2015. július 15., szerda

Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők

11722022_667610353340007_2138532476_n.jpg

A Tilos az Á könyvek jóvoltából nemrégiben megjelent Mán-Várhegyi Réka első ifjúsági kötete, A szupermenők, amely egy tizenéves gimnazista lány, Marci középiskolás naplóját tartalmazza: történeteket a barátságról, az útkeresésről és persze az elmaradhatatlan szerelemről.

Július 13 - 17. között a Blogturné Klub két bloggerével együttműködve egy közös kis miniturnét indítunk, amelynek során megosztjuk veletek véleményünket a könyvről, hozunk nektek néhány, a történethez kapcsolódó extrát, sőt, ha jól válaszoltok a kérdéseinkre, akkor nyerhettek 1-1 példányt a könyvből!

Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők

Kiadó: Tilos az Á Könyvek,
11209598_433637550148429_3170150584023840752_n.png
Oldalszám: 392 oldal
ISBN: 9789634100355
Megjelenés éve: 2015

Fülszöveg:
Főhősünk neve egyszerű és hétköznapi: Szabó Marci. Egyébként lány, és most tölti a tizenhatot. Hogy miért Marci? Mert a Marcellinánál (ami az eredeti neve) még egy fiúnév is jobb, legalábbis szerinte. Történetünk elején Marci élete kész katasztrófa: szülei elváltak, emiatt az anyjával és magába forduló nővérével a napfényes belvárosi lakásból egy panelbe költöznek. Az új otthonnal új suli is jár, ami nem más, mint a helyi középiskola, a Spuderka. Tagozat nincs, szakkörök is alig, a tanárok és a diákok nagy része első látásra elmebeteg. A kezdeti rémálom után Marci mégis barátokra talál, ők a beszédes nevű Nihil (szüleinek: Laura), a stíluskirálynő Hajni és az eminens Panni. Hogy mi bennük a közös? Természetesen az, hogy ők nem menők. És nem is akarnak azok lenni. Vagy talán mégis?

A könyvről:
Az ifjúsági könyveknek nagyjából két típusa létezik. 
Vannak azok, amelyek a fiatal olvasót messzire repítik a való világ gondjaitól, elkalauzolja őket egy fantasztikus, minden képzeletet felülmúló világba, a természetfeletti és a hétköznapitól eltérő közé, kalandok és nagy összeütközések közé. Kiragadja őket a hétköznapokból, hogy néhány óra erejéig elfelejthessék a problémáikat.
A másik típusba tartozó könyvek azonban közvetlenül ezeknek a problémáknak a meglátásában és megoldásában próbál segíteni. Hozzáidomulnak a fiatalok életéhez, a megszokott környezetben játszódnak, a már jól ismert emberekkel veszik körbe az olvasót, és az őket leginkább érintő témákat veszik sorra: barátságot, szerelmet, iskolai és szülői konfliktusokat. Ezekben a könyvekben a fiatal olvasó nem beleképzeli magát a főszereplő életébe, ő maga lesz a főhős, a történet a saját élete, és a helyes srác (vagy lány), pontosan az a fiú a suliból, aki már régóta tetszett.

Legalábbis a jól megírt ifjúsági realista könyvek esetében...

Mint Mán-Várhegyi Réka könyve esetén...

A Szupermenők főnőse Szabó Marci, egy hétköznapi gimnazista lány, aki szülei válása után édesanyjával és nővérével új lakótelepre költözik. Persze a költözés új sulit is jelent, a furán hangzó Spuderka Gimit. Marcinak itt kell új barátokat találnia, ami talán nem is annyira nehéz, mint azt elsőre gondolta. Annál bonyolultabb azonban kiigazodni a fiúkon, és megtalálni azt az utat, amelyen elindulva megtalálja az ember azt, aki igazán lenni akar...

Első hangzásra, és a tartalmat olvasva azt mondhatnánk: megint egy tiniregény... És igazunk is van, lényegében valóban az. Egy tipikus, iskolai környezetben játszódó gimis regény. Ám minden tipikusság ellenére azt mondom: a szupermenők hihetetlenül szórakoztató, lebilincselő olvasmány, nemcsak annak a korosztálynak, akinek szól, de még így, jóval az iskolás koron túl is elvarázsol!


Amikor keresgéltem magamban az okokat, hogy vajon miért is tetszett ennyire, csak arra jutottam, hogy azért, mert teljesen, tökéletesen életszagú. Mindegy, hogy hány éves vagy, egyszer te is voltál fiatal, átélted a barátságok törékenységét és hihetetlen erejét, az iskolai klikkesedéseket, a népszerűség-népszerűtlenség örök dilemmáját, az első szerelem görcsbe rántó szépségeit... A szupermenők azokat a témákat öleli körbe, ami minden fiatalt foglalkoztat, ami minden gimnazista számára mindennapi és az élet velejárója.

Ráadásul teljesen mai, modern környezetbe ágyazva, ahol a technika vívmányai teljesen beleépültek a hétköznapokba, legyen az Facebook, okostelefon vagy a chat... (Azt hozzáteszem: az én fiatalkorom diákjainak lövésük sem volt mindezekről, ami egyrészt előny, másrészt hátrány. Mi másként oldottuk meg a kommunikációt, másként éltük meg a beszélgetéseket. Mi nem néztük folyton a facebookot, hogy jött-e üzenetünk, maximum nem tágítottunk a vezetékes telefon mellől és bíztunk benne, hogy egyszer majdcsak megszólal, vagy megdobja valaki kővel az ablakunkat...)

Ezt leszámítva azt gondolom, a fiatalság azért csak fiatalság: ugyanazokkal a gondokkal, problémákkal és érzésekkel. Így aztán tökéletes volt az átélés élménye!

Marci útkeresése a könyvben nagyon finoman összetett és árnyalt, az út pedig, amit megtesznek addig a lányokkal, míg rájönnek arra, hogy fontos-e menőnek lenni vagy sem, sőt, egyáltalán ki számít annak és ki nem, kalandos, érdekes és nagyon tanulságos. Egyfajta kísérlet, aminek az eredménye - így, túl az iskoláskoron - majdhogynem egyértelmű számomra, mégis nagyon okosan, átgondoltan és fokozatosan felépített.

A szerelmi szálak megjelenítése annyira ártatlanul kedves, annyira tipikusan hétköznapi, hogy nem lehet nem szeretni. Külön jópont, hogy egyáltalán nem tökéletesre festett ez a szerelem, vannak botlások, eltévelyedések, határozatlanságok - mint bármelyik első szerelem esetében. Éppen ezért olyan hihető és mindennapi, ettől válik valóságossá és aranyossá.


És a könyv minden jó tulajdonsága mellett számomra talán az egyik legnagyobb: a zene állandó jelenléte a történet során. Marci kivételes helyzetben van, hiszen édesapja zenész, másoknál jobban, részletesebben, mélyebben ismeri a dalokat és előadókat, mondhatni benne él a zenében. Általa azonban mi is közel kerülünk hozzá, olyan dalokat "hallunk" megszólalni a regény lapjain, amit korábban talán még említeni sem hallottunk, olyan előadókat és zenei stílusokat ismerünk meg, akikről vajmi keveset tudtunk eddig.
És ez nagyon jó dolog. A zene gyógyír a lélekre - szokták mondani, és milyen igazuk van! Ráadásul minél többféle zenét ismerünk meg, minél szélesebb a látókörünk ezen a téren, meggyőződésem, hogy mi magunk is annál nyitottabbá válunk a világra. A világra és az emberek felé...

Karakterek:
Azt hiszem, a könyvben fellelhető karakterek mindegyikét ismerjük. A menő csajokat, az okostojást, a jó kislányt, és a helyes srácot az A osztályból. És ez így van jól.
Így, tipizálva, valóságosan, hétköznapin.

Marci alakja is gyakorlatilag mi magunk vagyunk, olvasók. Lányok, fiatalok, iskolások. A gondolatai ismerősek, az érzései a sajátjaink, hibái a mieink is.

Nagyon szerettem őket!

Összességében is csak ennyit mondhatok: nagyon jó volt olvasni Mán-Várhegyi Réka könyvét, nagyon szerettem a történetet. Visszarepített a középiskolás éveimbe, fiatallá varázsolt és gondtalanná, ismét szerelmessé tett és elvarázsolt a zenéivel. Minden lánynak ajánlom - akár nyári olvasmányként is! Szórakozzatok rajta jól!

Marci szerint a zene itt kezdődik...

Szabó Marcinak elég széleskörű zenei ízlése van - köszönhetően zenész édesapjának, aki főleg alternatív zenéket játszik. Így aztán nem csoda, ha Marci szerint is itt kezdődik a zene.. 
szerinte főként ezek a számok jelentik a jó zenei ízlést... Nekem ez néha kicsit sok. Ti mit gondoltok?


Nyereményjáték

Szabó Marci a könyvben az iskolarádió egyik szerkesztője. Nap mint nap egy bizonyos témában állítja össze a beszélgetéseket és a zeneszámokat, ezzel tematizálva az adott műsort.
Ezen felbuzdulva most blogjaink is rádiós DJ-vé változnak egy játék erejéig, és a turné ideje alatt mindhárman egy meghatározott témában "nyomatjuk" a műsort.
A feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik blog milyen zenei stílust képvisel és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll a rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

És akkor induljon a nap!Íme Dj. Roni mai tracklistája:



Vajon milyen zenei stílust tűztem ma napirendre?

a Rafflecopter giveaway

Zenélnek még...

07.13. Kelly & Lupi Olvas
07.15. Roni Olvas
07.17. Zakkant Olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates