2014. október 22., szerda

Gwyneth Minte: Emily, hol vagy?


Emilyideiglenes copy.jpg

Képzeljétek el, hogy egy napon teljesen váratlanul eltűnik a nővéretek! Ugye, milyen szörnyű? Nos, pontosan ebbe a helyzetbe élhetitek magatokat, ha a Blogturné Klubbal tartotok az Emily, hol vagy? turnéjában. De ez persze még nem lenne túl izgalmas, ha nem próbálnánk meg rögtön kideríteni, hová tűnhetett Emily. És pontosan ezt fogjuk tenni. És ha ügyesek vagytok a nyomozós játékunkban, a könyvből is nyerhettek!


Gwyneth Minte: Emily, hol vagy?

covers_321648.jpgEredeti cím: Vermisst: Emily
Kiadó: Vivandra Kiadó
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: ?
ISBN: 9786155347061
Kötés: cérnafűzött, kartonált védőborítóval

Fülszöveg:
A gimnazista Emily három hónapja eltűnt. A családjának fogalma sincs arról, vajon él-e még, vagy már régen halott. Az erdőben egy lány holttestére bukkannak, de nem Emily az, csak nagyon hasonlít rá. Ki lehet ez a másik lány? A rendőrség tehetetlen. Ezért Johanna, Emily húga úgy dönt, hogy önálló nyomozásba kezd barátja, Robin segítségével. Kifaggatják Emily barátait, akiktől váratlan információkhoz jutnak. Ahogy egyre közelebb érnek az igazsághoz, a tetteshez, Johannát annál nagyobb veszély fenyegeti… Izgalmas, feszültségekkel teli ifjúsági krimi. Olvasása közben betekintünk a mai középiskolások életébe, miközben szembesülünk egy rejtélyes bűnügynek a családokra, az iskolára, a kisvárosra gyakorolt hatásával is.

A könyvről:
Kislány koromban nagyon szerettem volna egy lánytestvért. Bár van egy csodálatos öcsém és egy örökké védelmező bátyám, mindig úgy gondoltam, hogy az a kapcsolat, ami két lánytestvér között kialakulhat, az kivételes és szétszakíthatatlan. Valami olyan kötelék, ami szorosan, észrevétlenül feszül közöttük és végigkíséri őket egész életükön át. 
Persze biztosan akadnak kivételek, ám nagyon sok példa igazolja a feltevésem. Többek között a saját lányaimé... vagy Emily-é és Johannáé Gwyneth Minte ifjúsági thrillerében.

Emily 3 hónapja tűnt el. Elment egy osztálytársa házibulijába és azóta nem látták. A szülők összetörtek, a rendőrség azt feltételezi, hogy a lány Berlinbe szökött, hogy nagyvilági életet élhessen. Ám Johanna, Emily húga biztos benne, hogy bűncselekmény történt, és Emily valahol arra vár, hogy rátaláljanak. Így aztán egy holttest felbukkanása arra készteti a lányt, hogy Emily nyomába eredjen, és saját maga kezdjen el nyomozni az ügyben. Ebben Robin, a gyermekkori barátja lesz a segítségére. 
Kikérdeznek újra minden szemtanút, sorra veszik a helyszíneket, a facebookot - mígnem rájönnek: nem ismerték annyira Emilyt, mint ahogy azt korábban gondolták. 
De vajon él-e még a lány? Hol van? Önszántából van-e ott, ahol van? Mi történhetetett vele?

Gwyneth Minte regénye egy vérbeli ifjúsági krimi: fiatalos, izgalmas, okosan építkező, ráadásul olyan problémákat és témákat vet fel, amely a mai fiatalok életében kivétel nélkül jelen vannak, és meg kell birkózniuk vele.


A regény váltott nézőpontokkal meséli el a történéseket, így nemcsak Johanna, a fiatal testvér szemén keresztül láthatjuk az eseményeket, s általa egy kissé idealizáltan, túlszépített képként Emily-t, hanem megismerjük a rendőrség tényszerűbb, objektívebb szemszögét, és a lányt körbefogó környezet róla és az eltűnéséről alkotott elképzeléseit is. Ennek az írói módszernek több célja is van. Egyrészt pontosabb, bővebb képet képes alkotni az eltűnés körülményeiről, ezzel segítve az olvasót abban, hogy saját maga is megpróbálja összerakni a kirakós darabkáit és megoldani a rejtélyt - rávezetve az ifjú olvasót a krimiolvasás örömeire. Másrészt ugyanezzel a lendülettel képes megzavarni a gondolatokat és akadályokat gördíteni az útba - rákényszerítve az olvasót a logikus gondolkodásra és analizálásra.

Maga a cselekmény szépen, ügyesen építkezik, az információmorzsákat időzítetten, apránként kapjuk egészen a könyv feléig. Így aztán valóban jár az agyunk, gondolkodunk, próbáljuk Johannával és Robinnal együtt megtalálni a rejtély kulcsát - no és Emilyt. Ám a szerkesztés következtében a regény felétől az írónő szinte leleplezi a "tettest", és igen könnyen rájöhetünk, hol is kell keresnünk Emilyt. Ez számomra egy picit kivett a könyv értékéből, én jobban szeretek nehezebben, sokkal később rájönni az összefüggésekre. Ezért a szerkesztést én másképp oldottam volna meg, kihagytam, elhallgattam volna részeket a meglepetés erejére koncentrálva, a feszültséget még tovább fokozva. Bár elképzelhetőnek tartom, hogy az írónőnek ezzel is a tanító, okító szándék volt a célja, a kezdő krimiolvasó rávezetése a megoldásra...


A regény során felbukkanó számos téma a fiatal korosztály problémáit vetíti elénk, úgy mint drogok, kirekesztés, az öltözködés, családi problémák. Érintőlegesen, tudatosan a háttérben, ám mégis hangsúlyosan említi az írónő ezeket, a közvetlen kioktatást elkerülve, ám mégis egyértelmű figyelemfelhívásként.

A könyv nyelvezete egyszerű, a bőséges leírásokat és magyarázatokat elkerüli, minden tekintetben a fiatalosságra, könnyű érthetőségre törekszik. 

Az Emily, hol vagy? tökéletes olvasmány azoknak a fiataloknak, akik szeretik a gondolkodást igénylő, izgalmas olvasmányokat, a rejtélyeket, és agymunkát igénylő kikapcsolódásra vágynak.

Karakterek:
A könyv karakterei enyhén tipizált, ám jó kidolgozott, összetett figurák.
Emily bátorsága és kitartása becsülendő, ám kicsit úgy érzem, a veszteség súlyától nem mindig tudja a helyes és okos döntést meghozni, és emiatt sokszor elég logikátlanul viselkedik. 

Nála jóval józanabb gondolkodású Robin, aki minden benne dúló érzelem ellenére igyekszik objektíven és ésszel megközelíteni az eshetőségeket. Ráadásul olyan segítőkész és igaz barát, amilyenre minden fiatalnak szüksége lenne.

Kicsit már-már bántó az a pipogyaság, amivel az írónő a rendőrséget és köztük Leopold felügyelőt ábrázolja. Vizsgálatuk felszínes, intézkedéseik hibásak és hiányosak... Nem kicsi előítéletre utal ez az ábrázolásmód, és én szeretném hinni, hogy ennél azért alaposabbak és okosabbak a rendőrök - minden innen-onnan jövő negatív legenda ellenére.

Borító:
A magyar borító nem tartotta meg az eredeti német borító képét, egyfajta titokzatos, pinkes-lilás árnyalatot kapott. Próbálok rájönni, hogy a kép maga mit ábrázolhat - először a könyvben többször megjelenő tóra gondoltam -, de nem sikerül. A tipográfia viszont jó, sőt megkockáztatom: jobb, mint az eredetinek. 





Nyereményjáték

A könyvben főhőseinknek össze kell szedniük minden ügyességüket és minden nyomozói képességüket, hogy kinyomozzák, hová tűnt Emily. Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a hivatalos szervek nem állnak a helyzet magaslatán.

Ti vajon képesek lennétek észrevenni a fontos, de a fontos apróságokat, ha nektek kellene rájönnötök egy rejtély megoldására? Most kideríthetek! Ugyanis ebben a nyereményjátékban a figyelmeteket és a logikátokat tesszük próbára. Nincs más dolgotok, mint rájönni a megfejtésekre, és beírni őket a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. Nem probléma, ha nem sikerül mindent megfejteni, már egy helyes válasszal is esélyesek vagytok a nyereményre. És plusz pontokat szerezhettek, ha lájkoljátok a Blogturné Klub, a Vivandra Kiadó és a résztvevő bloggerek Facebook oldalait. Sok sikert! 

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk! 

Tehát a feladvány:

Kleptomanciában volt egy gyár, ahol minden alkalmazott lopott. Köztudott volt a dolog, így a portást sem izgatta már túlzottan. Egyszer azonban felvettek egy új embert, aki alig hogy munkába állt, máris igyekezett egy talicskával a kapu felé. Új lévén a fiú, őt megállította a portás. Át is vizsgálta alaposan a talicskát, de semmi lopott holmit nem talált benne, így tovább engedte. Másnap megint jött a legény, talicskástul. A portás újra átvizsgálta, újra semmi nyom. Így ment egy ideig, végül a portás megunta a vizsgáltatást, és elhatározta, hogy kifaggatja a legényt.
- Hallja, koma! – állította meg – Ebben a gyárban mindenki lop. Csak nem akarja bemesélni nekem, hogy maga az egyetlen, aki becsületes?
- Nyugodjon meg, én is lopok.
Mit lop tulajdonképpen az illető?

a Rafflecopter giveaway


A menetrend:

okt. 20. - Zakkant olvas
okt. 22. - Roni olvas




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates