2014. szeptember 5., péntek

Louis Lowry: Az emlékek őre


Sokatok számára ismerős lehet Lois Lowry Az emlékek őre című könyve. Magyarországon először 2001-ben jelent megTóth Tamás Boldizsár fordításában az Animus kiadónál. Az évek során számos fiatal és felnőtt szívébe lopta be magát a mű és idén szeptember 11-én a hazai mozikban is bemutatják a könyvből készült filmet. Ennek örömére a hazai forgalmazóval, a Big Bang Mediával közösen játékra invitálunk titeket és lehetőségetek nyílik megnyerni a 10 db páros jegy egyikét. A játék mellett minden állomáson különböző értékeléseket, érdekességeket, extrákat olvashatsz a könyvről és a filmről.


Louis Lowry: Az emlékek őre

Kiadó: Animus, 2001/2006/2013
Fordítota: Tóth Tamás Boldizsár
Goodreads: 4,11
Besorolás: YA, disztópia
Oldalszám: 232 oldal


Film:
Magyarországi forgalmazó: Big Bang Media
Mozibemutató: 2014.09.11
Premier előtti vetítés, amire a nyeremény szól: 2014.09.10 - 19:00 Lurdy

Fülszöveg:
A tizenkét éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…

A könyvről pár szóban:
Louis Lowry írása korszakalkotó és inspiráló írás, mely 1993-as megjelenésétől kezdve gyermekek és felnőttek ezreit késztette arra, hogy elgondolkodjanak a világ folyásáról, szabadságról, döntésekről, emlékekről, családról és hasonló fontos kérdésekről.
Mindezt egy tökéletesre tervezett, ám igencsak hibás utópisztikus világon keresztül, ahol azzal próbálják megvédeni az embereket, hogy burokba zárják őket. Nem számolnak azzal a ténnyel, hogy minél jobban behatárolják valakinek a lehetőségeit és tapasztalatait, annál kevésbé tudják megvédeni őket a való világ kihívásaival és nem beszámítható véletlenjeivel szemben.
A könyvben elbújtatott mély gondolatok tanító jellegűek, ráadásul olyan témákat érintenek és boncolgatnak, melyek egy serdülő fiatal életében fontosak és meghatározók. A cselekményvezetés lineáris, lassú folyású, itt nem az akció és az izgalmak kapnak hangsúlyt, sokkal inkább az emberi elme feleszmélése, a világ lassú kibontása és összeomlása. 
Nyelvezete választékos, a mondatok igazi irodalmi igényességgel megformáltak. Öröm olvasni...

A világfelépítés újszerűsége, Jonas karakterének megformálása, az öntudatra ébredés kiváló ábrázolása miatt a könyv igazán a kedvencemmé vált.

Borító:
1993-as megjelenése óta a könyv számos borítóval megjelent már, többnyire  a könyv egy-egy jellegzetes motívumára utalva. Van, amelyik egészen újszerű megközelítésből vizsgálja és mutatja meg a történetet, mások egy-egy kiválasztott sémát követnek. 
Íme a kedvencem, ami szerintem a legszebb, legelegánsabb:
És a kedvencem, a legszebb! Szerintem gyönyörű!


A szereplők életre kelnek 

Tudvalévő, hogy Louis Lowry filmadaptációjának szereplőválogatása igen parádésra sikeredett.
Az erős szereposztást firtatva Ralph Winter producer a következő választ adta: „Ez egy olyan projekt, amelyre mindenki azt mondta: benne akarok lenni! Úgy gondolom, ez egyfelől Harvey Weinstein iránti tiszteletből fakad, amely a filmes világban övezi, másrészről abból a vonzerőből, hogy olyan legendás tehetségekkel lehet együtt dolgozni, mint Jeff Bridges, Meryl Streep és Philip Noyce.”


Lássuk a szereplőgárdát!

Jonas - Brenton Thwaites

A történetet Jonas szemszögéből meséli el az író, aki egy különleges fiú az Egyenlét társadalmában: érett, figyelmes és együttérző, és a közösség legmegbecsültebb feladatát bízzák rá.
A könyvbéli Jonas 12 éves, naiv és ártatlan. A film készítői azonban úgy gondolták, változtatnak a fiú korán és a filmbeli karaktert néhány évvel idősítik. Ennek valószínűleg több célja is volt: egyrészt bővíteni szerették volna a nézők körét, másrészt - melynek célja ugyanez - a szerelmi szál beszúrása csak akkor volt lehetséges, ha a karakterek idősebbek.
Így esett a választás Brenton Thwaites-ra, az idei év egyik feltörekvő fiatal színészére:

„Brenton egy figyelemre méltó fiatal színész, biztos vagyok benne, hogy még sokat fogunk hallani róla” – mondta Bridges. Nem volt egyszerű egy 24 évest kiválasztani Jonas szerepére, aki 12 éves a könyvben” – teszi hozzá Bridges. „De aztán találkoztam Brentonnal, aki egyből levett a lábamról, és annyira jól hozza Jonas karakterét, hogy be kell lássam, tévedtem. Rengeteg van benne abból a szellemből, amelyet Lois kiemelt: nem az a lényeg, hogy a könyv minden egyes tényéhez hűek legyünk, sokkal fontosabb, hogy a könyv szellemiségét átadjuk.”

Az Örökítő - Jeff Bridges

Bridges játsza a központi karaktert, az Örökítőt, aki öregnek tűnik, de egyáltalán nem az. Inkább megfáradt, mert az emberiség emlékeinek megőrzésének terhét hordozza. Miközben bölcsességét felhasználva segíti a döntéshozók bizottságát fontos döntések meghozatalában, nem oszthatja meg tudását vagy használhatja azt arra, hogy megváltoztassa a közösséget. 
A választás nem véletlenül esett Jeff Bridgesre, sőt sokkal inkább ő választotta a filmet magának, mint fordítva. Olyannyira tetszett neki a könyv, hogy az Örökítő személyét saját apjára szerette volna osztani, ám mire sikerült a regényt filmre vinni, sajnos édesapja már nem vállalhatta a szerepet. Ő viszont éppen "beleöregedett" az Örökítő szerepére, így aztán a választás nem is volt többé kérdéses.
Karakteréről Bridges azt mondja: „habár a döntéshozók félredobták az emlékeket és a történelmet, értik az emlékek fontosságát és nem akarnak hibákat ismételni. Így minden emléket egy emberre testáltak, aki nem más, mint az örökítő.”
Brenton - állítása szerint - rengeteget tanult Bridgestől: „Jeff mindig készen állt improvizálni és mókás dolgokat mutatott meg a forgatás előtt, hogy segítsen, illetve arra is megtanított, hogy én is megtegyem neki ugyanezt."


Elöljáró - Meryl Streep

Az Elöljáró igazság szerint nem kapott nagy hangsúlyt a könyvben, sokkal inkább egy segítő, szükséges mellékszereplő alakját aggatta rá Lowry, aki azokat a feladatokat látja el, melyet általában a vezetőknek szokás. 

A filmben azonban a karakter abszolút központi szerepet kapott, hangsúlyt és nyomatékot. Talán Meryl Streep alakja miatt? 
Meryl Streep majd 40 éves karrierje alatt karakterek elképesztő sorát ábrázolta a vásznon és a televízióban is. Az, hogy őt választották az Elöljáró szerepére, igazán nagy dobásnak tűnik! Ugyanakkor a színésznő megjelenését olyannyira megváltoztatták, és próbálták a könyvbeli alak általuk elképzelt figurájához igazítani, hogy azt már egy picit túlzásnak érzem, mintha Meryl Streep mintegy karikatúrája lenne az Elöljárónak - amire egyelőre nem tudom, szükség van-e. A könyv mindenesetre nem indokolja.



Fiona - Odeya Rush
Fiona, Jonas barátnőjének szerepét Odeya Rush-ra osztották. A filmbeli karaktert természetesen Jonashoz hasonlóan idősebbé tették, és a könyvtől eltérő foglalkozást osztottak rá. Ennek igen ésszerű oka van: a könyvbéli Fiona ugyanis az Idősek házában dolgozik, és az idős embereket gondozza és fürdeti. Ezt nehezen lehetett volna képre vinni egy ifjúsági moziban, így aztán egy sokkal inkább romantikus és nőies foglalkozást osztottak neki: a csecsemők gondozását.
Változott továbbá a kapcsolat Fiona és Jonas  között is. A Lowry által írt könyvben nincs egyértelmű szerelmi szál, s még ha érződik is némi vonzalom a két fiatal között, az inkább csak egy halvány és ártatlan érzet, nem történik konkrét utalás vagy cselekmény, ami ezt erősebben alátámasztaná. Így természetesen csók sem csattan el köztük - nem úgy, mint a filmben.
Odeya gyönyörű színésznő, aki egyre több rajongót szerez Hollywoodban. Egyik napról a másikra szerzett átütő sikert a Disney féle Timothy Green különös életében, ahol Jennifer Garnerrel és Joel Edgertonnal szerepelt együtt. Világszerte több ezer jelentkezőt hallgattak meg a szerepre, amelyet végül Odeya kapott meg. Számos TV sorozatban szerepelt, mint a Különleges ügyosztály és a Félig üres.
„Odeya egy gyönyörű fiatal színésznő. Emlékszem, a szereposztás során mennyire megbabonázott szimplán a jelenlétével” – mondta Bridges. 

Anya - Katie Holmes
Katie Holmes játsza Jonas és Lily anyját, akinek fontos pozíciója van az Igazságügyi Hivatalban, a szabályok szigorú betartásáért felel a közösségben. 
Színésznőként számos elismerést sepert be filmekben és a színpadon nyújtott teljesítményéért, olyan kasszasikerekben szerepelt, mint Christopher Nolan Batman: Kezdődik!, vagy a kritikusok által elismert Jégvihar Ang Lee rendezésében, és Peter Hedge Hálaadás.

Noyce-szal sokat beszéltek arról, hogyan kéne megfogni karakterének kettősségét: az erőt, amely a munkája végzéséhez kell, illetve a sebezhetőséget, ami abból adódik, hogy Jonas anyja, és olyan dolgokat tapasztal meg, melyek a szabályok és megértés határain kívül esnek.

Apa - Alexander Skarsgård
Skarsgård játsza Jonas és Lily (Emma Tremblay) apját, ő a közösség egyik dajkálója, akinek a feladata, hogy biztosítsa a testi és érzelmi szükségletet minden újgyermek számára életük első néhány hónapjában. Ugyancsak ő felelős azon újszülöttek elbocsátásáért - megöléséért -, akiket értéktelennek ítélnek, akikkel bármilyen gond van testi vagy szellemi téren.
A svéd születésű Alexander Skarsgård Hollywood egyik legkeresettebb színésze. 
Alexander nagy áttörését az HBO minisorozata, a Gyilkos megszállás (2008) hozta, melyben alakítása elnyerte a kritikusok és a közönség elismerését is. Rögtön ezután megkapta az 1000 éves viking vámpír, Eric Northman szerepét az HBO sikersorozatában, a True Blood – Inni és élni hagyniban, ahol Anna Paquinnal és Stephen Moyerrel játszott együtt. A sorozat sikerét a jó forgatókönyv, a remek színészi alakítások és a vámpírláz hozta meg. A True Blood a 7. évadát kezdte el 2014-ben. /Ha belegondolunk, elég vicces, hogy vámpírból hirtelen gyengéd és érző szívű csecsemőgondozóvá vált! /
Habár Skarsgård nem olvasta Lowry könyvét, gyerekkorában nagyon kedvelte a disztópikus, sci-fi könyveket, mint az 1984 és a Szép új világ. Az emlékek őre forgatókönyve ennek egy nagyon érdekes továbbgondolásának tűnt. Skarsgård hozzátette: „Izgatottan szálltam be a csapatba, mivel ez Jeffnek annyira fontos projekt volt. Még 15 évvel ezelőtt említette nekem, hogy meg akarja csinálni ezt a filmet. Mivel olyan régen véghez akarta vinni, hatalmas adag lelkesedést hozott a forgatásra”



Asher - Cameron Monaghan
Asher Jonas legjobb barátját alakítja a filmben, akivel szinte elválaszthatatlanok. Ám amint sor kerül a 12 évesek ünnepségére, a mindig vidám és huncut Ashert helyettes szabadfoglalkozás vezetőnek nevezik ki. „Ő az a fiú, akinek gyerekként kisebb gondjai voltak fegyelmi kérdésekben, így a dorgálás fogalma nem áll távol tőle” – mondta el Monaghan, aki a karaktert formálja meg. „Az elején Jonas a tökéletes polgár, míg Asher az, aki egy kicsit mindig kilóg a többiek közül. Aztán ahogy Jonas lassan elkezd szembeszállni a rendszerrel, addig Asher a katonájává válik, és ő lesz az a személy, aki üldözőbe veszi Jonast, majd végül a történet rosszfiúja lesz. Így elmondhatjuk, hogy kettejük története teljesen szembemegy egymással. Ez egy eléggé érdekes ív egy karakternek.”
S bizony ez is egy eltérés a könyvbeli karakter életútjával kapcsolatban, hiszen Asher nem válik a könyvben sem katonává, sem ellenséggé. Megmarad a régi barát szerepkörében.
Cameron a Shameless – Szégyentelenek sorozat rendszeres szereplője, amelynek 4. évada most készül. A sorozat mellett Cameron szerepelt a 2014-es Vámpírakadémiában, amelyet Mark Waters rendezett.

Rosemary - Taylor Swift
Sokan izgatottan kapták fel a fejüket, mikor kiderült: Rosemary szerepére a világhírű fiatal énekesnőt, Taylor Swift-et szánták.

(A közösség tagjai közül csak az Örökítő képes az igaz szeretetre, és sok év magány után heves érzelmi kapcsolat alakul ki benne Rosemary iránt. Ő az első gyermek, akit a Befogadónak jelölnek ki, de 5 hét tréning után az elbocsátását kéri a közösségből.)


Taylor Swift beválogatásáról Silver azt mondta: „még mielőtt Taylort beválasztottuk volna, már megírtuk, hogy Rosemary zongorázni fog. A The Weinstein Company egyik executivja látta Taylort élőben játszani, és nagyon megtetszett neki. Nehéz volt a karakterét a filmbe írni, mivel a könyvben már nem a közösség tagja, és csak 5 hétig bírta, hogy kiképezzék a következő emlékek őrének. A forgatás alatt Taylorból csak úgy áradt Rosemary karakterének fiatalsága, mi több, zenei hozzáértésével is hozzájárult a karakter kiteljesedéséhez. Mindig rácsodálkozok, hogy úgy írtunk egy Taylor karaktert a filmbe még azelőtt, hogy arra gondoltunk volna, hogy bevonjuk őt is a filmbe.”
Emlékszem, mennyire a könyv hatása alá kerültem, amikor elolvastam az iskolában. Amikor a forgatókönyvet olvastam, elképzeltem Jeff Bridgest és Meryl Streepet a szerepekben, akik ekkor már le voltak szerződtetve. Fel voltam villanyozva, hogy én játszhatom Rosemary-t” – mondta Taylor. „Jeff Bridges-zel együtt dolgozni az első nagyobb filmes szerepemben eléggé fura de egyben egy valóra vált álom is. Nem is lehetett volna ennél magával ragadóbb, kedvesebb és barátságosabb.”





Nyereményjáték

A Big Bang Media felajánlásával lehetőségetek van a 10 db páros jegy egyikét megnyerni a premier előtti vetítésre. Ehhez mit kell tennetek? A Rafflecopterben lájkolni a Facebook profilokat és helyesen válaszolni a kérdésekre. Minél több kérdésre válaszolsz, annál nagyobb esélyed lesz a nyereményre. Ehhez persze segítségetekre lesznek a különböző állomások is. 
A premier előtti vetítés szeptember 10-én a budapesti Lurdy moziban lesz 19 órakor. (Nyerteseket szeptember 8-án, délelőtt értesítjük ki. Ha a nyertes 30 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolnunk. Kérlek figyeljetek oda, hogy a helyes email címetek legyen feltüntetve a Rafflecopterben!) 

Kérdések (a Rafflecopterben is megtaláljátok őket): 
1. Milyen színt lát meg először Jonas? 
2. Ki játssza a filmben Jonas szerepét? 
3. Mi a trailer alapján a szabad akarat következménye? 
4. A filmben mi szabadítja meg az embereket érzelmeiktől? 
5. Sorolj föl legalább három magyarul is megjelent művet az írónőtől. 
6. A trailerben milyen emlékképeket lát Jonas? (Sorolj fel legalább kettőt.) 
7. A könyvben mennyi idős Jonas? 
8. Mi fogott meg a trailerben, esetleg mi tetszett a könyvben? 

a Rafflecopter giveaway


A blogturné további állomásai: 

08/23 CBooks

08/26 Deszy - a film készítéséről
08/28 Könyvgalaxis - a könyv és a tudomány
08/30 Bibliotheca Fummie - képekről és a jelenetekről
09/01 Kelly Lupi olvas - az írónőről
09/03 Zakkant olvas - néhány extra a filmről és a trailerről
09/05 Roni olvas - a filmes és könyves szereplőkről
09/07 Insane Life - filmek és könyvek érvek és ellenérvek mind a két oldalról

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates