2014. október 31., péntek

Elizabeth Richards: Főnix (A sötétség városa 2.)

phoenix_banner.jpg

A Dream Válogatás sorozatban jelenik meg Elizabeth Richards A sötétség városa sorozatának második epizódja, a Főnix. Az előző könyvben megismert Ash és Natalie szerelme új kihívásokkal szembesül, és a sötétfajzatok nemzedékének sorsa is tőlük függ.

Olvassátok el a Blogturné Klub értékeléseit és plusz extráit a fiatalokról, játsszatok velünk a nyereményjátékon és esélyesek lehettek megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db nyereménykönyv egyikét!



Elizabeth Richards: Főnix

Kiadó: Maxim Kiadó
Borító: keménytábla, védőborító 
Oldalszám: 366 oldal
ISBN: 9789632615325 
Sorozatnév: Dream válogatás
Fordította: Szűr-Szabó Katalin 

Fülszöveg:
Ash Fisher azt hiszi, túl van minden megpróbáltatáson. Eljegyezte Natalie-t, az élet csak jót tartogat számára. De a boldogsága csak addig tart, míg fenyegető látogatást nem tesz nála Tiszta Rózsa, és ultimátumot intéz hozzá: ha nem szavaz Rózsa Törvényére, ami a sötétfajzatokat és a többi másként gondolkodót haláltáborokba gyűjti, megöli Natalie-t. Elsőre egyszerűnek tűnik a döntés, de odadobhatja-e Ash sok millió sötétfajzat életét, hogy megmentse a szerelmét? Ash rögtön megpecsételi Natalie sorsát, amikor nem képes a szerelmét feláldozni több millió sötétfajzatért. Ekkor bukkan fel Elijah Theroux, a jóképű Básztet-fiú, akit Natalie korábban kimentett az anyja laboratóriumából, ahol Elijah-t kínozták és kísérleteztek rajta. Az őrök az ő mérgéből készítették a halálos Arany Ködöt, ami a Fekete Városban kitört lázadáshoz és Ash Főnixként, a lázadás jelképeként való újjászületéséhez vezetett. Elijah most visszatér, és Ash nem kedveli: nyilvánvaló, hogy Elijah odavan Natalie-ért, és Ash attól fél, hogy Natalie sem közömbös iránta.

A Fekete Város krónikái című trilógia rajongói számára a Sötétség Városának lenyűgöző második része.

A könyvről:
Az embernek temérdek megpróbáltatáson kell átesnie, mire beteljesíti a sorsát. Veszteségeken, kínokon, fájdalmas elválásokon.
S hogy kinek mi a sorsa? Ki tudja? Talán csak addigra derül ki, mire beteljesedett...S visszatekintve válik csak minden világossá: az, hogy nemcsak a jó dolgok, a rosszak, a fájdalmasak is mind hozzájárultak ahhoz, amivé lettünk és amivé lehetünk....

Ash Fisher tudta, hogy mi a sorsa: ő lett a Főnix, az elnyomás elleni lázadás jelképe. A bátorítás, a harc, a remény megtestesítője. Bátran és elszántan vállalta ezt a feladatot. Ám amikor Tiszta Rózsa megfenyegeti és választás elé kényszeríti, nem tehet mást, mint kiáll az elvei mellett. Döntéseinknek azonban mindig következményei vannak: Tiszta Rózsa kegyetlen eszközökhöz folyamodik, országszerte kitör a lázongás - és a véres megtorlás. Az ellenállók kis csoportja terveket sző, Natalie, Ash és Elijah pedig útra kell, hogy kelljenek. 
Útjukat számos veszély, fenyegetettség és kaland kíséri, miközben saját magukkal és a bennük dúló kétségekkel is meg kell küzdeniük. 
S a végeredmény? Egészen elképesztő!

Igazán ritkán fordul elő velem, hogy szinte egymás után két olyan könyvet is elolvasok, amire aztán minden kétséget kizáróan elmondhatom: Ez igen! Ez aztán valami! Ez kedvenc lett! 

Nos, most megtörtént!

Ráadásul Elizabeth Richards sorozatának első kötetét annyira szerettem, hogy biztos voltam benne, hogy ezt nem lehet felülmúlni. Meg sem fordult a fejemben, hogy tévedhetek! 


Ám a Főnix nemhogy felülmúlta A sötétség városának izgalmait, egyenesen túlszárnyalta azt! Hihetetlenül mozgalmas, lebilincselő, érzelemdús regény, tele frusztráló helyzettel, idegtépő jelenettel, meglepő fordulattal! 
Mit is mondhatnék? Ez igen! Így kell ezt csinálni!

Elizabeth Richards ott folytatja a sorozat megkezdett eseményeit, ahol az első kötetben abbahagyta. 

A cselekmény ezúttal is lineárisan halad előre, egyre feszültebb és feszültebb légkört keltve maga körül. Tiszta Rózsa parancsaival és tetteivel arányosan válik a karaktere egyre gyűlöletesebbé, a hatalmi harcok egyre kegyetlenebbé. S mikor azt gondolnánk, hogy nem bírjuk tovább elviselni a feszültséget Fekete Városban, akkor az írónő elirányít minket onnan, és kitárja előttünk az általa elképzelt világ ajtaját.

Ez előző kötethez képest a Főnix egy igen tág, és kiteljesedő világképet tár elénk: részleteiben, hangulatában megrajzolt városokat és tájakat, múltbeli eseményeket, a fajok történetét. Érdekes és igen jól átgondolt epizódok ezek, nagyon eredeti, nagyon újszerű világot írnak le nekünk.

Az akciójelenetek izgalmasak, idegtépők, a hangulatra rányomja a bélyegét az állandó fenyegetettségérzés, és az a frusztráció, amit Natalie - egyébként teljesen jogos - kételyei és tépelődése okoz. Nemcsak a menekülés, a külső veszély okoz ugyanis bennünk egy állandó várakozást, hanem Natalie betegsége, és az ezzel együtt járó konfliktusok is, mely közte és Ash között kialakul.


Ráadásul a szerelmi szál előbb szerelmi háromszöggé, majd lassan szerelmi négyszöggé alakul - ezzel is tovább tépázva az olvasók idegeit.
Drukkoltam, végig drukkoltam Natalie-nak és Ash-nek, miközben Elijah is egyre közelebb és közelebb került a szívemhez - így aztán biztosra vehettem, hogy bármiként is alakuljon, a veszteség és a csalódás elkerülhetetlen. 

Ám arra, ahogy végül az írónő megoldotta a helyzetet, álmaimban sem gondoltam volna! Meglepő, megdöbbentő, lélegzetelállító fordulat, amelyet olvasva valóban leesik az ember álla. Olyan lenyűgöző pontja ez a regénynek, amikor valóban a lélegzeted is eláll, és totálisan biztos lehetsz benne, hogy még csak megtippelni sem tudod, mit rejt majd ezek után a befejezés....

Karakterek:
Ez a kötet olyan sok érzelmi feszültséget és krízishelyzetet tartalmaz, amelynek során bizony ki kell, hogy teljesedjen, minden részletében meg kell, hogy mutatkozzon egy karakter minden oldala. Elizabeth Richard pedig nagyon okosan rá is jött erre, és ki is használta a kínálkozó alkalmat.
Elijah

Ash érzelemtelibb, szenvedélyesebb, jóval emberibb lett ebben a kötetben, Natalie esendőbb, ugyanakkor még erősebb és jellemesebb, Tiszta Rózsa pedig gyűlöletesebb és visszataszítóbb.

Elijah alakját tekinthetjük a megjelenő új fő karakterünknek, aki ugyan az első részben már megmutatkozott egy-egy röpke jelenet erejéig, ám igazán most vált kiforrottá és teljessé. Kissé szarkasztikus és flegma alakja igazán szórakoztató, ugyanakkor finom lelke és a vele történt múltbeli események, valamint családjának természete mégis igen sebezhetővé és szerethetővé teszik. Ráadásul reakciói egy-egy helyzetben példásak és bizalomkeltők - így aztán azt kell mondanom: nálam bizony ez a kötet egyértelműen Elijah kötete volt!

Borító:
A Főnix kötete - alkalmazkodva az első rész koncepciójához - tökéletesen kifejező és elegáns borítót kapott, elején a főnix madár szimbólumával. Színei vibrálók, forrongók - akárcsak Elizabeth Richard könyvének hangulata. És nézzétek csak a harmadik rész borítóját... ez is elég sokat árulkodik a befejező kötetről, de egyelőre csak találgatni tudunk...Ti hogyan képzelitek a végét?


A Főnix képekben

Ash otthon, az "Ivy Egyház alapja Szent Mária Magdolna templom tornya a Stony Stratford.  [Fotó: copyright Amelia Vincent 2013 Engedéllyel használva.]
Ash otthona

Bleak Bridge, ahol Ash és Natalie először találkoztak.  Nézd, Bogár uszály!
A híd, ahol Natalie és Ash először találkoztak

Az aranyozott város ...
Kitaláljátok melyik város lehet ez? Szerintem egyértelmű

A piacok Trákia ihlette Marrakech ...
Trákia piaca

A Bastet város, Viridis ihlette Masouleh Iránban.
A basztetek városa

Ez volt az inspiráció a barlangot, Ash, Natalie és Illés menedéket, míg trekking át a kopár!
A barlang, ahol Natalie, Ash és Elijah elbújtak

A dák csábító, Giselle.
Gizelle


Nyereményjáték

A sötétfajzatoknak két szívük is van, de az emberek egyetlen szíve is ketté tud szakadni. A Ti feladatok lesz összeilleszteni a darabjait. Keressétek a fél szíveket a blogturné bejegyzéseiben és párosítsátok össze őket. 

A lenti rafflecopter megfelelő mezőjébe ezeket a blogpárokat kell beírnod. Pl.: egyik blog-másik blog, az a blog- eza blog, …

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)

a Rafflecopter giveaway


Részt vevő blogok
10.31. Roni Olvas
11.02. Nem harap a blog
11.04. Dreamworld
11.06. Deszy Könyvajánlója
11.08. MFKata gondolatai
11.10. Kelly&Lupi Olvas

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Szia! Lehet, hogy csak nálam, de elcsúszott a Rafflecopter, és csak a fele látszik :)

Roni olvas írta...

szia,
nálam tökéletesen jelenik meg.. Esetleg próbáld meg, hogy ráfrissítesz....

Bianka írta...

Nálam a szívecskés kép sarka "kitolja" jobb oldalra, a frissítés sem segített, de mindegy, a gomb széle még látszik, majd kiügyeskedem valahogy :)

schalby írta...

Nálam is elvan csúszva :(

Roni olvas írta...

Húztam-vontam - remélem, most jó! :)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates