2014. november 26., szerda

Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai



A Park Kiadó jóvoltából megjelent A pasi a szomszéd sír mellől és a Pingvinélet szerzőjének vadonatúj könyve az Elváltak és válófélben lévők panaszai című novelláskötet.


A Blogturné Klub 3 bloggere november 24-től minden másnap közzé teszi véleményét, illetve a nyereményjáték során 1 szerencsés olvasó megnyerheti Katerina Mazetti könyvének egy példányát.





Katarina Mazetti: 
Elváltak és válófélben lévők panaszai

Kiadó: Park Kiadó
Oldalszám: 200 oldal
Fordító: Kertész Judit

ISBN: 9789633550816


Fülszöveg:
A pasi a szomszéd sír mellől és a Pingvinélet szerzőjének vadonatúj könyve! 
A svéd sikerszerző legújabb könyve merész vállalkozás. Arról beszél, amiről a romantikus filmek és regények többnyire szemérmesen hallgatnak: hogy a szerelem nem csak fellobban. El is múlik. 
A svéd sikerszerző legújabb könyvében megismerkedhetünk egy nővel, aki megmagyarázhatatlan módon újra és újra teherbe esik rég nem látott szerelmétől. Egy férjjel, aki szó szerint szétbarkácsol egy házasságot, egy luxusfeleséggel, aki önhibáján kívül lesz nélkülöző egyedülálló anya, és egy másik férjjel, aki hűtlenséggel vádolja elhunyt feleségét. 
Mazetti ezúttal is elemében van. Legújabb könyve tanulságos olvasmány. Nem csak nőknek! 
„Mazetti mindent tud a szerelemről, és két válás után van egy-két szava az elmúlásáról is. És micsoda szavak ezek!” Aftonbladet 
Katarina Mazetti író, szerkesztő, kritikus, producer, világszerte népszerű regények szerzője. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. Társadalmunk hóbortos szereplőit vitriolos tollal és sok humorral ábrázolja. Népszerűsége töretlen, művei több tucat nyelven jelennek meg.


A könyvről:

A statisztikák azt mutatják, hogy manapság igen gyakori, hogy egy házasság válással végződjön. Hogy miért van ez, arra azt hiszem, több teória, és több lehetséges válasz is született már. 

Van azonban egy mondás, amit - én személy szerint - a válások 80%-ára igaznak hiszek. Ez pedig így szól:

"Minden válás túl korai vereség; az egymásért folytatott küzdelem ijedt fegyverletétele."

És most, hogy elolvastam Katarina Mazetti novelláskötetét, ami kifejezetten a válást teszi meg központi témájának, most még inkább igaznak gondolom ezt.

Mazetti kötete novelláskötet, a novellák között történeti összefüggés nincs. Egyik rövid, néhány oldalas történet a másikat követi, a szereplők, a helyszínek, de még a történelmi időpontok is különbözők, nem kapcsolódnak. 


Két dolog közös bennük: a téma és a hangulat. Mindegyik történet természetesen a válásról szól, egy kapcsolat megromlásáról vagy ellaposodásáról. Ez persze nem boldog és nem vidám téma, így aztán van egyfajta fájó, nyomasztó és kényelmetlen felhangja mindegyiknek. Főként, mert arra világít rá, mennyire is képes kifordulni önmagából az ember ilyenkor, milyen elképesztő és abszurd dolgokat képes elkövetni a másikért - vagy éppenséggel a másik ellen.

Ugyanakkor azt kell mondanom, minden komolysága és szomorúsága ellenére számomra ez a kötet - minden látszólag különálló története ellenére - együttesen egyfajta fricska. Fricska a válásra és fricska a házasságra. 


Ugyanannyira szól a házasság ellen, mint mellette, hiszen az egyik történet azt hangsúlyozza, mennyire elkapkodott néha a házasságkötés, milyen hirtelen és meggondolatlan és mennyire értelmetlen. A másik történet viszont éppen arra próbál rávilágítani, hogy milyen nehézkes is az ember, az első nehézség esetén megfutamodik és feladja, a különválásba menekül inkább, minthogy megpróbálna alkalmazkodni és helyrehozni. 

Nem érvel, nem indokol, nem rágja a szánkba, hogy mit szeretne mondani, csak mesél. Egyik történetet a másik után és hagyja, hogy mi magunk vonjuk le a következtetéseket, és döntsük el, melyik párt mellett tesszük le a voksunkat. 

Stílusa tárgyilagos, objektív, leginkább az egyszerűségre törekszik, ám minden történet mélyén lapul egyfajta gyengéd szarkazmus, amit vagy kihall az ember, vagy nem, mindenesetre ott rejtőzik a szavak mögött és hang nélkül üvölti a fülünkbe: mérlegelj, és vedd észre, hogy lesz jobb!

A kötet legszebb és legszívszorítóbb története a hangzatos címet viselő: Egy szép napon fogta magát és lelépett! novella. Egy idős emberről szól, aki felesége halála után azzal tudja csak elviselni annak kínzó hiányát, hogy bebeszéli magának: a nő csak lelépett egy másik férfival, de él, és talán még vissza tudja csábítani. Mi ez, ha nem a szerelem legszebb példája? Egyfajta követendő példa, amire mindannyiunknak törekedni kéne... Már ha lehet...

Kata azt kérdezte tőlem, hogy melyik volt az a novella, amelyikkel egyáltalán nem tudtam azonosulni, amelyiket a legtávolabbinak éreztem magamtól?

Erre nagyon nehéz válaszolni, mert többre is mondanám, hogy ez nem, ez már nagyon sok. De mégis talán a legelrettentőbb és legborzalmasabb történet rögtön a legelső, ami A sün címet viseli. Ennyire aljas és rosszindulatú én sosem lennék. És nem is akarnék lenni. Szörnyű, hogy a csalódottság mikre nem sarkallja az embert...




Nyereményjáték

A válás elég gyakori jelenség manapság. Nem kíméli még a híres embereket, sőt a celebeket sem.
Minden bloggernél találtok egy képet egy híres emberről. A feladatotok az, hogy megírjátok nekünk, hogy kitől vált el vagy kivel van válófélben!

Ahhoz, hogy esélyetek legyen a könyvnyereményre, mind a három feladványt teljesítenetek kell!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.



A turné további állomásai:
11/26 Roni olvas
11/28 MFKata gondolatai

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates