2013. július 15., hétfő

Nyári olvasmányok - férfiaknak

Ahány férfiismerősöm van, annyi felől hallom egész évben: nincs időm olvasni. Nincs, mert munka van, rohanás, gyerekek, haverok, filmek - nem marad idő arra, hogy kézbe vegyenek egy könyvet és elolvassák. 
Ám ilyenkor, nyáron más a helyzet. Ilyenkor még a sógorom kezében is látok elvétve egy-egy kötetet, amit a strandon ülve lapozgat, olvasgat - vagy legalábbis úgy csinál, mintha belemerült volna. Sőt, bármilyen hihetetlen is, ilyenkor még apósom is olvas!

Én azt gondolom, ilyenkor kell kihasználni a helyzetet és okos, rutinos könyvmolyhoz méltón olyan könyvet nyomni férfiismerőseink kezébe, amit szívesen olvas, ami meghozza a kedvét az olvasáshoz, amivel örömmel elüti - az egyébként örökké kevésnek bizonyuló- időt!
Aki pedig év közben is sokat olvas? Nos, annak pedig szolgáljon további ízelítőül ez a kis férfias, nyári könyvajánló...


Nyári könyvajánló férfiaknak:

Pergel Zsolt: Halálgyár

Kiadó: ATLANTIC PRESS Kiadó
Oldalak száma: 158 oldal
Borító: Keménytáblás
Súly: 380 gr
ISBN: 9786155332173
Kiadás éve: 2013 
Ára: 2.990,-

Fülszöveg:
A kíméletlen őszinteségével feltűnést keltett Apácabordély szerzőjének új regénye thriller, orvosregény, szerelmi história és lélektani dráma. 
A Halálgyár lélegzetelállítóan izgalmas történet, amelynek hátterében egy szörnyű titok rejtőzik. 
Levente, a pozícióját vesztett orvos bőröndnyi holmijával érkezik a városba. Új életet akar kezdeni, ám megalkuvásra szinte képtelen természete és orvosi esküjéhez való hűsége hamarosan itt is bajba sodorja. Kényszeresen kutatni kezdi egy rejtély nyitját, és bár hamar megérzi, hogy jobb lenne biztonságos tudatlanságban maradnia, nem hagyja abba a nyomozást. Amikor sikerrel jár, rájön, hogy ismét utolérte a korábbi bukását okozó összeesküvés, amelyet régi életével együtt maga mögött akart hagyni. 
Ám a sors kárpótolja, hiszen abban a különös múltú lányban, akihez eleinte csak információk szerzése érdekében közeledett, megtalálja igazi párját. A regény lapjain a hétköznapi szereplők mellett olyan rejtelmes személyek bukkannak fel, mint a szinte mindenható Intéző vagy a több mint veszedelmes Kalapács. 
A szerző, amint az Czeizel professzor ajánlásából is kiderül, ebben a könyvében ismét valóságos tényekből indul ki. Az élet által produkált események azonban ezúttal is izgalmasabbak bármilyen kitalált históriánál.

Saját megjegyzés:
Ezt a könyvet főként azoknak ajánlanám, akik szeretik az igaz történeteken alapuló megrázó sztorikat, az orvosi bűneseteket és krimiket, és el bírják viselni a sokkoló, megdöbbentő valóságot. Kemény és mellbevágó könyv - főként azért, mert mindez megesett... 


John Scalzi: Az utolsó gyarmat

Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 304 oldal
ISBN: 9786155272264
Kiadás éve: 2013 
Ára: 2.980,-

Fülszöveg:
Katonai szolgálata végeztével John Perry leszerelt, és eseménytelen veteránéveit Huckleberry távoli bolygóján tengeti, ahol a Gyarmati Szövetség falusi békebírójaként a telepesek tyúk- és kecskepereiben szolgáltat igazságot. A korábban a Különleges Erőknél szolgáló feleségével, Jane Sagannel él együtt, több hektáros tanyájukon földet művelnek, és büszkeségtől dagadó kebellel figyelik, hogyan cseperedik örökbefogadott lányuk, Zoë.
A falusi idill nyolc évét azonban egy csapásra fenekestül felforgatja, amikor a Gyarmati Szövetség fejese kopogtat a portájukon. Az emberek gyarmatbirodalma ugyanis politikai válság szélére sodródott: a maroknyi telepes segítségével létesített egykori kolóniák az évek során annyira megerősödtek, hogy egy ideje maguk is gyarmatosítási jogot követelnek saját bolygóiknak. Ki más lehetne rátermettebb kormányzója a baljós nevű Roanoke-ra készülő, tíz külön világról érkezett, önfejű telepesnek, mint Perry, a békebíró és az ellentmondást nem tűrő Sagan? Az új kolóniához a Gyarmati Szövetség nagy reményeket fűz, de nem csak azért, mert ezzel megzabolázhatja az elégedetlenkedő gyarmatokat, hanem egy ennél grandiózusabb, magasztosabb cél hajtja, mely egyben Johnt és Jane-t is a galaktikus politika, ármány és cselszövés legmélyebb vízébe dobja, a fejük felett lebegő háború árnyáról már nem is beszélve...

Saját megjegyzés:
No igen, ez egy sorozat harmadik része (Vének háborúja 3. ) , tehát leginkább azoknak a férfiaknak való, akik olvasták már az előző köteteket. Fantasztikus, háborús, sci-fis, egy csipetnyi politikával fűszerezve. Igazi férfias téma!


Benjamin Percy: Vörös Hold

Kiadó: GEOPEN KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 602 oldal
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 820 gr
ISBN: 9789639973992
Kiadás éve: 2013 
Ára: 3.990,-

Fülszöveg:
Sose tudhatod, kiben mi lakozik. Lehet a szomszédod, barátod, szeretőd és egyszer kiderül: gonosz él a közeledben. És amikor eljön a vörös hold éjszakája, és ők átváltoznak, egy felismerhetetlen világ születik, majd megkezdődik az emberiségért vívott harc. 
Benjamin Percy, az Egyesült Államok-beli Oregonban élő fiatal író tehetségét számos irodalmi díj bizonyítja. A Vörös hold című regénye városi fantasy, természetfölötti thriller, szerelmi történet és társadalmi példázat. Tükröt tart elénk.

Saját megjegyzés:
Benjamin Percy könyve rendkívül összetett: amellett, hogy a műfajok sajátosan keverednek benne (hiszen fantasy és realista történet egyszerre, horror és disztópia, thriller és dokumentumkönyv  egyaránt - romantikusnak viszont egyáltalán nem nevezhető!), egy többrétegű, szimbolikus történet is - tulajdonképpen egy hatalmas metafora. Kicsit kemény, kicsit nyers, több szálon futó történetekkel, érdekes karakterekkel, igazán egyéni stílussal, katonai rajtaütésekkel, izgalmasan, gyorsan pörgő cselekménnyel! 


Scott Turow: Ártatlan

Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 502 oldal
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 500 gr
ISBN: 9786155272233
Kiadás éve: 2013 
Ára: 3.280,-

Fülszöveg:
Húsz éve Tommy Molto azzal vádolta ügyész kollégáját, Rusty Sabichet, hogy megölte egykori szeretőjét, és Rusty, a vád képviselője egyszerre a vádlottak padján találta magát. Rustyt végül tisztázták, de a világrengető tárgyalásba kis híján mindkét férfi belerokkant. Moltót meghurcolták, és noha Rusty visszakapta a karrierjét, annál sokkal jelentősebb veszteségeket szenvedett.
A jelen. A hatvan éves Rusty, a fellebbviteli bíróság elnöke újabb rémálomra ébred. A felesége, Barbara gyanús körülmények között elhalálozik, és megint ő az első számú gyanúsított. Újra összefog hát karizmatikus védőügyvédjével, Sandy Sternnel, hogy a fiát, Natet meggyőzze ártatlanságáról. De vajon mit titkol előlük a fiú? Bombasztikus tárgyalás veszi kezdetét, ahol napvilágra kerül minden hazugság, féltékenység, bosszúvágy és az emberi lélek legsötétebb oldala, ahol Rusty Sabich és Tommy Molto egyszer s mindenkorra pontot tehet az igazság nevében vívott harcára.

Saját megjegyzés:
Turrow Ártatlan c. regénye gyakorlatilag közvetlen folytatása az Ártatlanságra ítélve c. kötetének, mégis önálló regényként is tökéletesen megállja a helyét. 
A könyv gyakorlatilag két krimiszálat tartalmaz: egy hagyományos kriminek vélt nyomozást, és egy tárgyalótermi, bíróság és esküdtek előtt játszódó pert. Ez különleges, sajátos stílust kölcsönöz a könyvnek, a cselekmény mindvégig fordulatos és hiteles, tökéletesen igényes kikapcsolódást ígér!


Carin Gerdharsen: A mézeskalács ház

Kiadó: ATHENAEUM KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 326 oldal
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 370 gr
ISBN: 9789632932422
Kiadás éve: 2013 
Ára: 3.490,-

Fülszöveg:
"A tetovált lány" kiadójának új bestsellere.
Rejtélyes gyilkosságok tartják rettegésben Stockholm békés lakóit, a véres puzzle kirakása pedig Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára vár. Sorra kerülnek elő a holttestek, egy zseniális és elfajzott sorozatgyilkos mestertervének áldozatai... de mi az indíték? Harmincnyolc évvel ezelőtt kinyílt egy ódon villa kapuja, és kisereglett rajta egy csoport óvodás. Majd újra megcsikordult a rozsdás vasajtó, s félve előbújt még egy kisfiú és egy kislány. Ami ezután történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie... Az igazság pedig elviselhetetlenül fájdalmas... 
Carin Gerhardsen világhírű sorozatának első kötetében egy felejthetetlen sorozatgyilkos lelkébe látunk, aki céltudatos, kíméletlen és megállíthatatlan. A Mézeskalács ház igazi csemege a vérfagyasztó krimik szerelmeseinek. Carin Gerhardsen eredetileg matematikusnak tanult, regényeit is a szakmájától elvárható pontossággal és kíméletlen logikával építi fel. 
A Stockholmban játszódó Hammarby-trilógia az egyre népszerűbb skandináv krimik rajongóinak új kedvence világszerte. Méltatói a The Wire (Drót) című tévésorozathoz hasonlítják; meglepő és fordulatos történet, hiteles szereplők, eszeveszett tempó. Stieg Larsson, Jo Nesbo és Camilla Läckberg olvasóinak kötelező.

Saját megjegyzés:
És ismét egy izgalmas, hátborzongató krimi, főként a skandináv krimik kedvelőinek. 


Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén

Kiadó: AD ASTRA Kiadó
Oldalak száma: 944 oldal
Borító: KEMÉNYTÁBLA
Súly: 1140 gr
ISBN: 9786155229251
Kiadás éve: 2013 
Ára: 5.490,-

Fülszöveg:
A szingularitás korában intelligenciánk egyre inkább nem biológiai alapokra kerül át, és billiószor hatékonyabb lesz, mint manapság. Új civilizáció hajnalán járunk, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk biológiai korlátainkat és megsokszorozzuk kreativitásunkat.
Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója évtizedek óta a technológia jövőben játszott szerepének legnagyobb tisztelettel övezett és legprovokatívabb vizsgálója. Régóta hirdeti, hogy a számítógépek hamarosan elérik a legmagasabb emberi intelligencia szintjét, A szingularitás küszöbén című könyvében pedig szemlélteti a feltartóztathatatlan evolúciós folyamat következő lépését: az ember és a gép összeolvadását, ahol az agyunkba ágyazott tudás- és képességbázis az általunk létrehozott eszközök jóval nagyobb kapacitásával, sebességével és információmegosztó képességével ötvöződik.
"Ray Kurzweil a legalkalmasabb személy, akit ismerek, hogy megjósolja a mesterséges intelligencia jövőjét. Lenyűgöző új könyvében olyan jövőt képzel el, melyben az információtechnológia olyan mértékben és gyorsan továbbfejlődött, hogy az emberiség képes meghaladni biológiai korlátait elképzelhetetlen módokon változtatva meg életünket." - Bill Gates 

Saját megjegyzés:
Azt hiszem, ez az a könyv, amit egészen biztosan nem volnék képes megérteni és felfogni. Kicsit tudományos, kicsit fantasztikus - mindenképpen azoknak a férfiaknak ajánlanám, akik konyítanak valamit az informatikához, mesterséges intelligenciákhoz, a magasabbrendű filozofálgatáshoz. Komoly, elméleti síkon mozgó lángelméknek! :-)


James S. A. Corey: Leviatán ébredése

Kiadó: FUMAX KFT 
Oldalak száma: 576 oldal
Borító: KARTONÁLT
Súly: 50 gr
ISBN: 9789639861534
Kiadás éve: 2013 
Ára: 3.995.-

Fülszöveg:

Az emberiség már meghódította a naprendszert - eljutott a Marsra, a Holdra, a Kisbolygóövbe és még távolabbra -, a csillagok viszont továbbra is elérhetetlenek. Ám a kolóniák közötti kapcsolat cseppet sem feszültségmentes.
Jim Holden a Szaturnusz és az Öv között ingázó egyik jégbányász hajó tisztje. Amikor véletlenül rábukkannak egy elhagyott űrhajóra, a Scopulira, olyan titok birtokába kerülnek, amiért egyesek gyilkolni is hajlandóak - méghozzá Jim és a legénységre számára felfoghatatlan méretekben. Olyan események láncreakciója indul el, amely az egész Naprendszert háborúval fenyegeti.
Eközben Miller nyomozó egy lány után kutat. Egyetlen lány után a több milliárd lakosú rendszerben. A szülei azonban dúsgazdagok, és mindig a gazdagok diktálnak. Amikor a nyomok a Scopulihoz és a lázadókkal szövetkező Holdenhez vezetnek, a szálak összefutnak.
Holdennek és Millernek a Föld és a Mars kormányzata, a Külső Bolygók forradalmárai és a nagyvállalatok titkos érdekkörei között húzódó vékony határmezsgyén kell egyensúlyozniuk és nem túl jók az esélyeik. Ám odakint, az Övben mások a szabályok, és egyetlen kis űrhajó a világmindenség sorsát döntheti el.

Saját megjegyzés:
Egy kis könnyed sci-fi a tudományos-fantasztikus irodalom szerelmeseinek, nem a hard, inkább a light-os fajtából: hihető jövőképpel, emberi karakterekkel, sok-sok izgalommal.


László Zoltán: Egyszervolt

Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 256 oldal
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 300 gr
ISBN: 9786155272240
Kiadás éve: 2013 
Ára: 2.980,-

Fülszöveg:
Karsa Harlan egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik, és időnként emlékezetkiesései vannak. E két tény önmagában is beárnyékolja az életét, na meg a nőkhöz való viszonyát. Amikor azonban akaratán kívül belekeveredik a mesehősök leszármazottainak belső intrikáiba, egy csapásra vonzóbbnak tűnik a korábbi józan, unalommal bélelt élete. Csakhogy a normálishoz már nincs visszatérés, ha az ember megtudja, hogy elfeledett gyerekkora egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. Ha iratmániás hétfejű sárkányok, a parlamenti képviselőket manipuláló óriások és legalább két potenciális barátnő teszi kiszámíthatatlanná a mindennapjait.
Harlan csak úgy élheti túl az egyre veszélyesebb kalandokat, ha a maga kezébe veszi a dolgok irányítását, és dacolva az ellene szövetkezett erőkkel, fényt derít saját múltjára. A nyomok pedig a mesehősök titokzatos őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.

Saját megjegyzés:
László Zoltán egy hihetetlenül szórakoztató. olvasmányos könyvet hozott létre egy remek alapötletből, telis tele magyar vonatkozásokkal, budapesti és balatoni helyszínekkel, gaimant idéző főhőssel. Igazi nyári olvasmány, üdítő és ellazító. Én mindenképpen viszem magammal a bőröndömben - még akkor is, ha az imént éppen férfiaknak ajánlottam! :-)


Robert Merle: Malevil

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 736 oldal
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 575 gr
ISBN: 9789630796408
Kiadás éve: 2013 
Ára: 3.800,-

Fülszöveg:
Malevil egy dél-franciaországi várkastély neve, melyet még a XII-XIII. században építettek az angolok egy sziklafal védelmében. E kastély borospincéjében hét ember tartózkodik, amikor atombombát dobnak le a földre, s bolygónkon jóformán minden szénné ég. Az életben maradók megpróbálják megszervezni a maguk új világát, hamarosan kialakul egy kedélyes, emberséges, demokratikus közösség. Már-már túlságosan is meséssé és idillikussá válna minden, ha nem derülne ki, hogy a malevilieken kívül egyéb csoportocskák is életben maradtak. És a különböző gondolkodású emberek felbukkanása elindítja az izgalmas és váratlan fordulatokban, kalandokban bővelkedő utópisztikus történetet.

Saját megjegyzés:
Nos, mit is mondhatnék ajánlónak erről a könyvről? Merle az egyik legnagyobb kedvencem fantasyk terén, imádom valamennyi kötetét. A Malevil az egyik legelső olvasmányom volt tőle, és íme, az Európa Könyvkiadó most újból megjelenteti friss, új, ropogós borítóval és megjelenéssel. Mivel az én régi kötetem már eléggé leamortizálódott, igencsak gondolkodom a lecserélésén, mert a könyv mindenképpen a többször olvasós kategória, muszáj tartósnak lennie és bírnia a strapát. 
Atomrobbanás, túlélés, újrateremtés - három szóval csak ennyit mondanék azoknak, akik nem ismerik a sztorit. Muszáj megismernetek!

Szép nyarat, kellemes kikapcsolódást kívánok!









0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates