2015. július 9., csütörtök

Scott Westerfeld: Túlvilágok

Oldalak száma: 544 oldal
Borító: KARTONÁLT
Súly: 510 gr
ISBN: 9789635399413
Fordító: Kleinheincz Csilla

Fülszöveg:
Darcy Patel a főiskolát és minden egyebet félretett, hogy ifjúsági regénye, a Túlvilágok megjelenhessen. Amikor lefoglalt lakás és barátok nélkül New Yorkba érkezik, még nem tudja, helyesen döntött-e, de aztán magával ragadja a tapasztalt és újonc írók társasága, akik a szárnyaik alá veszik.
A váltakozó fejezetekben pedig Darcy regényét olvashatjuk, egy izgalmas thrillert Lizzie-ről, aki a túlvilágra menekül egy terroristatámadás elől. Ahogy Lizzie a mi világunk és a holtaké között sodródik, számos megoldatlan és ijesztő történettel szembesül, amelyeket valakinek el kell simítania. Amikor azonban egy új fenyegetés üti fel fejét a túlvilágon, Lizzie rádöbben, hogy talán különleges képességei sem lesznek elegendőek, hogy megvédje a szeretteit.

A könyvről:
Néha az ember élete egy pillanat alatt kisiklik a megszokott pályájáról, tótágast áll attól függetlenül, hogy akarta-e a változást vagy sem. Az ember meg csak áll, megtorpanva, ledöbbenve, és hagyja, hogy sodorják magukkal az események. Talán időben észbe kap, és elkezd evezni saját maga is az árban, és nem kezd el veszettül teperni visszafelé, a régi, megszokott életéhez, hiszen az már úgysem lenne ugyanaz...
Meg aztán az is lehet, hogy igazából nem is az volt a számára kijelölt út, amit korábban járt, és a sors egy hirtelen rántással helyrebillentette és a jó útra terelte. Lehet, hogy pontosan most van jó helyen...

Talán Darcy, a kezdő író is most ért révbe. Talán az a sorsa, hogy író legyen. Ám addig, amíg azzá válik, rögös és hosszú utat kell még bejárnia. Csakúgy, mint könyve főszereplőjének Lizzie-nek. Róluk, kettőjükről szól Scott Westerfeld igen eredeti, két történetszálon futó ifjúsági regénye.

A könyv főszereplője alapvetően Darcy, az a fiatal, indiai származású lány, aki néhány hét alatt megírta élete első regényét, s amelyet rögtön meg is vett a Paradox könyvkiadó hatalmas summáért. Így aztán Darcy - főiskolai terveit sutba vágva - New Yorkba költözik, és belecsöppen a fiatal YA írók kicsit ijesztő, kicsit groteszk, de nagyon is trendi világába. S míg próbálja megtaláni a helyét az írók között s a szerelem terén, lassan megszületik regényének teljes, kiforrott, megszerkesztett átirata.

Darcy regénye paranormális románc - a mai kor trendjének megfelelve. Főhősnője Lizzie, aki egy reptéri terrortámadás következtében rájön: paranormális képességekkel rendelkezik, és át tud járni a túlvilágba. Itt egy indiai fiú, Yamaradzs segíti őt az eligazodásban, s meglelni azt a feladatot, ami neki rendeltetett. Ám ez sokkal nehezebb, mint ahogy azt Lizzie képzelte. Szörnyű titkokra bukkan édesanyjában múltjából, s megfogadja: bosszút áll a gonoszon, annak dacára, hogy a bosszú számos veszélyt rejt...

Nos, Scott Westerfeldet régóta remek írónak tartom, ám azt hiszem, ez az a könyve, ami után azt vallom, az egyik legnagyszerűbb ifjúsági író napjainkban! 
Még csak nem is azért mondom ezt, mert azt gondolom, a Túlvilágok története nagyon érdekes, izgalmas és eredeti. Mert az ugyan, de nem miatta vagyok leginkább elvarázsolva és lenyűgözve. 
Sokkal inkább amiatt a hihetetlen tudatosság, intelligencia és fegyelmezettség miatt, amivel az író ezt a két történetet egymást kiegészítve és alátámasztva megírta, összehangolta és egymáshoz rendelte. És amiatt a bátor pimaszság miatt, amivel mindezt megtette.

A könyv két, látszólag teljesen különböző műfajú és stílusú részből áll, melyek fejezetenként váltják egymást. 

Egyik Darcynak, a nagyon fiatal, tizenéves friss írónak a története, amely a valóságban és napjainkban játszódik, és leginkább realista történetnek tekinthető. Egy kezdő író boldogulását meséli el a kiadói és írói társadalomban, bemutatva annak minden buktatóját és jellegzetességét. Méghozzá nem is akárhogyan! 
Westerfeld ugyanis nemcsak azt próbálja az olvasókkal megláttatni, hogy miként is megy ez a való életben, de nagyon bátran és élesen rá is mutat a hibáira, arra a tényre, hogy az íróvá válás nem minden esetben az, aminek első látásra tűnik, és nem is annyira álomszerű, mint sokan hiszik. A könyvkiadás elsősorban üzlet és pénz kérdése.

Azért, hogy mindezt megláttassa velünk, a történet egészét átalakította egyféle szatírává, pimaszul és szemtelenül. Az, ami talán kicsit hihetetlennek tűnik számunkra elsőre, éppen azért hat nagy erővel ránk, mert mégis sok esetben igaz (például az a hatalmas összeg, amit Darcynak a kiadó felajánl az első kéziratért, vagy a gyors és elképesztő lakáshoz jutás, stb.), Westerfeldnél pedig ezt kihasználva leginkább a szatíra elemeiként használja fel őket. (Tekintsünk csak a nevekre: pl. Paradox Kiadó).


Ugyanakkor nagyon érdekes bennfentesként látni az írás folyamatát elejétől a végéig, a környezet és a szerző észrevételeit és hatását a történet alakulására. Darcy gyakorlatilag a kézirat átírásával válik felnőtté, amint az ő jelleme alakul, érik, úgy változik meg regényének kimenetele és cselekménye is.

Darcy regénye műfaját tekintve a manapság nagyon divatos paranormális románc kategóriájába tartozik
Véleményem szerint nem véletlenül választotta az író éppen ezt a műfajt, hiszen az aktuális trendek követésének ábrázolása is a szatíra részét képezi.

Főhőse Lizzie (bizony, a névválasztás sem véletlen, hiszen ezáltal is láthatjuk: a szerzők gyakorlatilag - öntudatlanul - saját magukat viszik bele a történetbe, saját bensőjüket vetik papírra), aki különös képességekre tesz szert, s utazgatni kezd a Túlvilágon. Kísérője Jamaradzs, akit Darcy egy indiai istenség képéből formált át fiúvá, s ez a vallási vonal, illetve ennek eszközzé tétele komoly dilemmát okoz a lánynál (Lehet-e, szabad-e felhasználni a vallást önös érdekekre? )

A történet érdekes, izgalmas, hátborzongató, egyfajta misztikus, ködös hangulatba burkolva. Lizzie Darcyhoz hasonlóan a cselekmény során érik felnőtté, s tanulja meg, hogy tetteiért felelősséget kell vállalnia. Ám Lizzie nagykorúvá érése voltaképpen Darcy jellemének fejlődését jelzi, mondhatnánk azt is, hogy Darcy kézirata a ő felnőtté válásának a metaforája.

A történet során megjelenő szerelmi szál ártatlan és kedves, kicsit gyorsnak és instantnak tűnik - lehet, hogy ez sem véletlen? 
Komolyabb kérdéseket vet fel a valóságban lezajló szerelmi kapcsolat, ami Darcy és írótársnője, Imogen között zajlik. Bizalom, nemi hovatartozás, a karrier kihatása a magánéletre - súlyos és fontos kérdések, amelyekre nem feltétlenül kapunk egyértelmű választ, de így van ez jól. Ezeket a dolgokat mindenkinek saját magában kell megválaszolni és helyre rakni.


Összességében véve azt kell mondanom, hogy a Túlvilágok egy zseniális, jól átgondolt és monumentális remekmű, amelyben minden apró részlet jelentőséggel bír, olvasása közben tanácsos a szavak mélyére látni, és nem csak a felszíni hangjukat meghallani. Ajánlom minden írópalántának, bloggernek, és mindazoknak, akiket érdekelt valaha is, hogy hogyan születik meg egy könyv.

Karakterek:
Mondhatnánk, hogy két főhősünk van, Darcy és Lizzie, én gyakorlatilag úgy gondolom, a két lány majdhogynem ugyanaz. Talán Lizzie kicsit megfontoltabbnak, érettebbnek tűnik, de alap tulajdonságaikban nem különböznek egymástól: ambíciózusak, bátrak, de kissé még bizonytalanok saját magukban, még csak most próbálgatják a szárnyaikat.

Őket segítik vagy hátráltatják a kiegészítő karakterek, akik egytől egyig igazi egyéniségek, finoman árnyaltak, kicsit háttérbe kerülve a két főhősnő mellett.
Nagyon szerettem a nagykabátos, zsebes embert, aki igazi hátborzongató, félelmetes gonosz karakter, igazából a Mumus jut róla eszembe. A legkevésbé a kislány szellemét tudtam megkedvelni, talán az önzősége, gyerekessége miatt.

Borítók:





Érdekességek:
Scott Westerfeld nem tervezett a Túlvilágoknak folytatást. Bár a könyv során Darcy készül a Túlvilágok folytatásának megírására - egyelőre még címtelenül -, az író nem látja ennek szükségességét. Célját elérte, a mondanivalót nem lehet ennél jobban fokozni és még jobban az olvasók szájába rágni, így aztán indokolatlannal látszik. 
Mi azért szívesen elolvasnánk, mi történik Lizzie-vel és Jamaradzs-zsal.
A könyvhöz remek trailer készült, íme:





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates