2011. június 22., szerda

Melissa Marr: Veszélyes álmok

Fülszöveg: Századokon át tartó stabilitás és béke után felborul a tündérudvarok közötti egyensúly. Irialnek, a Sötét Királynak új kihívással kell szembenéznie. Ha kudarcot vall, vérontásra és brutális erőszakra kell számítani. 



A 17 éves Leslie semmit sem tud a tündérekről és a viszályaikról. Egy nap megtetszik neki egy hátborzongatóan gyönyörű, szemeket és szárnyakat ábrázoló tetoválás. Meg van róla győződve, hogy ez a szimbólum hozza el számára a változást, amelyre kétségbeesetten vágyik. 
A tetoválás valóban megváltoztatja, de nem úgy, ahogy remélte. Különös dolgokat és baljós változásokat tapasztal: Leslie és Irial sorsa összefonódik. A lány egyre mélyebbre merül a tündérek világába, képtelen ellenállni a csábításnak. 

"A lány a korábbi életére gondolt: a drogosokra a házukban, a részeg vagy ki tudja éppen hol kódorgó apjára, a kifizetendő számlákra, az étteremben töltött hosszú órákra, a barátainak mondott hazugságokra. Ugyan mi hiányozna ezek közül? Nem akart visszatérni a fájdalommal, aggódással és félelemmel teli életéhez. Euforikus örömre vágyott. Érezni akarta, ahogy elolvad Irial karjában. Arra a hatalmas, vad örömre vágyott, amely olyan erővel hatott rá, hogy elvesztette tőle az eszméletét."

Leslie és az első kötetből megismert Niall már egy ideje vonzódik egymáshoz, de a Nyárkirálynő még azt sem engedi, hogy kettesben beszélgessenek. Nem elég, hogy a fiú tündér, még a múltja is sötét titkokat rejt. Vajon Niall szerelme elég erős ahhoz, hogy ez az árnyakkal teli veszélyes világ ne nyelje el örökre a lányt?




Cselekmény: Ez a könyv a tündérvilág sorozat második kötete. Azonban azt tudni kell, hogy valami különös elgondolás folytán Melissa Marr itt főszereplőket váltott, s bár a történet majdnem ott folytatódik, ahol az első véget ért, a fő karakterek ezúttal nem Aislinn és Keenan, hanem Leslie, Aislinn barátnője és Niall, Keenan tanácsnoka. Valamint belép egy új szereplő is, Irial, a Sötét Udvar királya (őrá már volt utalás az első kötetben is, na, ebben a részben most színre lép!). 
Először azt gondoltam, hogy ez nem lesz így jó, miért nem Aislinn történetét folytatja, miért vált, nem fog ez nekem tetszeni. Aztán csodák csodájára az történt, hogy ez a rész sokkal jobb lett, mint az első! A történet kiváló: izgalmas, lebilincselő és szívfájdító, a karakterek jól kidolgozottak, szerethetők, a hangulata, stílusa magával ragad!

A történetről: Leslie Aislinn legjobb barátnője. Azelőtt nem volt titkuk egymás előtt, de Leslie-nek - édesanyja halála óta - szörnyű titkai vannak: apja elkezdett inni, bátyja drogügyletekbe keveredett, néha alig tudják kifizetni a számláikat, ráadásul gyakorta megszállják a házukat bátyjának drogos haverjai, akik egy napon elkábítják Leslie-t és megerőszakolják. Leslie ezt a titkot hordozza magában, de úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Szégyelli magát és fél..Végül abban talál magának vigaszt és menedéket, hogy elhatározza: tetováltatja magát, hogy újra magáénak érezze a testét, újra legyen ereje...
Kiválasztja magának a tetoválást, azonban sikerül neki éppen azt, amit Irial, a tündérek Sötét Udvarának királya készíttetett. Ezt a tündérek könnyeiből és véréből készült tintával készítik el, és rajta keresztül táplálkoznak az emberek érzelmeiből - ez a sötét tündérek tápláléka. Egyúttal a tetoválás összeköti sorsát, érzéseit Iriallel, s mint a drogosok, függővé válik. 

Ugyanakkor Niall, aki Aislinn kérésére Leslie majd' minden lépését követi, beleszeret a lányba, és Leslie is vonzódik hozzá. Tetszik neki a fiú kötődése, biztonságban érzi magát mellette. De szerelmük nem teljesedhet ki igazán, hiszen a tetoválás elkészül és Irial magához köti a lányt.

Hogy mi lesz hármuk sorsa, mi lesz Leslie-vel, és a tündérekkel, azt nem árulom el. Aki nagy akciókra számít, pörgő eseményekre, az csalódni fog. Ez a könyv az érzelmekre épít, tele van vívódással, bánattal, lemondással. Azt taglalja, mit jelent a szeretet, mit kell megtennünk másért és mit saját magunkért. NÉha kicsit zűrzavaros, de úgy tökéletes, hiszen Leslie érzelmeit követjük. A véde valamilyen szinten happy end - ha azt vesszük - , mégis szívszorítóan fájdalmas. Véleményem szerint pont így kellett lennie...

Ezúttal sokkal többet megtudunk a tündérek világáról is, főként a Sötét Udvar kerül előtérbe. Ez egy tökéletesen felépített világ, külön társadalmi rendszerrel, külön uralkodó házakkal, külön feladatokkal. Színes, fantáziadús, érdekes.

Karakterek: Az első részben Seth-en kívül senkit nem kedvelet meg igazán. Itt más a helyzet. 
Bár Aislinn, Keenan ebben a részben is szerepel, Aislinn továbbra is olyan semmilyen, én nem látok benne semmi különöset, ami őt Nyárkirálynővé teszi. Számomra ő inkább idegesítő. Keenant itt, ebben a részben jobban megértettem, de ezáltal nem lett kedvesebb számomra, sőt! 
Niall az egyik nagy kedvenc - szerintem mindenki számára. Minden megvan benne, ami általában a hős, a romantikus szerelmes karakterek velejárója: kedves, oltalmazó, önfeláldozó, gyendéd és megértő. Nem lehet nem szeretni és nem lehet, hogy ne szakadjon meg érte a szívünk. 
 Ugyanakkor ott van Irial, aki elvileg Niall ellenfele és ellentéte, a Sötét Király. Tudjuk, hogy ő rosszat cselekszik, bajba keveri Leslie-t és egyáltalán: ő a rossz oldalon áll. Mégis...én kedveltem őt. Ő legalább nyílt lapokkal játszott, megmondta mit tesz és miért, nem volt olyan alattomos és sunyi, mint Keenan... És a felszín alatt tudtuk, hogy mégsem olyan rossz ő. Képes szeretni, félteni és elengedni, ha kell. 

Leslie pedig annyira emberi volt, annyira valóságos, hogy őt azért szerettem meg.

Izgalmasan várom a folytatását - ami nem a 3. rész, hanem a 4. lesz! (minden páratlan rész főszereplője Aislinn és Keenan, minden párosé pedig Leslie és társai).

Borító: Ugyanúgy gondolom, mint az első résznél: szép, szép, de nem értem továbbra sem a virágokat ... :-))

Megérdemli az 5 pontot!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates