2014. július 5., szombat

Joss Stirling: Storm és Stone

stormbannerjó.png


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Joss Stirling - a Lélektársak sorozat szerzője - legújabb regénye, a Storm és Stone. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Raven izgalmas kalandját!



2014. július 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!



Joss Stirling: Storm és Stone

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9786155385735
Oldalszám: 328 oldal
Fordította: Kiss Enikő Hajna

Fülszöveg:
Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik.
Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai.
És most pedig a halálos fenyegetések…
A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő.
Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?

A könyvről:
Sokszor hallottunk már, s talán meg is bizonyosodhattunk róla magunk is, hogy bizony a gyerekeknél nincs kegyetlenebb. S közülük is talán a kamaszok azok, akik a leginkább kikezdik azt a társukat, akikben a legtöbb hibát látják. Vagy akiben a legtöbb hibát láttatják velük mások....

Sok könyv szólt már erről a témáról, s talán a Storm és Stone-t is ezek közé sorolhatnánk, ha nem kizárólag ez lenne a központi témája. De a Storm és Stone jóval több ennél: akciódús krimi, rejtélyes nyomozás, korrupciós ügyletek és kegyetlen diákok összessége.


Raven Stone
Raven Stone szülei halála után nagyapjához költözött, aki a jóhírű és elit magániskola, a ... gondnoka. Raven jól érzi magát az iskolában, egészen addig, amíg a szünidő letelte után társai furcsán nem kezdenek viselkedni vele: lopással vádolják, szobatársa és barátnője pedig késve, teljesen kicserélve érkezik vissza a kollégiumba és azonnal elfordul tőle. Raven megalázottan, kívülállónak és kitaszítottnak érzi magát, és értetlenül nézi a többiek viselkedését. Két diák marad csak, akinek a támogatására számíthat: a két új fiú, Joe és Kieran. Ők ugyan barátságosak a lánnyal, de hamar kiderül: ők is titkolnak valamit. S bár Kierannal egyre közelebb kerülnek egymással, Raven mit sem tud arról, hogy a fiúk miért érkeztek az iskolába. Arról, hogy valójában egy titkos küldetés tagjai, akiknek a feladata kideríteni az iskolában zajló furcsaságokat... S a küldetés - a kezdeti elgondolással ellentétben -  nem is olyan veszélytelen...

Joss Stirling könyvében azt hiszem, minden megvan, ami egy fiatal felnőtt olvasó számára fontos lehet: szerelem, akció, intrika, nyomozás, egymás közti kapcsolatok problematikája, rejtély.... egyszóval: az őket érintő és érdeklő témák teljes tárháza!

A könyv elején azt gondoltam, talán ez is a szokásos iskolás/problémás tinikönyv lesz, amikor a háttérbe szorított, kiutált lány összejön a menő új fiúval. Aztán hamar rá kellett ébrednem: a menő fiú inkább afféle kockafej - bár nem kizárólag a feje kocka, a leírások alapján a hasa is...-, Raven perifériára szorulása pedig kicsit háttérbe szorul az iskolát uraló egyéb problémák mögött. Ugyanis az iskola a korrupció melegágya, ahol a menő és befolyásos apucik a saját gyermekeik jóléte miatt kapcsolatokat és hatalmat csereberélnek egymással. 
S az ügyet éppen ez a kockafejnek tűnő srác, Kieran és a barátja igyekszik felgöngyölíteni. 

A történetben ugyan nincs semmilyen paranormális elem - holott a borítókép talán egy kicsi misztikumot sugall -, a cselekmény mégis hihetetlenül izgalmas és fordulatos. A történet krimiszála tökéletes logikával lett felépítve, megfelelő mértékben megcsavart és bonyolított, s a zárt közösségben zajló események miatt kicsit borzongató hangulatú, ami nagyban növeli a történet izgalmait.
A kötetvégi akciójelenetek igazi krimibe illők, rendkívül képszerűek és vizuálisak! Nagyon tetszett!

Ugyanakkor Stirling kellő figyelmet fordít a diákokat érintő érzelmi problémákra is: a veszteségek feldolgozására, a szülői kapcsolatok fontosságára, manipulációra, egymás közti kegyetlenkedésekre. Nagyon hitelesen ábrázolja a szereplők közti bonyolult társasági kapcsolatokat, barátságokat, iskolai hierarchiát, illetve a Raven és Kieran közt kibontakozó szerelmet.
Globe Színház - London

S ha már a szerelmi szálnál tartunk.... nekem picit instantnak tűnt ez a szerelem, az elején nem éreztem még a nagy vonzást, a feszültséget a két főszereplő közt, ám a történet előrehaladtával ez sokat változott és fejlődött. Ugyan a bizalom kialakulását több tényező is nehezítette, végül csak kialakult, s a végére igazán jól működő, stabilnak tűnő kapcsolat jött létre Raven és Kieran között..

Összességében véve a Storm és Stone egy rendkívül lendületes, izgalmas és érdekes történet a felnőttek hatalmi harcáról, a hatalmukkal történő visszaélésről saját gyermekeik rovására. Pergő volt, akciódús és érzelmes. Tökéletes kikapcsolódás.

Karakterek:
A Storm és Stone karakterei azt hiszem, cseppet sem nevezhetők hétköznapi embereknek. Nemcsak azért, mert egy elit iskola diákjai, sokkal inkább azért, mert valóban különlegesek.

Kieran és Joe egy elit alakulat tagjai, akiket valamely kiemelkedő tulajdonságuk alapján válogattak be a különleges ügyosztályba. Tehát valóban kivételes személyiségek.

Kieran analitikus, minden kielemző személyisége egyfajta ifjú-Sherlock Holmes-t idéz, ugyanakkor klasszikus férfi karakter, aki felett az érzelem néha átveszi az irányítást, s mindent megtesz azért, hogy megmentse a szeretett nőt.

Joe kevésbé kötött, lazább figura, aki megnyerő személyiségével, jó beilleszkedő készségével brillíroz és győz meg arról, hogy ő valóban egy szeretnivaló karakter. Barátsága, hűsége, kitartása szintén erről árulkodik.

Raven kicsit bonyolultabb személyiség. Az a fajta ember, aki nem engedi, hogy a sok megpróbáltatás megtörje, aki keményen állja a kínokat, még ha a felszín alatt szenved és gyötrődik is. Okos és intelligens, ugyanakkor kitartó és állhatatos. Igazi küzdő és túlélő személyiség. 
A tánc iránti szeretete pedig azt hiszem, sok Olvasót emlékeztet majd a Step Up filmek lányalakjaira...


Borító:
A külföldi kiadások többsége - csakúgy mint a magyar - a már jól ismert kékes hátterű borítóképpel jelent meg, előtérben a férfi és női arccal, háttérben egy ódon, romos kísértetkastéllyal. Nagyon szép igazából ez a borító, mégha kicsit megtévesztő is, hiszen szó sincs itt sem kísértetkastélyról, sem szivárványszínben pompázó varázslatról.
Egy másik borító egy félvér lányarccal az elején, háttérben egy táncoló női sziluettel számomra szintén egy teljesen más történetet sugall: egy boszorkány történetéről árulkodik - szintén tévesen. Viszont nem tetszik a harmadik fajta borító sem, amely a két címszereplőnket hivatott megjeleníteni... :)
Kellemetlen helyzet, amikor egyetlen borító sem találja el tökéletesen a történet lényegét...




Végzetes agymosás 
A Mennyek Kapuja szekta tragédiája

Joss Stirling könyvében a rejtélyek nagyrészt visszavezethetők az ember személyiségének manipulálásához, viselkedésének és gondolkodásmódjának megváltoztatáshoz, vagyis az agymosáshoz.
A szereplők e folyamatot mint tudományos és a történelem során már számos igazolást nyert tényt emlegetik, s nagyvonalakban vázolják A Mennyek Kapuja szekta, mint az egyik leghírhedtebb agymosás végző társaság végzetes tragédiáját.

De mi is volt ez?

"1997-ben a világot sokkolták az Amerikában valaha elkövetett legnagyobb méretű tömeges öngyilkosságról szóló hírek. 39, többségükben középkorú és középosztálybeli férfi és nő holttestére találtak egy San Diegói házban, mindannyian valamilyen bizarr egyenruhát, fekete futóruhát és Nike edzőcipőket viseltek." (forrás)

A Menny Kapuja szervezetet egy pár vezette. A már elég korán a zavarodottság jeleit mutató férfi, Marschall Applewhite egy pszichiátriai kezelés során ismerkedett meg az akkor ápolónőként dolgozó Bonnie Nettlest-el, akiben megtalálta lelki társát. Követhetetlen, zagyva tanokat agyaltak ki, többek között azt, hogy akkor kelthetik fel egy magasabb rendű, földön kívüli civilizáció figyelmét, ha felhagynak a szexuális élettel és a fizikai érintkezés bármely formájával.
Applewhite

Magát az emberi nemi szervet és a szaporodást emberhez nem méltó, alantas dolognak tekintették. Zavarodottságuk ellenére több tucat feltétlen követőjük akadt, akikkel Kaliforniában telepedtek le.


Egyik legfőbb rögeszméjük az volt, hogy a Halle-Bopp-üstökös mögött egy ufó rejtőzik, az idegenek célja pedig nem más, mint az, hogy evakuálják a Földről azokat az embereket, akik méltóak Isten országára. Nézeteikben keveredtek a rosszul értelmezett reinkarnációs tanok és az apokaliptikus látomások. Folyamatosan olvasták a Bibliát, és beteg, zavarodott lélekkel a téveszméik szerint forgatták ki, értelmezték az írás szavait. (forrás)


A Hale-Bopp üstököst 18 hónapig lehetett látni szabad szemmel. Chuck Shramek, amatőr csillagász „felfedezett” valamit, ami az üstököst követte. Rögtön felhívta az egyik rádióadót, és közölte felfedezését, Ami egy csomó „világvége” elmélethez vezetett. (forrás)


A Menny kapuja szekta tagjai azt hitték, hogy az üstököst kísérő tárgy egy űrhajó, amely azért jön, hogy elvigye őket.  Ők erre akartak felszállni 1997 márciusában, hogy azzal hagyják el a széteső sárgolyót. A hosszú utazás nyitányaként ciánkapszulát vettek be.


Az alábbi Dokumentumfilmben láthattok embereket, akik maguk is résztvevői voltak a kultusznak, sőt exkluzív felvételeket is láthatunk, amely a Mennyek kapuja szekta tagjait ábrázolja. 





Nyereményjáték

Mostani játékunk során a nyomozásé lesz a főszerep! Ha velünk tartotok, Ti magatok is vérbeli detektívekké válhattok, ráadásul 2 szerencsés játékos gazdagabb lehet egy Storm és Stone könyvvel is.

Egy bűnöző menekülés közben elhullajtott néhány aktát, melyen híres könyves és filmes detektívek, ügynökök, kémek és nyomozók legfőbb ismertetői szerepelnek. Derítsétek ki, hogy kiket rejthetnek a leírások, majd ha már mindet megtaláltátok, azok segítségével rakjátok össze a bűnöző nevét, hogy minél előbb elkaphassuk őt. 

Feladat:

1. Lájkoljátok a Manó Könyvek és a Blogturné Klub facebook oldalát.
2. Találjátok ki, kiket rejtenek a leírások, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Mindegyik mező kitöltése kötelező!)
3. Töltsétek ki a közös blogon található keresztrejtvényt, hogy a pirossal jelölt fősor kiadja a bűnöző nevét. Ezt a nevet pedig írjátok be a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe. (Kötelező!)
4. A hiányzó betűket a közös blogon keressétek.

Nyomozásra fel!




Részt vevő blogok:
07/03 MFKata gondolatai
07/04 Kelly & Lupi olvas
07/05 Roni olvas
07/06 Könyvszeretet
07/07 Zakkant olvas
07/08 Insane Life
07/09 Nem harap a ...
07/10 CBooks
07/11 Deszy Könyvajánlója
07/12 Media Addict
07/13 Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates