2014. június 13., péntek

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az alibi


Amikor egy dologban egészen bizonyos vagy, de mindenki más kétségbe vonja a szavaidat, nincs más választásod, mint bebizonyítani az igazadat. 
S ha közben még egy másik ügybe is belekeveredsz? Hát akkor bizony, sűrű hetek elé nézhetsz!


Csakúgy mint Balla Adrienn, Szabó Tünde június 10-én megjelenő ifjúsági krimijének gimnazista főhőse, akinek kalandjait a Blogturné Klub június 13-28. között mutatja be Nektek, interjúval, Hírharsona szemelvényekkel, érdekes extrákkal. 
S ha ügyesen nyomozod ki feladványunkat, esélyes lehetsz megnyerni a Ciceró Könyvkiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét!
Nyomozásra fel!



Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az alibi



Oldalak száma: 456 oldal
Borító: fűzött
Megjelenés: 2014. június 10.
ISBN: 9789635398935

Fülszöveg:
A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.
A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.
Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.
Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.


A könyvről:

A kamaszkor az emberek többségét megviseli. Nemcsak testileg és lelkileg változunk meg és keressük a helyünket az életben, de szociális téren is igen sok megpróbáltatás vár ránk: beilleszkedés az iskolába, barátok, szerelmek, szülők...



Nem könnyű időszak ez...hát még ha ehhez hozzájárul némi zűrzavar, egy-két bűntény, rendőrségi kihallgatások és a többiek kíváncsisága és számonkérése...


Na, akkor vagy igazán bajban... S csak egy módon tudod kirántani magadat belőle: ha Te magad deríted ki az igazságot!

Csakúgy, mint Balla Adrienn, 11.c-s Balassis tanuló, akit egyszerre több bűntény is körülvesz. Nem elég, hogy az édesapja börtönben ül, egyik nap egy borítékban elhelyezett pendrive lapul a küszöbén, benne a hónapokkal ezelőtt eltűnt osztálytársa, Csányi Balázs nyomozati anyagával és e-mailes levelezésével. Adrienn nem érti, hogy miért ő kapta meg a pendrive-ot, hiszen nem volt túl jó viszonyban a fiúval. Hamarosan azonban kiderül, talán jobban érintett az ügyben, mint hiszi...
S miközben próbál összefüggést keresni az újonnan szerzett információk között, egyik este meglátja osztálytársnőjét, Katát a suli leghírhedtebb alakjával, Janóval - összebújva a parkban. 
S mikor másnap tudomására jut, hogy a rendőrség azzal vádolja a fiút, hogy kirabolta előző este egy évfolyamtársát, Adrienn tudja, hogy ez teljesen kizárt! Ám úgy tűnik, sem a rendőrség, sem az osztálytársak nem hisznek neki. Így aztán elhatározza, maga jár utána a dolgoknak és bizonyítja be az igazát.

Szabó Tünde írása hiánypótló, frissítő újdonság a magyar ifjúsági könyvpiacon. Balla Adrienn története nemcsak a mai gimnazista élet egy kiragadott szelete, hanem szórakoztató, meglepő, fordulatokkal teli olvasmány is. Realista tinikönyv, ugyanakkor szövevényes, bonyolult összefüggéseket felvonultató krimi.

 
Cselekménye több szálon fut, s ezek a szálak mind-mind egyetlen személy: Balla Adrienn kezébe futnak össze. A megoldandó rejtélyek és esetek látszólag elkülönülnek egymástól, s az információmorzsákat is csak lassan, módszeresen csepegtetve kapjuk meg. Így aztán a könyv felénél már szinte erőszakkal törjük a fejünket, hogy rájöjjön a titkokra és megoldásokra. Ez a frusztráció hajtja előre az olvasót, hogy még gyorsabban, még sürgetőbben olvassa a lapokat, és megtalálja a megoldás kulcsát....

S bár nem minden rejtélyt sikerül megfejtenünk a kötet végeztével, ne felejtsük el - ez még csak az első kötet!

Ugyanakkor a elmélyült és fordulatos nyomozgatás mellett kiváló betekintést nyerhetünk a mai fiatalok iskolai és iskolán kívüli életébe, a házibulikba, a kialakult hierarchiákba, barátságok és szerelmek alakulásába és befejeződésébe. Mindazokba a mindennapi problémákba és témákba, melyek egy mai tizenévest mindennél jobban érdekelnek.

a battai tábor

Érdekes volt látni a menő kör és a rosszhírű, alacsonyabb társadalmi osztályból származó banda közti eltéréseket, a kiserdei találkahely sajátosan magyar hangulatát és jellegzetességeit, az úri családok enyhe sznobságát. S közte az Adrienn által képviselt középutat...

S bár a történet szerelmi szálak és kapcsolatok egész kusza halmát tartalmazza, kifejezett romantika, bimbózó románc nem szerepel benne. S ugyan én érzek némi kialakuló vonzalmat Adrienn és egy iskolatársa között, de ez inkább még csak egy majdani esemény nagyon langy előszele...így aztán az is lehet, hogy egészen máshogy alakulnak majd a dolgok, mint ahogy én gondoltam...

Igazán sajátos kapcsolatban ábrázolja ugyanakkor Szabó Tünde Adrienn és Karesz fiú-lány barátságát, s egészen bizonyos vagyok benne, hogy ez a kérdés jelentős véleményeltéréseket szül majd - aszerint, ki az, aki hisz, és ki az, aki nem hisz az ilyen jellegű barátságban. Én azon az állásponton vagyok, hogy ilyen fiatal korban egészen biztosan létezik barátság fiúk és lányok között. Ilyenkor a másikban még talán könnyebben látjuk meg a társat, a jópajtást, a jóbarátot. Én is átéltem, nekem is volt fiú jóbarátom.  Így aztán számomra teljesen hihető és életszerű volt Adrienn és Karesz csipkelődő, komolytalannak tűnő, ám igen bensőséges kapcsolata, játékos veszekedéseik, humoros beszólásaik.

A könyv nyelvezete humoros, egyszerű, stílusa eleven és fiatalos, s bár megtalálhatók benne az elsőkönyves írók többségét érintő túlkapások, bonyolult és kissé feleslegesnek tűnő túlírások, mégis élvezetes, frissítő és rendkívül fiatalos olvasmány. Azt gondolom, így a nyári szünetre kiváló időtöltése lehet bármelyik kikapcsolódni vágyó fiatalnak.

Karakterek:
Mivel a könyv elsősorban a gimnazista, tizenéves korosztályról szól és őket célozza meg célközönségnek is, olyan karaktereket állít középpontba és tesz meg a könyv főhőseinek, akiknek az alakjába az olvasó teljes meggyőződéssel és természetességgel tud belebújni, helyzeteivel és dilemmáival tökéletesen tud azonosulni.


Adrienn egy igazán talpraesett, öntudatos lány, mégis a legszimpatikusabb tulajdonsága számomra az a nagyfokú igazságérzet, amely őt hajtja és irányítja, amiért képes szembeszállni akár az egész iskolával is. Kitartása, logikája dicséretes, nagyon kíváncsi vagyok a további kalandjaira is.

Karesz számomra nem volt szimpatikus, nyeglesége, szarkazmusa, önteltsége mind olyan tulajdonságok, melyeket én nem nagyon díjazok. Viszont kétségtelen tény, hogy ő a legjobb barát mintaképe, akire bármikor, bármilyen körülmények között lehet számítani: segítőkész, önzetlen.

A legösszetettebb és legérdekesebb karakterek Janó és Márk voltak, a két ellentétes oldalon álló "bandavezér". Mindketten nagyon karizmatikus, magabiztos, kiismerhetetlen fiúk, akiknek távolságtartása, tiszteletet követelő megjelenése egyfajta megközelíthetetlen vonzalmat kölcsönöz számukra, és nagyon szívesen olvasnék még róluk...

És Balázs....Balázs... Hol vagy???

Borító:
Azt gondolom, a Balla Adrienn sorozat első kötetének borítója telitalálat lett! A színvilág, a tipográfia, az aszfaltot mintázó háttérkép és a tornacipő - tökéletesen illeszkednek a könyv fiatalos hangulatához, iskolai miliőjéhez!
Ezek után rendkívül kíváncsi vagyok, vajon a második rész milyen borítót kap...remélhetőleg ehhez igazodva valami hasonló, valami ehhez illeszkedő lesz...

Szemelvények a budapesti Hírharsona cikkeiből

Szabó Tünde regényében Adriennt több szál is az egyik helyi érdekeltségű napilap, a Hírharsona szerkesztőségébe vezeti....Lássuk, miről írtak mostanában  a lapok....






Nyereményjáték



“A nyomozás az aprómunkák sorozata. Van egy csomó cseréptöredék, abból kell összerakni a korsót.” (Berkesi András)


Nekünk is van néhány cseréptöredékünk, melyeket összeillesztve megkaphatjátok azt a bizonyos korsót….vagyis:

Minden részt vevő blogon megosztunk Veletek egy állítást, melyek segítségével és figyelembevételével találjátok ki, hogy a turnéban részt vevő blogok milyen sorrendben érkeznek Szabó Tünde dedikálására:

1. állítás
1. A turnéban 5 blog vesz részt (Roni Olvas, Media Addict, Kelly&Lupi Olvas, Nem harap a..., Deszy Könyvajánlója)

A rafflecopter megfelelő rovatába írd be, melyik blog hányadik helyen áll a sorban! Ha ügyes vagy, megnyerheted Az alibi egy példányát!

Nyomozásra fel!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway


Résztvevő blogok
  • Roni Olvas
  • Nem harap a…
  • Media Addict
  • Kelly&Lupi Olvas
  • Deszy Könyvajánlója
A könyvet előrendelheted, itt!



3 megjegyzés:

Névtelen írta...

ezt hogy kell????

Roni olvas írta...

A játékra gondolsz? Minden blogon lesz majd egy állítás. GYűjtsd össze őket, és ha megvannak, a bennük található információk segítségével könnyedén megfejtheted a sorrendet. :)

Névtelen írta...

köszönöm ;)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates