2014. december 2., kedd

Jenny Han - Nincs nyár nélküled (Nyár trilógia 2.)


Ez a nyár más mint a többi… Ez a nyár mindent megváltoztat… Belly előző nyara érzelmileg igazi hullámvasút volt, ám az igazi utazás a lány életében még csak most kezdődik el. Idén nyáron átadja a helyét a játéknak a gyász, és a komoly érzelmek teljesen átveszik a helyüket a kamaszos duzzogástól, és medencében úszás helyett fontosabbak lesznek a barátok, és a családtagok. 
Tarts velünk és kövesd figyelemmel a Nyár trilógia 2. részét, melyben Belly, Jeremiah, és Conrad élete teljesen felfordul, amikor a Couisins beach-i tengerparti házikó jövője is veszélybe kerül. 

Ez az nyár sok mindenre megtanítja a főszereplőket és sok meglepetést okozhatnak nekünk olvasóknak is. Bár most tél van, de Nincs nyár nélküled, illetve nélkületek! Tartsatok velünk a könyv turnéján, térjetek vissza velünk egy röpke időre a nyárba, olvassatok idézeteket a könyvből és játsszatok velünk! Megnyerhetitek ugyanis a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét! 


Jenny Han: Nincs nyár nélküled
 (Nyár trilógia 2.)

Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: It's Not Summer Without You
Fordító: Tóth István
ISBN: 9789633739082
Várható megjelenés: 2014.11.25

Fülszöveg: 
„Ebben a könyvben mindaz benne van, amire egy lánynak szüksége lehet nyáron.”
Belly eddig minden egyes nyarát Cousins Beachen töltötte, élete azonban most fordulóponthoz érkezett. Mivel Conraddal való rövid kapcsolata gyászos véget ért a télen, életében először otthon fogja tölteni a nyarat.
Legjobb barátnője, Taylor remek tervekkel áll elő: hajókázás, sütkérezés a medence partján, új fiúk, akikre rá lehet kattanni. De amikor Jeremiah felhívja a hírrel, hogy Conrad eltűnt, látszólag minden a nyaraló felé sodorja Bellyt.
Vajon még egy nyarat eltölt azzal, hogy a fiú után fut, vagy végre képes lesz elengedni őt?

A könyvről:
Milyen szavakkal lehetne leírni az első szerelem érzését? Azt a hihetetlen intenzitást, ami ilyenkor elragadja az embert? Azt a mély és elmondhatatlan érzést, ami belemarja magát az ember lelkébe, és bármennyire is szeretnénk szabadulni tőle, ez már kitörölhetetlen és örök?
Amiről azt képzeljük, hogy soha nem érhet véget?

És ami talán így is van. Talán soha nem ér véget, de mindenképpen elmúlik. És talán a világ legfájdalmasabb érzése rájönni arra, hogy ez így van. Hatalmas sebet ejt rajtunk, nagyon lassan gyógyul és jó mély heget hagy maga után.

Ezen a nyáron Belly is rájön arra. Fájdalmasan, nehezen, de lassan belátja, hogy így van ez. Hogy nemcsak a gyermekkora ért véget, de itt az ideje, hogy a gyermekkori szerelemi álmodozásból is felébredjen.

Bellynek ez az első nyara, amit nem a tengerparton tölt Cousins Beachen. Suzannah halála mindenkit megviselt: anyja teljes elszigeteltségbe vonul, Jeremiah nem jelentkezik, Conrad pedig...nos Conraddal való szakítása óta ő is eltűnt az életéből. 
Belly nem találja a helyét, nem tud mit kezdeni magával, minden pillanatban a házba vágyik, a tengerre és Conradra. S mikor Jeremiah kétségbeesve felhívja azzal, hogy Conrad eltűnt az egyetemi kollégiumból és haza sem ment, gondolkodás nélkül a fiú segítségére siet, hogy megtaláják Conradot. Ám valakit megkeresni nem jelent egyet azzal, hogy meg is találtuk. Talán pont most veszítjük el - örökre.

Jenny Han Nyár-sorozatának első részére azt mondtam, hogy az a gyermekkor utolsó fejezete. "Amikor még ott vagy, benne vagy, de érzed, hogy jövő nyárra már egészen más ember leszel."
Nos, a Nincs nyár nélküled éppen erről szól. Az új kezdetről, arról az útról, ami már előtted van, amin már el kéne indulnod, mert tudod, hátrafelé már nem mehetsz. De még félsz megtenni az első lépést. Még hátrafelé vágyakozol. 

Ez a könyv ennek a kettősségnek a dilemmája, valahol a gyermeki lét és a felnőttkor közti állapot, a bizonytalanság, a változás, és az elengedés fájdalmának egyvelege. Komolyabb, fájóbb, könnyesebb fejezete a sorozatnak, dehát azt mondják, minden búcsúzás fájdalmas. És Belly ebben a részben igazán sok mindentől el kell, hogy búcsúzzon: Suzannah-tól, a gyermekkortól, az első szerelemtől.

Ettől aztán jóval komolyabb és szomorkásabb hangulatú a könyv, bár megtartja azt a fiatalos lendületet és könnyed hangvételt, ami már az első részt is szerethetővé és szívhezszólóvá tette.

Belly története azt hiszem, az egyik legpontosabb és legáltalánosabb megközelítése egy lány felnőtté válásának. Nagyon hitelesen, nagyon nagy átéléssel közvetíti azokat az érzéseket, azokat a kétségeket és belső viharokat, ami ilyenkor a legtöbb lányt eléri. 

Jenny Han pontosan tudja, hogy mindig nehéz megküzdeni a változással, és ez az időszak hozza az ember életében a lehető legtöbbet. Így aztán tökéletesen tudja ezt az olvasónak átadni, és aki átélte már egyszer ugyanezt, azt hiszem, az az olvasó is pontosan tudni fogja, hogy miről van szó, és pontosan átérzi, amit Belly érez.
Ennek fényében aztán ez a könyv egyfajta időutazás is. Vissza a mi fiatalkorunkba, a mi változásainkhoz, a mi  érzéseinkhez. És persze a mi első, nagy szerelmeinkhez...

Bellynek egyértelműen Conrad jelenti a naaagy, naaagy szerelmet. Kapcsolatuk viharosan indul, és viharosan is folytatódik. Ezt megtudhatjuk Belly felidézett emlékeiből, a számtalan, időben ide-oda ugráló múltbeli jelenetből, amelyek segítségével összerakhatjuk a teljes képet - talán még pontosabban is, mint maga Belly. 
Fura egy szerelem ez, egyfajta se-veled-se-nélküled állapot - legalábbis Conrad részéről. Kicsit önző, kicsit sérült, és egyértelmű, hogy ennek így nincs jövője.
Ám a szerelem nehezen tűri a logikát és az észérveket, és Bellynek is nagyon fájdalmas minderre rájönnie. 

Mindez olyan intenzitással és olyan mély érzéseket keltve jelenik meg előttünk, hogy két érzés viaskodik bennünk tőle: vajon sírjunk-e mi is Bellyvel a veszteség fájdalmán, vagy próbáljuk meg megvigasztalni, tudván, hogy lesz ez még jobb is, szebb is, mélyebb is...

A párbeszédek egyszerűek, de valósak és fiatalosak, a komoly témák mellett ugyanúgy fel-felbukkan a humor és az a ragyogó szeretet egymás iránt, ami már az első részben is megmutatkozott. 

Mély érzésű és nagyon találó könyv. Mindenképpen érdemes elolvasni - legyen éppen szikrázó nyár, vagy jeges, havas tél. Időtől, kortól teljesen független, mindenképpen magával ragad!

Karakterek:
Bellyt - ha lehet - ezúttal jobban szerettem, mint legutóbb. Nagyon valódi lett, nagyon élő, nagyon hiteles. Vívódásai és hibái hétköznapivá tették, gyerekes döntései egyáltalán nem idegesítőek, sokkal inkább megmosolyogtatók voltak. Úgy viselkedik, ahogy valószínűleg bármelyikünk (vagy legalábbis legtöbbünk) viselkedett tizenhét évesen a szerelemtől elbódulva.
Conradot most már nem tudtam annyira sajnálni, mint legutóbb. Szeretetre éhez, sérült fiú ő, aki nem bír megbirkózni édesanyja elvesztésével, mégsem tudom őt felmenteni teljes mértékben az önzőség és a sok esetben bántó viselkedés alól. Mondjam azt, hogy én Belly helyett szerettem ki belőle? Mert így van.

Sokkal közelebbinek éreztem ugyanakkor Jeremiah-t: barátságosságát, kedvességét, jószándékát. Igazi jófiú ő, aki ezért mindig mindenkinél háttérbe szorul.

Mr. Fisher és Belly édesanyjának alakja ebben a részben sokkal nagyobb szerepet kapott, mint az első kötetben, gyászuknak leírása tökéletes emberismeretről árulkodik.

Borító:
Elnézve a könyv különböző országokban megjelent kiadásainak borítóképét, azt kell mondanom, hogy az, amivel a Könyvmolyképző Kiadó a Nincs nyár nélküled-et kiadta, a lehető legjobb választás volt a sok közül. 
Rengeteg olyan kiadás van, amin a lány nevet, ami boldogságról és gondtalanságról árulkodik. Sőt van olyan is, ahol őszi levelek hevernek Belly lába előtt. Nos, számomra ezek olyannyira nem tükrözik a könyv hangulatát, sem tartalmát, hogy nagyon örülök, hogy a magyar kiadás nem ezek közül kapott borítót!







Hangulatkeltés képekben















Nyereményjáték

Jenny, Conrad és Jeremiah ezen a nyáron kicsit eltávolodik egymástól, ám a Couisins beach-en eltöltött nyarak emlékére rendeznek egy nagy bulit kamaszkoruk kedvenc helyszínén, azaz a tengerparti házban.. Légy te is a strandos parti részese és segíts a blogturnéban résztvevő blogok között összegyűjteni a parti kellékeit. 
Mindegyik blogon elhelyezünk egy-egy képet, amin egy-egy tárgy, étel/ital, esetleg egy olyan kellék lesz, amivel a fiatalok feldobták a bulijukat. A te feladatod kitalálni, hogy mit ábrázol a kép, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha ügyes vagy, neked is esélyed van megnyerni a 3 nyereménykönyv egyikét. 

Strandbuli indul! 

Figyelem! A Kiadó csak magyarországi postacímre postázza a nyereménykönyvet. A nyertesnek 72 órája van válaszolni a nyeremény értesítő emailre, ha ez elmarad, akkor új nyertest sorsolunk. Érdemes olyan címmel játszani, amit gyakran nézel, ne maradj le! 



Velünk strandoltak:
12.02. Roni Olvas
12.04. Media Addict
12.06. Zakkant Olvas
12.08. Kelly & Lupi Olvas
12.09. Dreamworld
12.10. CB Olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates