2014. július 11., péntek

Mikó Csaba: Veszélyben a tölgy!


tölgy banner.png

Kerekerdő közepén, a legnagyobb és legterebélyesebb fa lombjai között különös dolgok történnek. A polgármester lánya eltűnik a Tiltott Zónában, a lakosságot közmunkára szólítják fel, a tölgyet pedig különös betegség sújta. S hogy mi vagy ki lehet mindennek a hátterében? Meg lehet-e menteni a fölgyet?


Tarts velünk és Csápy Tihamérrel Mikó Csaba izgalmakkal teli meseregényének blogturnéján július 9-13-ig, s talán Te is rájössz a titok nyitjára! S ha mégsem, esélyes lehetsz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét, s abból garantáltan megtudhatod, milyen titokzatos események állnak az ügy hátterében. Rajta hát, hisz:

VESZÉLYBEN A TÖLGY!


Mikó Csaba: Veszélyben a tölgy!

Oldalak száma: 412 oldal
Borító: Kartonált
Súly: 440 gr
ISBN: 9786155450471
Illusztrátor: Lakatos István

Fülszöveg:
Veszély, titok és autós üldözés. Izgalmak, nyomok és jóbarátok. Csápy, e bogaras James Bond-kaland főhőse megpróbálja legjobb cimboráival felgöngyölíteni a rejtélyeket, melyekből a Nagy Tölgyön akad szép számmal. 

Vajon hol lehet a polgármester lánya, aki eltűnt a Tiltott Zóna mélyén? A repülő autó tényleg létezik vagy csak erdei legenda? A Tölgyet milyen titokzatos betegség rágja? És ami mindennél fontosabb: ki vagy mi állhat ezek mögött a felettébb fura események mögött? Lehet, hogy minden mindennel összefügg?

A könyvről:

Kedves Mikó Csaba!

Azon morfondírozom, amióta csak befejeztem a könyvet, hogy milyen jó is lett volna ismerni a gyermek Mikó Csabát! Milyen nagyszerű élmény lehetett volna végigjátszani azokat a játékokat, amiket Ő talált ki! Mennyi kaland, mennyi hihetetlen szórakozás várt volna ránk!

Mennyi fantáziadús játék...

Bogártársadalom, félelmetes, titkos helyek, autós üldözés, világmegváltás - ha mindezt bele tudta sűríteni a Felnőtt egyetlen könyvecskébe, milyen kiforratlan és ötletteli fantáziavilág rejtőzhetett a kisgyermek Mikó Csaba elméjében! 

Kár, hogy lemaradtam róla... 
.. és ugyanakkor mégsem, hiszen a felnőtt Mikó Csaba olyan gyermeki eredetiséggel és beleéléssel meséli el nekünk mindezt, ami elhiteti velünk az ellenkezőjét! Egy rövid időre újra gyermekké lesz, hogy újra gyermekké tegyen minket is.

Kedves Csaba! Köszönöm az élményt, s hogy röpke 400 oldal erejéig ismét gyermek, ráadásul még bogár is lehettem!


A Veszélyben a tölgy! Kerekerdő legnagyobb tölgyfáján játszódik, egy hatmillió lakossal bővelkedő bogártársadalomban, ahol Szarv polgármester a felelős a bogarak jólétéért.
Ebben a kolóniában él Mobi Lajos, a tölgyfa leggazdagabb polgára, aki kidobóembereit küldi Apostol pici kis szerelőműhelyéhez, hogy bezárassa, hiszen az zavarja a monopóliumát. Apostol azonban barátaival, Csápyval és Kázmérral kocsiba pattan és elmenekül a verőlegények elől. Hogy barátjának megmentse a  műhelyét, Csápy elindul megkeresni a polgármester elveszett lányát, ám hamarosan kiderül, nagyobb problémák és gondok sújtják a tölgyet, mint azt eleinte gondolták. Így hát nyomozni kezdenek a rejtélyek után, és próbálják menteni az élőhelyüket.

Mikó Csaba írása élményekkel teli, elképesztően izgalmas kaland a gyermekek számára, és csodálatos mese formájába bújtatott társadalomkritika a felnőttek részére. Akciódús, szórakoztató, tanító  jellegű és rendkívül ötletes.

A történet több szálon, több szemszögből közelíti meg az eseményeket, hol Csápy, hol Mobi, hol más szereplő szemén keresztül láttatva, mégis tökéletesen érthetően és teljesen. A különböző nézőpontok és eseményláncolatok észrevétlenül, egymáshoz illeszkedve kapcsolódnak össze, kirajzolva valamennyi szereplő állásfoglalását és szemléletét.

A könyv egésze egy játék: a felnőtt társadalom átültetése a bogárvilágba, a felnőttek kicsinyes játszmáinak lefordítása gyermeknyelvre. Oktató történet arról, hogy milyen könnyen átejthetők és befolyásolhatók az emberek, ha valaki a gyenge pontjukat célozza. Legyen az a gyermekük, vagy akár az otthonuk, akár a felelősségérzetük.

A történések során több ízben felrémlik bennünk a történelem egy-egy aspektusa, összeszorítva a gyomrunkat, önkéntelenül is felháborítva minket, olvasókat - s tovább szítva az ellenszenvünket a főgonosz  és a hatalomvágy iránt. Ám a végkifejlet és a bonyodalmak megoldása minden feszültséget felold bennünk, gyönyörű mondanivalót közvetítve: együtt, közös összefogással, a barátokkal karöltve minden rossz és minden gonosz legyőzhető!


Ám ha mindettől eltekintünk, s csupán gyermekszemmel nézünk a könyvre, egy csodálatos, izgalmas világot láthatunk, tökéletesen felépített és megrajzolt helyrajzzal, társadalommal és szereplőkkel. Egyik izgalmas kalandból a másikba keveredhetünk, repülő autóval szállhatunk, átverhetjük a félelmetes pókot, futurisztikus, jól megtervezett szerkezeteket kezelhetünk és nem mellesleg: megmenthetjük az egész tölgyfa-világot! Melyik gyerek ne szeretné mindezt véghezvinni?? Melyik gyerek ne élvezné mindezt?

Főként ha ehhez hozzájárul némi modern, informatikai szlenggel vegyített nyelvezet és feszültséggel teli, mégis szórakoztatóan vicces hangulat.

Egy szó mint száz: a Veszélyben a tölgy! az egyik legmozgalmasabb, legizgalmasabb, legszórakoztatóbb olvasmány a 8-9 évesek számára, melyet valaha is olvastam! S kell-e annál jobb ajánló, mint hogy azt mondom: most kezdtem másodszor olvasni, mert a lányaim tudni akarják, mi az az édes bogaras könyv, ami nálam van :))

Karakterek:
A karakterek kiválasztása és elnevezése a könyv egyik nagy bravúrja. A nevek olyannyira beszédesek és találóak, ami nagyon kevés gyermekkönyv esetén fordul elő.
Apostol, mint a fényhozó, világító szentjánosbogár, Fátyolka, a bájos és kecses cincérlány, Remete, a magányba vonult keringőbogár, Szivónia, a szenzációhajhász kullancs riporter és még sorolhatnám.

A könyv főhőse, Csápy, aki a barátság és bátorság mintaképe is lehetne valóban nagyon jó példaként szolgál a kis olvasók előtt. 
S az ő tisztességének és önzetlenségének ellenpólusa - vagy éppen antipéldája - Mobi Lajos, a gazdasági és hatalmi harcokat vívó dögbogár (!), aki mindenkiben ellenérzéseket kelt, így tanítva arra, hogy a sok pénz mennyire nem számít és mi az, ami igazán fontos egy ember életébe.


Borító, illusztrációk:
Lakatos István azt hiszem, mindenki számára ismert és elismert illusztrátor, akinek munkáit az egész ország - de  a könyves "társadalom" mindenképpen - ismeri. 
Mikó Csaba történetét is Ő illusztrálta és öntötte beszédes, hihetetlenül inspiráló formába. A történet karaktereit olyan módon képesítette meg, amire ha ránéz az ember, hihetetlen ingerenciát érez újra elolvasni a történetet, és vágyakozva gondolni arra: "bár látnám őket mozogni, beszélni, mesefilmben játszani!" 
Megrajzolt alakjai tökéletesen illeszkednek a Csaba által megálmodott és megírt formákhoz, kedvesek, viccesek, szeretetreméltóak.
Kedvencem egyértelműen Fátyolka, teljesen odavagyok azért a színes képért, amin Csápy és Fátyolka párosa látható! Valahonnan mindenképpen be kell szereznem egy ilyen könyvjelzőt...:)



Remete és Heloiz, 
avagy Pierre Abelard és Heloise szerelme


Remete és Heloiz története a Veszélyben a tölgy meséjének csupán egy röpke momentuma, mégis számos titokra, kalandos történetre, rejtélyekre utal, s ha minden igaz, a könyv második része éppen ezeket a titkokat igyekszik majd feltárni és elmesélni a kedves Olvasónak.

De azt vajon tudjátok-e, hogy Remete és Heloiz szerelme nagyon is valóságos történetre épül? Nevezetesen Pierre Abelardnak és szerelmének, Héloise-nak a gyönyörűszép szerelmére.


"Heloise és Abelard" sztorija a történelem egyik legnagyobb és legromantikusabb szerelmi története. A 12. századi teológus és filozófus, valamint tanítványának kapcsolata ugyan megbotránkoztatta koruk közösségét, kapcsolatuk azonban a mai napig inspiráló hatással bír mind az irodalomra, mind egyéb művészeti ágakra.

Heloise 1115-ben találkozott először a harmincas évei közepén járó Abelarddal, aki addigra már elismert és messze földön híres pap volt. A férfit lenyűgözte a lány műveltsége, szépsége, és rávette a lány gyámját, Fulbert-et, a Notre-Dame kanonokját,  hogy hozzájuk költözhessen, s cserébe magasabb tudományokra oktatja a lányt. A magánórákon aztán lassan egymásba szerettek, s szenvedélyes szerelem szövődött köztük. Ám kapcsolatuk nem sokáig maradhatott titokban, s a nagybácsi az utcára hajította a papot. 
Ám amikor kiderült, hogy Heloise gyermeket vár, Abelard megszöktette őt és titokban házasságot kötöttek. Fulbert éktelen haragra gerjedt a hír hallatán és embereivel kegyetlenül megbüntette Abelardot - kiheréltette embereivel, Heloise pedig kolostorba vonult.
A megszületett fiúcska sorsáról a továbbiakban semmit sem tudunk, de Heloise és Abelard hosszú-hosszú évekig nem találkozott többet, csupán érzelmes, magasztos levelekkel tartották egymással a kapcsolatot.


Úgy tudni, soha ismét találkoztak újra, de a híres levelek, a szeretet megmarad, s ez Abelardot híresebbé tette, mint korábban a teológiai munkássága.

Hatszáz évvel később, Josephine Bonaparte, akit nagyon meghatott a híres házaspár története, elrendelte, hogy Heloise és Abelard maradványait helyezzék egymás mellé egy párizsi temetőben, hogy ott nyugodhassanak egymás mellett az idők végezetéig.





Nyereményjáték

A Veszélyben a tölgy bizony egy bogaras mese… Na nem azért, mintha annyira szeszélyes és hóbortos lenne, hanem azért, mert bogarak, rovarok a szereplői, a nagy tölgy lakói.

Csápy, Apostol, Octopusz...mind-mind ízeltlábúak. De vajon a bogarak mely fajtához tartozhatnak? Vajon kitalálod-e?

A blogturné három állomásának mindegyikén találhatsz egy-egy találós kérdést. Ha a kérdésre jól válaszolsz, megtudhatod, hogy milyen bogarak Mikó Csaba könyvének hősei!

/A kiadó csak magyarországi postacímre vállalja a nyereménykönyvek postázását!/

Milyen állat Oktopusz?


Sző, fon, nem takács,
Hálót feszít, nem halász,
Rezzenést vár lesben állva,
Hogy meglegyen a vacsorája.


Részt vevő blogok

07/11. Roni Olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates