotva.

Előkelő köztársasági családból származik, ám szülei egészen kiskorában titokzatos körülmények között meghaltak egy autóbalesetben. June nevelését innentől bátyja, Metias vette át, s a lány csakhamar az elit katonai iskolában találta magát. 
Itt aztán csakhamar bebizonyosodott: June egyfajta csodagyerek: a fiatalok körében elvégzett próbán - a Köztársaságban először - 1500/1500 pontot szerzett, vagyis 100 %-os teljesítményt nyújtott. A kiképzés során nyújtott teljesítménye kiváló - szép és ígéretes jövő elé néz.

Egészen addig, míg meg nem gyilkolják Metiast, a bátyját, s June ki nem nyomozza, hogy a gyilkosa vélhetően Day, a Köztársaság körözött bűnözője. Megfogadja, hogy elkapja és megbosszulja bátyja halálát. 
És ez az a pont, ahol az élete örökre megváltozik...Mert June terve ugyan akár sikerülhetne is, ha közben nem jönne rá néhány igazán érdekes és megdöbbentő dologra bátyja halálával, a Köztársasággal és Dayjel kapcsolatban..A történet bonyolódni kezd....

Miért szeretjük? Személyiségjegyek
Általában nem szeretem a női szereplőket. Egészen egyszerűen nem bírom őket a szívembe zárni, többségükben találok valami kifogásolnivalót... Nem June-ban...

bár ő a keményebb, erőteljesebb jellemű női karakterekhez tartozik - akiket végképp nem szeretek, mégsem irritálóan fiús, vagy kőkemény. Valamiért süt belőle, hogy ő ízig-vérig nő: tud erős lenni, ha kell, tud talpon maradni, tud magabiztos lenni, de egymagában sír, gyászol, kételkedik, megkérdőjelez és utánajár. Szerettem az eszét, a leleményességét, a tökéletes logikáját. 
Mindig nagyon ésszerű, ugyanakkor önzetlen és nagyon megértő másokkal szemben. Igaz ugyan, hogy első látásra hidegnek és érzéketlennek tűnik, hiszen nehezen fejezi ki az érzelmeit mások iránt, belül mégis gyengéd, érzelmes és szeretetre vágyó. 



June - casting
A rajongók többsége June szerepére Haillee Steinfeldet képzelte el, én személy szerint úgy gondolom, talán túlságosan fiatal ő erre a szerepre, túlságosan mosolygós, túlságosan ártatlan. June katona. Kemény, határozott és fiatal kora ellenére is inkább felnőtt már, mint gyermek. Én ezt Hailee-ben nem látom.



Jóval találóbbnak érzem a szerepre például a Reign-ből ismert Adelaide Kane-t, akinek keménysége, tiszteletre méltó kiállása, határozottsága minden képkockából sugárzik. A tekintete tud szigorú lenni, mint egy katonának, alkata, testfelépítése is éppen alkalmas. Én őrá voksolnék...













0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates