2014. november 5., szerda

Nina George: Levendulaszoba



banner.jpg



A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Nina George: Levendulaszoba című regénye.


Ez a regény egy különleges utazás történetét meséli el, ami a levendulaszobából indul.
Kísérjétek el a Blogturné Klub 5 tagját is egy különleges turnéra, ahol egy gyönyörű könyv szereplőivel, történetével, helyszíneivel, hangulatával ismerkedhettek meg. Természetesen az elengedhetetlen nyereményjáték sem maradhat el!

Tartsatok velünk!



 Nina George: Levendulaszoba


cover.jpgKiadó: Maxim Kiadó
Megjelenés: 2014. november 10.
ISBN: 9789632615400
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Hajdúné Vörös Eszter
Beleolvasó:

Fülszöveg:
A párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Ő pontosan tudja, hogy milyen könyvre van szükség, hogy meggyógyítsa a megsebzett lelket. Könyvtára egy valóságos irodalmi gyógyszertár. Jean mindazokon segít, akik betérnek hozzá, egyedül saját gyötrelmeire nem talál megoldást. 
21 évvel ezelőtt, egy este, míg ő aludt, szerelme, a gyönyörű Provenzalin Manon kilépett az életéből. Csak egy levelet hagyott hátra, melyet Jean azóta sem mert elolvasni. A veszteséget gyötrő emlékként őrzi ennyi év után is. A fájdalom, a büszkeség és a megbántottság börtönében élte a mindennapokat. Mígnem egy nyáron minden megváltozik. Egy új kapcsolat, egy ébredő érzés, és a levendulaszobába zárt múlt újraéled, és Jean kézbe veszi Manon levelét… 
Egy utazás veszi kezdetét, mely során barátságok szövődnek, különleges sorsok tárulnak fel, és a lélek megtisztulhat. De lezárulhat végre a múlt, hogy helyet engedjen a jelennek és a jövőnek?

A könyvről:
Vannak olyan könyvek, amelyeket nem lehet gyorsan olvasni. Amelyeket ízlelgetni kell, megrágni, engedni, hogy szépen, lassan, mint valami ködfelhő körbevegyenek minket a szavai, beszivárogjanak a bensőnkbe, képpé, gondolattá és érzésekké váljanak bennünk. 

Ezek a könyvek megérintenek, eltalálnak, megrendítenek, hiszen azokat a gondolatokat fogalmazzák meg bennünk, amit mi képtelenek vagyunk ilyen formában szavakba önteni és kimondani. De a sajátjaink, a mieink, ezért aztán sok esetben fájnak, meghatnak, és gyógyítanak.

Mint Monsieur Perdu könyvei. Nina George könyve a veszteség fájdalmát gyógyítja. A szerelem veszteségét, a fiatalságét, az elmúlásét. 

Jean Perdu Párizs híres könyvpatikájának a tulajdonosa. Nem egyszerűen árulja a könyveket, hanem gyógyít velük: veszteséget, fájdalmat, szerelmet, öregkort. Ki, amit kíván. Egyedül magát nem képes meggyógyítani.

Miután 20 évvel ezelőtt szeretője, a gyönyörű Manon egy levél kíséretében elhagyta, Perdu nem él, csak létezik. Kizárja magából az érzéseket, nem emlékezik. Csak van.

Egészen addig, míg a házba beköltözik a válófélben lévő, szintén megtört Catherine, és ráveszi, nyissa ki Manon levelét, amit azután küldött a férfinak, miután elhagyta. Perdu élete egészen különös fordulatot vesz a levél tartalmát látva, s mindent maga mögött hagyva hajóra száll, és elindul Manon egykori lakhelyére, Provance-ba, hogy pontot tegyen végre régi szerelmének végére.

Nina George regényét akár maga Monsieur Perdu is ajánlhatta volna az olvasóknak. Annyi életbölcsességet, annyi gyönyörű mondatot és aforizmát tartalmaz, hogy szinte soronként idézhetnénk. Némely sorok fájnak, némelyek megmosolyogtatnak, de mindenképpen sok-sok könnycseppet csalnak az olvasó arcára. Ám gyógykönnyek ezek, melyek segítenek nekünk, magunknak is feldolgozni mindennemű veszteséget és elmúlást, ami az életünkben valaha is adódott. Régi szerelmeket, elvesztett szeretteket, gyermekkort, emlékeket.

Nina George újra és újra híres irodalmi műveket idéz, számos utalással azok tartalmára, írójára vagy szereplőire. Új szavakat és kifejezéseket teremt, neologizál, és közben kellemesen elfilozofál az élet legfontosabb és legjelentősebb kérdéseiről: szerelemről, álmokról, ihletről, a félelmekről, hogy a könyv végére az egyetlen és legfontosabb megállapításhoz érkezhessünk: az élet szépségéhez, a szeretet erejéhez.

Ám nemcsak belső utazásra kelhetünk Perdu segítségével, nemcsak a lélek legbelsőbb útjait járjuk be, pontról pontra, míg meg nem érkezünk végső célunkhoz, a gyógyuláshoz, de közben bebarangolhatjuk Franciaország varázslatos, szebbnél szebb tájait is. 

Nina George hihetetlen tehetséggel és intenzitással írja le Dél-Franciaország természeti képeit, a csatornákat, az apró városokat, a lakosságot. Ragyogó érzékkel tárja elénk a levendulamezők illatát, a borvidékek napfényes lankáit, a tengeri levegő csípős, sós érzését. A tájak megelevenednek, elénk terülnek, anélkül, hogy hosszú, unalmas frázisokba és leírásokba csapnának át. 

A könyv filozófiai jellegét, komolyabb vonásait kitűnően ellensúlyozzák és lágyítják a könnyed, szórakoztató párbeszédek és helyzetek, a tangó megjelenítéséhen szenvedélyessége, az érzéki pillanatok.

Az írónő lelkes, inspiráló stílusa, a regényt végigszövő feszültség és visszaemlékezések fájó árnya lendületessé, sajátos hangulatúvá teszik a könyvet, melyet valóban csak ízlelgetni, kóstolgatni lehet.

Összességében azt gondolom, a Levendulaszoba egészen újfajta, minőségi kategóriát alkot az irodalomban, amelynek olvasására mindenképpen szükséges a megfelelő mennyiségű időt ráfordítani. Mert megéri. Mert úgy váltja ki azt a hatást, amit hivatott.

Karakterek:
A Levendulaszoba karakterei mindannyian igen furcsa alakok, teljesen mentesek mindenféle közhelyszerűségtől. A maga módján mindegyikük igen összetett és érdekes karakter, pontosan és aprólékosan kidolgozva, különböző és mégis nagyon hasonló problémákkal - melyeket a közös utazás, a cél keresése kivétel nélkül megold.

Borító:
A magyar könyvborító a Provence-i tájra és címre alapozva egy igen tetszetős, nőies külsőt kapott a lila levendulamezőjével és az utazó hölgyikével a címlapon. Fontos azonban hangsúlyozni: a tetszetős és elegáns belső mögött egy még elegánsabb, tartalmasabb belső lakozik - egyáltalán nem csak nőknek! 
Nagyon szép borító!





A Levendulaszoba képekben


Petanque - Perdu édesapjának kedvenc játéka

Levendula mindenütt...

pillanatképek a csatornákon

Pillantás Lacoste-ra és az avignon-i híd

Bonnieaux és a szőlők



Sanary


Nyereményjáték

Blogturné nem múlhat el nyereményjáték nélkül. Ezúttal nincs más dolgod, mint lájkolni a rafflecopterben szereplő oldalakat, s máris esélyes lehetsz a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db nyereménykönyv egyikére!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
11/05 Roni olvas
11/11 Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates