2011. április 27., szerda

Alex Flinn: Beastly - A szörnyszívű

FülszövegSzörnyeteg vagyok.

Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár - egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém.
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek.
Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg.
De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot. Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik?
Elárulom.
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel.
Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen... szörnyeteggé.
Akarod hallani? Mered hallani?


Történet: Egy modern kori tündérmese a javából, A Szépség és a Szörnyeteg átdolgozása napjainkra. Ennek megfelelően megőrizte annak minden főbb szálát és eseményét - csupán áttette a helyszínt a mai New Yorkba, a szereplőket pedig a mai kor embereivé (?) formálta. A végeredmény egy igen aranyos, édes, sok mondanivalóval megfűszerezett történet lett, igazi könnyű, szívet melengető olvasmány.

Karakterek: Furcsa, hogy a négy fő karakteren kívül (aki ugye: Adrian, Lindy, Magda és Will) minden egyes szereplő negatív töltetet kap. Rossz, züllött, felszínes az egész világ, és ettől a világtól elzárkózva, saját kis mesebirodalmukba bezárkózva él a négy személy. Talán a mese része, hogy ennyire negatív világot fest le az írónő? Talán a célja ezzel az, hogy a főszereplők karakterét erősítse, hogy hangsúlyt kapjon az, mennyire más, mennyire tiszta az ő világuk és jellemük.
Egyébként mind a négy szereplő igazán szerethető figura: Adrian azzal, ahogy látjuk lassan átalakulni, ahogy követjük az ő jellemfejlődését, annak minden kétségbeesésével, zavarodottságával. Lindy a maga egyszerűségével, naivságával. Magda és Will pedig a maguk bölcsességével, éleslátásával, kitartásával és szeretetével.
(csak zárójelben jegyzem meg, hogy az én kedvenc karaktereim a chat-szobában mutatkoztak meg :-)) )

Hangulat: Igazi mesebeli hangulat szövi át a regényt. Olyan földtől elragadt, igazi lebegős, cukormázas, tündérmesébe illő milliő jellemzi. De ez így van jól, ilyennek kell lennie!

Borító: Nekem nem a kedvencem, a vörös betűk, melyek a rózsa tövisét hivatottak megjeleníteni, engem sokkal inkább a vérre emlékeztetnek, és így olyan színezetet kap, mintha valalmi horror történet lenne. Ami egy cseppet sem igaz ugye. A fehér rózsa rendben van, érthető, de mégis.... nem az igazi.

Összességében: Egy igazi könnyed kis olvasmány, édes, aranyos, lányoknak való kis mese. Mint az igazi Szépség és a Szörnyeteg. Aki szereti a meséket, feltétlen olvassa el!


Ha pontozni kell, 5 pont (de nem a letehetetlen kategóriából).

1 megjegyzés:

heather írta...

szia.
ez a könyv nekem is nagyon tetszett:) nálam is megtalálod leírva, ha érdekel nézd meg:
http://ryaolvasonaploja.blogspot.hu/2013/03/alex-flinn-szornyszivu.html

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates