2014. február 13., csütörtök

Together Thor'sday: Anna és a francia csók - kedvenc helyek

Akárhogy is nézzük, az olvasás szubjektív, magányos tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkben, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.


De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?


Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a könyvben a kedvenc jelenete/idézete/szereplője, mi rázta meg leginkább, mit szeret benne a legkevésbé stb.

Together - vagyis együtt: Greylupus-szal és MFKatával, akiknek a véleményét saját oldalaikon olvashatjátok el!


A 2. Together Thor'sday olvasmányunk Stephanie Parkins regénye, az Anna és a francia csók. S mivel a regény amellett, hogy egy bűbájos, édes szerelmi történet, mondhatni egyúttal egy igen szemléletes és képszerű útleírás is - pontosabban Párizs városának csodás bemutatása - varázslatos, hangulatos helyszínekkel, érdekes leírásokkal. És bizony ezt olvasva, Párizs utcáin, legnagyobb nevezetességei előtt járva ki ne érezné úgy, hogy "bár ott lennénk, bár odalátogathatnánk!"

Így aztán odalátogattunk... Hárman három helyszínen jártunk, ki ezért, ki azért. Látogassatok el velünk Ti is a könyv legcsodálatosabb helyeire, s tudjátok meg, miért is választottuk ezeket!

Luxemburg-park (Jardin du Luxembourg)
 - Párizs (Paris)

Elhelyezkedése: Párizs Latin negyedében, a Pantheonhoz és a Magyar Intézethez közel terül el. Párisz legnagyobb elkerített, parkosított kertje.

Belépés: ingyenes

Nyitvatartás: szezononként változik

Látnivalók: 
Természetesen a park leginkább pihenni, kikapcsolódni vágyók legnépszerűbb színtere. Jó idő esetén megtelik piknikező, napozó, beszélgető látogatóval, a gyerekek a Luxemburg-kastély előtt lévő tóban úszó kacsákat etetik, bérelhető miniatűr vitorlás hajókat úsztatnak.  

A kulturálódni vágyókat szabadtéri koncertszínpad, gyakori hangversenyek szolgálják, de itt látható a new york-i Szabadság-szobor mása, egy csodás Medici-szökőkút, és számos más látnivaló. 

Az aktív kikapcsolódást teniszpályák szolgálják, a gyerekeknek pedig lehetőségük van pónin és szamáron is lovagolni, sőt, a gyerekek nagy örömére egy szép nagy játszóteret is találhatunk a parkban

Könyvek, amelyekben szerepel:
- Victor Hugo: Nyomorultak - itt találkozik először Cosette és Marius
- Faulkner: Szentély - a teljes utolsó fejezet itt zajlik

A Luxemburg-kert az Anna és a francia csókban

"Furcsa, hogy először vagyok itt, mert ez a park a Latin Negyed mellett van. Nem is tudtam, mit veszítek. Étienne eddig mutatott nekem méhészetet, virágoskertet, bábszínházat, körhintát és egy olyan udvart, ahol úriemberek játszottak "boules-t", azaz gyeplapdát. Azt mondja, Párizs legjobb parkjában vagyunk, de szerintem ez a világ legjobb parkja."

A Luxemburg-kert az Anna és a francia csók egyik legmeghatározóbb és legfontosabb helyszíne, ahol igen fontos és jelentős események történnek.
A tavasz egyértelműen a szerelem hónapja, és ha a tavasz egy gyönyörű, napsütéses parkban talál azzal a személlyel, aki iránt egyébként is gyengéd érzelmeket táplálsz...nos, abból mi más is sülhetne ki, mint valami fontos és jelentős? Valami olyasmi, ami meghatározza az egész életed?

Az egyik kedvenc részem ez a regényben, az Anna és Étienne közötti érzelmek csúcspontja. A kettejük közötti felfokozott hangulatot olvasva mi magunk is nyakig eltelünk a tavasz bizsergető melegségével, a madarak csicsergésével, a víz lágy csobogásának hangjával. 
Üde, fiatalos és nyugodalmas - mint ahogy magát a parkot is képzelem. Jó lenne néha betérni és néhány órára leszámolni a rohanással és kapkodással, piknikezni, megpihenni, beleolvadni a természetbe. 

Luxemburg-park képekben:








0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates