2012. május 14., hétfő

Ally Condie: Crossed

Fülszöveg: 

A TÁRSASALOM HATÁRAIN KÍVÜL MÁS TÖRVÉNYEK URALKODNAK

A bizonytalan jövővel dacolva Cassia elindul, hogy felkutassa Kyt, akire biztos halál vár a Külső Tartományokban zajló háborúban. Hamarosan kiderül, hogy a fiú megszökött a katonai táborból, és a fenséges, de veszélyes kanyonokban talált menedéket. A vadregényes határvidéken teljesen más az élet, ráadásul úgy tűnik, minta lázadás szerveződne a Társadalom ellen. Bár Cassia mindent feláldoz azért, hogy együtt lehessen Kyjal, Xander most is képes meglepetéseket okozni, és a maga javára fordítani a játszmát.

A Matched trilógia várva várt következő részében Cassiát és Kyt a Társadalom peremvidékére veti a sors. Váratlan események, találkozások és összefonódások teszik minden eddiginél tekervényesebbé útjukat. A történetet Cassia és Ky felváltva mesélik el, egyes szám első személyben.


Cselekmény: 
Most jöttem rá - amint elkezdtem a bejegyzést-, hogy még a Matched esetén is van elmaradásom. Éppen akkor tartottam "blogszünetet", mikor azt olvastam. Hú, most ezt nagyon bánom! Pótolni fogom!:-)

Nálam a Matched nagyon fura érzés volt. Csak ismételni tudom önmagam, mikor azt mondom, hogy a Matched világa olyan, mint egy álomban: hol jó, hol rossz, de nagyon álomszerű. Talán azért érzem így, mert annyira messze áll a mostani emberi világunktól! Olyan mint egy régen megálmodott sci-fiben...
Vagy talán azért, mert ha erre a világra gondolok, mindig egy csupa fehér, fényességes, tiszta és steril világ jut eszembe. Mint egy orvosi rendelőben. Vagy mint abban a filmben, A  szigetben...(emlékeztek? a klónos...Ewan McGregorral a főszerepben) ott is minden fehér, és fényes, és tágas, és rendezett - persze semmi köze nincs hozzá, de mégis... 

No, ha a Matched a hófehér: steril, fényes és biztonságos, akkor a Crossed a narancssárga: a sivatagi por, a lemenő nap fénye, az elalvó tűz halvány parazsa.

Thomas Moran: Szakadék a Colorado felett
Narancssárga a helyszín miatt, a varázslatos Coloradoi sivatag és kanyonvilág miatt, narancssárga azért, mert úgy érzem a könyvben, hogy a tűz, ami Ky és Cassia szerelmében lobogott, minden tettük ellenére halványulóban van.... Továbbra is szurkolok nekik, annak ellenére, hogy míg a Matchedben annyira tisztának és eltörölhetetlennek tűnt a szerelmük, mint maga a burokba zárt világ, itt sokszor elbeszéltek egymás mellett és nem figyeltek egymásra. Nem értettem Ky ellenkezését a felkeléssel szemben, nem sikerült tisztán látnom a félelmeit. És nem értettem Cassia ragaszkodását sem egy eszméhez, melyben mindeddig nem is igen hitt: ők egy dologban hittek : egymásban. Ez itt kicsit meginogni látszik...drukkolok, hogy visszatérjen az egymásba vetett hitük, mert nagyon szerettem őket, mint párost :-)

A történet egész más itt , mint a Matched-ben, a hangulat maradt ugyanaz, a szereplők változatlanok, a stílusa továbbra is varázslatos. Imádom a rövid, tényközlő tőmondatokat, amelyek tárgyilagosnak hatnak, egyszerűek és objektívek, mégis zsúfolásig tele vannak érzelemmel, melyek a lelkünkig hatolnak. 

Karakterek: Továbbra is szeretem Ky személyiségét, annak ellenére, hogy volt, hogy nem értettem egészen az ódzkodásait. Továbbra is szeretem Cassiát, annak ellenére, hogy néha még mindig túl naiv. 
Xander is feltűnik egy rövid időre - vele továbbra sem tudok mit kezdeni. Nem ellenszenves, nem szeretem és nem utálom. Nem tudom őt hova tenni.... nem tudom eldönteni, hogy mit akar. Hogy kinek az oldalán is áll tulajdonképpen...
Új karakter Indie, akit az elejétől kezdve szívből gyűlöltem és Eli, akit pedig a szívembe zártam.

Fontos momentum, hogy ezúttal váltott nézőpontból látjuk az eseményeket, és annak ellenére,hogy ezt általában nem szeretem, elismerem, hogy kellett. Szerettem belelátni Ky fejébe. Egyedül az zavart, hogy néha túl gyorsan váltottunk és összezavarodtam...

Nem tudom, mit rejt majd a harmadik rész. Azt remélem, hogy a két lassan csordogáló, de szeretnivaló történet után egy igazi nagy durranás következik: fordulatokkal, lelki és igazi csatározásokkal, világmegváltó dolgokkal :-D

Borító: Hát nem csodajó még mindig? Már a Matched esetében is milliókat vonzott - szinte csak a borító. Remek ötlet, hogy minden rész az elsőhöz idomul és minden kötet esetében szimbolizál valamit és jelentést kap! Én leborulok a borítót tervezők előtt: ez igen,  ilyennek kell lennie egy jó borítónak!


Érdekességek:
Itt látható a Crossed trailere és íme a Crossedhez készült playlist az írónő honlapjáról:

a legtöbbet hallgatott dal a Crossed írása közben


ez dal akkor szólna, mikor Ky a háta mögött hagyja a falut

Ezt a dalt a harmadik fejezet háttérdalaként képzelné el az írónő

ez a dal a kék szín miatt került be elsősorban a playlistbe, hiszen a kék hangsúlyos ítt - legalábbis Ally Condie szerint - ez a dal tökéletesen mutatja, mi játszódik le Ky fejében.

Ez az a dal, ami tényleg Ky dala, hiszen nehezen hiszi el mindig, hogy olyan valaki, mint Cassia, szerelmes belé.


Ezt a dalt énekelgethette Cassia magában, ahogy Kyt kereste.

9. Yazala Ambambuti by Samite
Mert egyszerűen gyönyörű

Ezen a dalon mindig sírva fakad az írónő, és ezt a tábortűz jeleneténél képzeli el.



Minden idők leginkább szeretett Neil Diamond dala. Ez nemcsak Cassia és Ky dala lehetne, hanem ez lehetne az a dal is, ami Xanderhez illik.

ez a dal a 35. fejezethez illik, megmutatja, hogy érzi magát Ky.

Ky, Cassia, térképek és versek...egymásra és önmagukra találásuk dala.




A last-minute addition to the playlist, but it’s the perfect Sisyphus stone song. And everything about it fits Ky in this book.

Ez az ideális dal a könyv végén - előreutal arra is, hogy mi fog történni a harmadik kötetben.








0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates