2012. december 11., kedd

Karácsonyi könyvajánló - fiatal felnőtteknek - YA irodalom

Elérkeztünk karácsonyi könyvajánló rovatunk talán egyik legizgalmasabb részéhez: a YA irodalomhoz. Vagyis azokhoz az ifjúsági könyvekhez, amelyeket - hivatalosan a 12-18 - éves korosztálynak ajánlanak. Én személy szerint azt gondolom, hogy egy 12 éves serdülő még nem nevezhető semmiképpen sem fiatal felnőttnek és nem is ajánlanám nekik azokat a könyveket, amiket én ebben a kategóriában eddig olvastam (nem kevésről van szó). Egész egyszerűen azért, mert nem nekik valók..Még akkor sem, ha ezek a könyvek többnyire nem tartalmaznak erotikus jeleneteket, vagy durvább részeket, mégis sokszor komoly és megrázó témát boncolgatnak, ami nem egy 12 éves kamasz gyermeki gondolkodásának való.

Én ezeket a könyveket inkább a 14-21 éves korosztály számára ajánlanám, sőt némely kötetekre még inkább a 16-os karikát nyomnám rá...

Témájukat tekintve ezek a könyvek többnyire a fiatalokat leginkább foglalkoztató kérdésekkel foglalkoznak, sok esetben fikciók, fantasyk, vagy az általam leginkább kedvelt műfajba tartozók: disztópiák (a társadalom víziói, melyek ellentétesek az utópiával, vagyis egy negatív jövőképet festenek le. A disztopikus társadalmakban gyakran az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik.)

Lássuk, milyen könyveket ajánlunk idén karácsonyra a fiatal felnőtteknek:


húgoknak, unokahúgoknak, kisöcsiknek, gyerekeknek, barátoknak, vagy - magamból kiindulva - akár saját magunknak :)


Anne Aguirre: Enclave - Menedék

Kiadó: FUMAX KFT 
Oldalak száma: 274 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 340 gr
ISBN: 9789639861473
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.995,- (Internetes ára: 2.100,- szukits.hu)

Fülszöveg:
A második világégéskor születtem. Legendák szóltak egy olyan korról, amikor az emberek hosszú ideig éltek. Én dajkamesének tartottam. Az én világomban senki sem érte meg a negyven évet. Egy enklávéban éltem, ahol a legidősebb közülünk huszonöt éves volt. Némelyek azt suttogták, megváltás lenne számára a halál, de igazából csak nem akarták a saját maguk jövendőjét látni. Pikk amióta csak az eszét tudja, vadásznő szeretett volna lenni. A vadászok feladata élelmet szerezni a közösségnek a föld alatti menedéket körülölelő, életveszélyes alagútrendszerből, amelyben örök sötétség honol, miközben igyekeznek elkerülni a Korcsokat, ezeket a zombiszerű, vérszomjas szörnyetegeket. Amikor az örök kívülálló, Fakó nevű vadászt osztják be mellé társul, aki titokzatos körülmények között került az enklávéba, a lányt tiltott érzelmek kerítik hatalmukba. Fakóval hamarosan rádöbbennek, hogy a Korcsok egyre szervezettebben lépnek fel ellenük, ám az idősek nem hallgatnak figyelmeztetésükre. Megszokott kis világuk szertefoszlik, így rákényszerülnek, hogy szembenézzenek az ismeretlennel. Köszöntünk az apokalipszisben!


Marie Lu: Legenda

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Oldalak száma: 302 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 370 gr
ISBN: 9789632457031
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.999,-(Internetes ára: 2.399,- libri.hu előrendelés)

Fülszöveg:
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait. 


Kerstin Gier: Smaragdzöld

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 444 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós vagy puhatáblás
Súly: 590 gr
ISBN: 9789632456836
Kiadás éve: 2012 
Ára:3.999,- v. 2.990,- (Internetes ára: 3.400,- v. 2.550,- bookline.hu)

Fülszöveg:
Mit tesz az, akinek összetörték a szívét? Úgy van. Telefonál a legjobb barátnőjével, csokoládét majszol és hetekig dagonyázik a boldogtalanságban. Csak az a bökkenő, hogy az akarata ellenére időutazóvá vált Gwendolynnak egészen más dolgokra kell tartalékolnia az energiáit: például a túlélésre. Mert azok a szálak, amelyeket a kétes hírű Saint Germain gróf még a múltban illesztett egymáshoz, immár a jelenben is veszélyes hálóvá szövődtek. Ahhoz, hogy felfedjék a titkot, Gideonnak és Gwendolynnak nem elég eltáncolni egy menüettet a 17. század egyik legpompásabb bálján, hanem hanyatt-homlok kell belevetniük magukat a kalandokba bármelyik évről is legyen szó. Érzelmi hullámvasút az évszázadokon keresztül: Gideon és Gwen kalandjai Kerstin Gier, kitűnő bestseller-szerző tollából. Beleszeret, aki elolvassa!


Dan Wells: Partials - Részben ember

Kiadó: FUMAX KFT 
Oldalak száma: 456 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 440 gr
ISBN: 9789639861466
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.495,-(Internetes ára: 2. 445,- szukits.hu)

Fülszöveg:
Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel - az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel - folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immúnis csecsemő. Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla. 


Maggie Stiefvater: A hollófiúk

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 414 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós v. puhatáblás
Súly: 610 gr
ISBN: 9789632459783
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.999,- v. 2.999,- (Internetes ára: 3.200,- v. 2.400,- bookline.hu)

Fülszöveg:
Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme ... vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.


Joss Stirling: Lélektársak - Sky

Kiadó: Manó Könyvek
Oldalak száma: 346 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 390 gr
ISBN: 9786155220197
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.990,- (Internetes ára: 2.243,- szukits.hu)

Fülszöveg:
A tizenhat éves Sky Bright Londonból érkezik az Egyesült Államokba. Nem csoda, hogy utálja az újrakezdést, már túl sokszor veszítette el a gyökereit az életben. A lelkesedése ezért bizonyos határok között mozog, amikor a nevelőszüleivel Coloradóba költöznek. Sky túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Minden várakozása ellenére a beilleszkedés könnyen megy a Wrickenridge High-ba, a suliban mindenki szívesen fogadja. Majdnem mindenki. Csak egy valaki marad számára megközelíthetetlen. Első nap megpillantja Zedet az iskola folyosóján, és onnantól el van veszve, nem tudja kiverni őt a fejéből. De Zed Benedictet sötét titok veszi körül. Arrogáns, megközelíthetetlen, és mindenkire dühös, így Sky is csak titokban vonzódik a szemtelenül jóképű sráchoz. Aztán egyszer csak egy hangot hall a fejében. Az Ő hangját. És Zed is érti a lány még ki sem mondott válaszait. Amikor mindezek tetejébe Zed határozottan azt állítja, hogy Sky a lélektársa, akit egész életében szeretni fog, valamint, hogy hozzá hasonlóan savant, és természetfeletti képességei vannak, Sky egy szavát sem hiszi el. És soha nem is hinné el, ha belül mélyen nem mozdulna meg egy képesség, amitől Sky már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt. A múltjában árnyak üldözik, és a jövőjét gonosz erők fenyegetik, Skynak pedig szembe kell néznie a sötéttel, még ha ez azt is jelenti, hogy le kell mondjon arról, amit a szíve diktál.


Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek - A herceg

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 490 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 640 gr
ISBN: 9789632456928
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.999,- (Internetes ára: 2.250,- bookline.hu - akcióban!)

Fülszöveg:
A Viktória-korabeli London mágiával átszőtt alvilágában Tessa Gray végre biztonságban érezheti magát az árnyvadászok körében. Ez a biztonság azonban múlandónak bizonyul: a Klávé szakadár tagjai terveket szőnek Charlotte leváltására az Intézet éléről. Ha Charlotte elveszti a pozícióját, Tessa az utcára kerül, és könnyű zsákmánya lesz a titokzatos Magiszternek, aki saját sötét céljai érdekében akarja felhasználni Tessa képességeit.


Dan Krokos: Hamis emlékek

Kiadó: FŐNIX KÖNYVMŰHELY 
Oldalak száma: 244 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 250 gr
ISBN: 9789637051425
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.980,- (Internetes ára. 2.533,- bookline.hu)

Fülszöveg:
Miranda egy padon ébred, egyedül, emlékek nélkül. Rémületében rejtélyes energiát bocsát ki magából, amely rettegéssel tölt el mindenkit a közelében, kivéve egy Peter nevű idegent, aki a legkevésbé sem lepődik meg a lány megdöbbentő képessége láttán. Más lehetőség híján Miranda kénytelen megbízni benne, és szembenézni a ténnyel, hogy őt magát fegyvernek képezték ki, és egy genetikailag módosított fiatalokból álló elit alakulat tagja, akik emberfeletti képességükkel akár egy egész várost képesek káoszba és pusztulásba taszítani. Régi énjéhez azonban nem könnyű visszatalálni, ráadásul a múlt már nem is számít igazán, amikor a jövő kerül veszélybe.



Scott Westerfeld: Leviatán

Kiadó: AD ASTRA 
Oldalak száma: 540 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 800 gr
ISBN: 9786155229152
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.999,- (Internetes ára: 2.800 ,- szukits.hu)

Fülszöveg:
Ezerkilencszáztizennégyet írunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik. Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra. Ferenc Ferdinánd fia, Sándor herceg az egymásnak feszülő nagyhatalmak figyelmének középpontjába kerül, és menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől. Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a légierőnél. Az egyikük barkács a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek. Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború.


Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 352 oldal
Borító: Füles, kartonált
Súly: 400 gr
ISBN: 9789632612096
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.999,-(Internetes ára: 2.249,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek. A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben. Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek. A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet garantáltan fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban.


Jamie Mcguire: Gyönyörű sorscsapás

Kiadó: MAXIM KÖNYVKIADÓ KFT. 
Oldalak száma: 450 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós v. puhatáblás
Súly: 590 gr
ISBN: 9789632612102
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.700,- v. 2.990.- (Internetes ára: 2.849,- v. 2.249,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében - azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik a legjobb barátjával, Americával a főiskolára, az új élet felé vezető útja gyorsan megváltozik. Travis vézna testét tetoválások borítják, tipikus laza srác, azt testesíti meg, amire Abbynek szüksége van és amit szeretne elkerülni. Abby távolságtartása felkelti a kíváncsiságát és cselhez folyamodik egy egyszerű fogadás segítségével: ha ő veszít, önmegtartóztató marad egy hónapig, ha Abby marad alul a játszmában, Travisnél fog lakni ugyanennyi ideig. Travis nem is sejti, hogy a párjával hozta össze a sors, akármelyikük is nyer. Szerelem és játék keveredik a népszerű írónő, Jamie McGuire regényében, amely a fiatal olvasók körében nagy népszerűségre számíthat. Ne hagyd ki, játszd meg te is a tétjeidet! Szerinted Abby nyer vagy Travis? Vagy ebben a játékban nincsenek vesztesek?


Maggie Stiefvater: Lament - A látó szerelme

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT. 
Borító: Keménytáblás v. puhatáblás
ISBN: 9789632457154
Kiadás éve: 2012 
Ára:3.999,- v.  2.999,- (Internetes ára: 3.199,-v. 2.399,- libri.hu előrendelés)

Fülszöveg:
Hát nem tudod, mi történik a Látóval, aki nem tud uralkodni a tündérnépen? A mindössze tizenhat éves Deirdre Monaghan bámulatosan tehetséges zenész. Hamarosan rá kell azonban döbbennie, hogy Látó is – különleges tehetsége képessé teszi, hogy saját szemével láthassa a mágikus erejű tündéreket. Deirdre egy szép napon váratlanul arra eszmél, hogy fülig beleszeretett egy Luke nevezetű titokzatos srácba, aki mintha a semmiből robbant volna be addig teljesen hétköznapi életébe. Ám a fiú iránta mutatott élénk érdeklődése egyszerű nyári románcnál talán sokkal sötétebb szándékot takar. Amikor felbukkan a színen Aodhan vészjósló alakja, aki a tündérkirálynő halált hozó parancsát hozza, Dee hirtelen a tündérvilág forgatagának kellős közepébe csöppen. Az érzelmektől fűtött hatalmi játszma kereszttüzében pedig ott áll Dee mellett komolytalan, ám végletekig hűséges legjobb barátja, James is. Bár Deirdre azt kívánta, bárcsak ne várna rá még egy végtelenül unalmas nyár, talán mégsem egy több száz esztendős tündérkirálynővel vívott csata volt az, amire igazán vágyott. 


Kendare Blake: A rémálmok lánya

Kiadó: Geopen Kiadó
Oldalak száma: 298 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 480 gr
ISBN: 9789639973800
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.990,- (Internetes ára: 2.243,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Hónapok teltek el, amióta a vérbe öltözött lány, Anna Korlova becsapta maga mögött a Pokol kapuját, de Cas Lowood, a híres kísértetvadász nem tudja kiheverni elvesztését. Hiába mondják a barátai, hogy Anna miatta szállt alá, ő csak élőhalottként tengődik. A fiú tudja, hogy sosem talál rá a szerelemre egy élő lány oldalán, senki sem hasonlítható az ő halott Annájához. És csak őt látja mindenütt, vele alszik el és vele riad fel rémálmaiból. De valami nagyon nincs rendjén... Ezek nem képzelgések. Valahányszor megjelenik, látszik Annán, hogy a legválogatottabb kínzásokat kell kiállnia. Persze meg kell bűnhődnie tetteiért, de Cas úgy érzi, most rajta a sor, hogy viszonozza a lánynak, amit érte tett..


Marissa Meyer: Cinder

Kiadó: ALEXANDRA KIADÓ 
Oldalak száma: 432
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 550 gr
ISBN: 9789633570753
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.499,- (Internetes ára: 2.624,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Százhuszonhat évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra... Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van... Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás "nemzetbiztonsági ügy". Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet. 


Jó olvasást, kellemes kikapcsolódást, Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

2 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Na kérem, én ebbe a kategóriába tartozom, mert amiket felsoroltál az mind kell!!!! :D

Roni olvas írta...

Ez nem is volt kérdés, még szép, hogy fiatal felnőtt vagy! Mit gondolsz, én hová sorolom magam??? :)))

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates