2012. december 3., hétfő

Karácsonyi könyvajánló - lányoknak

A lányok általában többet és szívesebben olvasnak a fiúknál - legalábbis kiskamasz korban, kamaszkorban mindenképpen. Ezt főként saját tapasztalat mondatja velem, de azt hiszem, hivatalos felmérések is kimutatják...

A nagy kérdés az, mégis miféle könyvet adjunk egy tizen-egynéhány éves kislány/nagylány kezébe? 

A vélemények erről különbözőek... én azon az állásponton vagyok, hogy próbáljuk meg mindig egyénhez igazítani a könyvválasztást. Aszerint, hogy tudjuk, a megajándékozottunkat mi érdekli, milyen módon gondolkodik, mennyire érett, mennyire nem, inkább kisgyerek még, vagy kezd kinőni a mesék birodalmából - igyekezzünk megtalálni számára a legérdekesebbnek tűnőt...

Remélem, ezzel a kis könyvajánlóval tudok segíteni kiválasztani a legideálisabbat....



kiskamasz, kamasz lányoknak - húgoknak, unokahúgoknak, kislányunknak, unokáknak, tanítványoknak

Matte Jakobsen: Minou szigete

Kiadó: Libri Kiadó
Oldalak száma: 252 oldal
Borító: Keménytáblás
Súly: 320 gr
ISBN: 9789633101575
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.990,- (Internetes ára: 2.243,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Ez a történet egy szigetről szól, ami olyan kicsi, hogy egyetlen térképen sem szerepel. Egy kislányról, akinek az édesanyja egy évvel ezelőtt elindult otthonról a legszebb cipőjében és soha többé nem tért vissza. Szól még Tiszteletesről, aki japán tornagyakorlatokkal tölti az idejét, Ládásról, aki különleges dobozokat szállít a világ minden tájára. Meg Nevenincs kutyáról, aki nagyon szereti az almás sütit, a tüzes karikákon való átugrálást viszont annál kevésbé. Amikor a tenger egy ismeretlen fiút sodor a partra, az ő egyhangú életük teljesen felborul, Minou pedig nyomozásba kezd... Ennek az elbűvölő regénynek ott a helye a műfaj legnagyobb klasszikusai, A kis herceg és A végtelen történet mellett. - Mette Jakobsen 1964-ben született a dániai Koppenhágában. Jelenleg a Sydney melletti Newportban él és kreatív írást tanít. 

Kinek ajánlom?
Komolyabb gondolkodású lányoknak, akik szeretik az elbűvölő, varázslatos meséket, a kicsit melankólikusabb, mélyebb mondanivalójú történeteket. 12-16 éves korosztálynak.


Antje Babendererde: Indigó nyár

Kiadó: Pongrác Kiadó 
Oldalak száma: 416 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós
Súly: 600 gr
ISBN: 9786155131226
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.900 Ft (Internetes ára: 2.925,- 7books.hu)

Fülszöveg:
"A legelső pillanattól kezdve éreztem, hogy tele van titkokkal, amelyeket sötét mélyén rejteget. Az óceán beszélt hozzám. Ki vagy? - kérdezte. - Smilla suttogtam, és hirtelen sós könnyeket éreztem a számban. Magányos strand a Csendes Óceán partján, egy hely, amelyet megtölt a varázslat. Smilla számára ez La Push. A cserediáklány és barátai az indiánrezervátumban állítják fel sátraikat. De miért viselkedik Conrad, az egyik helyi fiatal, ilyen ellenségesen a szörfösökkel? Mit titkolhat Alec és Josh, akik már egy évvel ezelőtt is voltak itt? Egy sorsdöntő fordulat nyomán Smilla a titokzatos Conradot egy egészen más oldaláról ismeri meg, és beleszeret. Amint ez a többiek számára is nyilvánvalóvá válik, hirtelen jeges hangulat uralkodik el a csapaton, Smilla pedig megtudja, mi is történt valójában az előző nyáron."

Kinek ajánlom?
Annak mindenképpen, aki szerette az Alkonyatot,  hiszen a könyv La Push-ban játszódik és számos utalás van benne a nagysikerű sorozatra. Romantikus könyvecske kamaszoknak - 12-16 éveseknek ajánlanám.


Perkins Stephanie: Anna és a francia csók

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Borító: Kartonált
ISBN: 9789632457130
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.999 Ft (Internetes ára: 2.399,- libri.hu)

Fülszöveg:
Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába - egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes... lenne, ha nem volna foglalt. De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes majdnem-ek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget? Stephanie Perkins a romantikus feszültséget mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizserget minket a fejünk búbjától a lábujjainkig és megolvasztja a szívünket

Kinek ajánlom?
Szintén egy romantikus regény, édes, aranyos, ráadásul Párizsban játszódik! 12-16 éveseknek.


Jenny Downham: Amíg élek

Kiadó: Ciceró Kiadó
Oldalak száma: 332 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 320 gr
ISBN: 9789635397846
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.990 Ft (Internetes ára: 2.243.- 7books.hu)

Fülszöveg:
Előbb-utóbb mindenki meghal - mindannyian tudjuk. A tizenhat éves Tessa, akinek csupán hónapjai vannak hátra, talán mindenki másnál is jobban tudja. De van egy listája: felsorolta azt a tíz dolgot, amit még meg akar tenni, mielőtt meghal. Az első helyen a szex áll. Lehetőleg még ma. De nem mindig könnyű elérni, amit az ember akar, és amit akar, nem mindig esik egybe azzal, amire szüksége van. És néha a legváratlanabb dolgok lesznek a legfontosabbak. Felemelő, életigenlő és boldog - ez a rendkívüli regény azzal ünnepli az életet, hogy szembenéz azzal, milyen valójában a halál. 

Kinek ajánlom?
Nagyobb, komolyabb gondolkodású lányoknak ajánlanám ezt a könyvet, hiszen mélyebb mondanivalójú, komolyabb témákat boncolgató, melankolikus hangulatú könyv. Csodaszép, de szomorú. 14-18 éveseknek.


Lauren Conrad: L. A. Candy - Édes kis hazugságok

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 280 oldal
Borító: Keménytáblás, védőborítós v. puhatáblás
Súly: 470 gr
ISBN: 9789632456799
Kiadás éve: 2012 
Ára: 3.299,- ill. 2.499,- (Internetes ára: 2.474,- ill. 1.874,- 7books.hu)

Fülszöveg:
A televíziósztár, Lauren Conrad hollywoodi fiatalokról szóló elragadó, szórakoztató regényében a hazugságok csak annyira édesek, mint azok az emberek, akik elsütik őket. Jane Roberts egy hétköznapi lány volt, egészen addig, míg legjobb barátnőjével, Scarlett Harppal be nem került a nagy sikerű valóságshow-ba, az L. A. Candybe. Mikor Jane-ről pikáns fotók szivárognak ki a sajtóhoz, a lány a bulvárlapok botrányhősévé válik. A show egy másik szereplőjéhez, Madison Parkerhez fordul, de vajon Madison valóban segít neki? Scarlettnek is megvan a maga botránya. Beleesik egy srácba, aki szigorúan tiltólistás - ám Hollywoodban semmi sem maradhat sokáig titokban.

Kinek ajánlanám?
A könyv könnyed, szórakoztató regény kamaszoknak - azoknak, akik szeretik a csajos dolgokat, érdeklődnek a celebvilág iránt.


L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó
Oldalak száma: 250 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 230 gr
ISBN: 9789631193411
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.490,- (Internetes ára: 1.868,- 7books.hu)

Fülszöveg:
Ebben a regényben senki sem az, akinek látszik. Lille, a megbízhatóság és a jólneveltség szobra kettős életet él, a valóság elől egy álomvilágba menekül. Praetor, a laza és jómódú srác gondtalanul váltogatja a csajokat, szórja a latin szavakat, s bár ő a csapat esze, mégis lazán elindul a lejtőn. Krisz, a vezérhím, aki nagyvadat vesz célba, de azt nem sejti, hogy ez a vadászat megváltoztatja az életét. Anna, a vagány tanárnő különc módszerekkel küzd a tanítványaival - csakhogy múltjában sötét folt éktelenkedik

Kinek ajánlanám?

14-18 éves kamaszoknak, inkább komolyabb gondolkodásúaknak, fiatal felnőtteknek. 


Szilágyi Borka: Kékszem Jázmin irkája

Kiadó: Atlantic press
Oldalak száma: 134 oldal
Borító: Keménytáblás
Súly: 300 gr
ISBN: 9786155033933
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.490,- (Internetes ára: 1.868,- 7books.hu)

Fülszöveg:
A csodagyerekektől általában kiütést kapok, mert többnyire kiderül róluk, hogy szegénykék csak beteljesületlen szülői ambíciók áldozatai. Ezért, amikor Szilágyi Borbála 6. osztályos általános iskolai tanuló elküldte Kékszem Jázmin irkája című kéziratát, első dolgom volt tisztázni, hogy ki mindenki segített e csupaszív kis meseregény letisztázásában, melyik szülő vagy tanár irtotta ki belőle a felnőtt elsőkönyveseknél is szinte törvényszerűen jelentkező helyesírási és nyelvhelyességi hibákat. Amikor kiderült, hogy Borka környezete még csak nem is tudott a kézirat létezéséről, s hogy az öt jó barát - Jázmin, Pitypi, Gigi, Tünde és Tin - kalandos története valóban ennek a kislánynak a szuverén képzeletéből pattant ki, már azt is tudtam, hogy ki fogjuk adni ezt a könyvet. Méghozzá abban a tudatban, hogy ezúttal nem koraszülöttel van dolgunk, hanem igazi írónő születésére van remény. -(Bokor Pál, az Atlantic Press és az Aba Könyvkiadó főszerkesztője)

Kinek ajánlom?
Általános iskolásosoknak. Azoknak, akik szeretik a mesés, varázslatos, fantáziadús történeteket.


Nathalie Somers: Lányok regénye

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Oldalak száma: 330 oldal
Borító: Puhatáblás
Súly: 400 gr
ISBN: 9789632453835
Kiadás éve: 2012 
Ára: 1.999,- (Internetes ára: 1.499,- 7books.hu)

Fülszöveg:

Ez a nyár bizony rosszul végződik Lilynek, Maëlle-nek és Chiarának! A három barátnőt a szüleik büntetésből egy időre eltiltják a mobiltelefontól és az MSN-től, ráadásul kiderül, hogy ősztől nem ugyanabba az osztályba fognak járni. Ennek ellenére az új tanév és a gimnázium számos meglepetést tartogat számukra, kezdve azzal, hogy felbukkan a környezetükben a szép és titokzatos, ám nem mindenki számára rokonszenves Mélisande. Humorral teli üde történet négy különböző karakterű francia tinilány mindennapjairól, örömeiről, gondjairól, vágyairól, titkairól.

Kinek ajánlom?
Kiskamaszoknak, 14-16 éveseknek. Igazi lányoknak, akik szeretik a vicces, humoros történeteket, a vérbeli lányos sztorikat.


Anne Plichota - Cendrine Wolf: Oksa Pollock 1. -Az utolsó remény

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 598 oldal
Borító: Puhatáblás v. keménytáblás
Súly: 720 gr
ISBN: 9789632453842
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.999,- ill. 3.999,- (Internetes ára: 2.249,- ill. 2.999,-  7books.hu)

Fülszöveg:

Vigyázat! Bűvös erejű a könyv! Aki megismerkedik Oksával, nehezen tud majd elszakadni tőle és a Pollock család többi tagjától. Oksa Pollock mindig is különleges képességekről ábrándozott, ez idáig azonban ugyanolyan iskolás lány volt, mint többi tizenhárom éves kortársa. Amikor családjával Franciaországból Londonba költözik, élete gyökeresen megváltozik. Új iskolájában megmagyarázhatatlan rosszullét keríti hatalmába, hasán különös jegy tűnik fel. Szüleinek nem mer szólni, végül különc nagyanyjához fordul, aki feltárja előtte származásuk titkát: a Pollock család Édéfiából menekült, egy olyan országból, amely a Földön van ugyan, de a kintiek számára fényköpeny teszi láthatatlanná. Oksa az utolsó reményük, az egyetlen, aki visszavezetheti a Számkivetetteket hazájukba. Oksa Pollock soha többé nem lehet már az, aki volt. És bár legjobb barátja, Gus, mindenben mellette áll, rettenetesen nehéz összeegyeztetnie mindennapi életét a súlyos családi titokkal, a rá nehezedő küldetéssel. Ki az a titokzatos, sötét tekintetű tanár, aki Oksa életére tör? Hányan vannak a Számkivetettek és milyen szándék vezérli őket? Ki barát és ki ellenség? A könyv története éppoly varázslatos, mint a tartalma: az eredetileg magánkiadásban megjelent regény első kötetét a francia gyerekek azonnal a szívükbe zárták, és valóságos hadjáratot folytattak annak érdekében, hogy egy igazi kiadó is publikálja. Lelkes kitartásuk meghozta gyümölcsét: a hatrészes sorozat nem csak Franciaországban lett óriási siker, a kiadás jogát huszonhét ország vásárolta meg és a megfilmesítés joga is elkelt. 

Kinek ajánlom?

A gazdag képzelőerővel megáldott, fantáziadús történeteket, varázslatot, rejtélyeket kedvelő ifjú olvasóknak, akik bírják az izgalmakat és az akciót is. 12-16 éveseknek.

Szécsi Noémi: Mandragóra utca 7.


Kiadó: Európa Kiadó
Oldalak száma: 288 oldal
Borító: Flexi
Súly: 540 gr
ISBN: 9789630795050
Kiadás éve: 2012 
Ára: 2.900,- (Internetes ára: 2.175,- 7books.hu)

Fülszöveg:

Furcsa egy ház ez a Mandragóra utca 7. Ida és Tamara számtalanszor nekivágtak már, hogy feltérképezzék a titokzatos épületet, bizonyos dolgokat mégsem sikerült kideríteniük. Például laknak-e a földszint 1.-ben? Mit akar az a gyanús egyén, aki Ida anyukája körül ólálkodik? Csak nem varázsolták el azt a szegény anyukát? Mi zajlik a pincében? Kié az az öntudatos kóbor kutya, aki többnyire a házmesternő ablaka alatt szaglászik? És vajon a házmesternő tényleg seprűnyélen közlekedik? A két barátnő módszeres kutatómunkába kezd. Nemcsak napközben, iskola után nyomoznak, hanem a szép kis halálfejmintás paplanhuzat alatt álmaikban is a rejtély kulcsát keresik. Induljunk ki abból, hogy boszorkányok márpedig nincsenek. És lidércek, tündérek meg vámpírok sincsenek! Vagy vannak? - A sokféle műfajban otthonos, kivételes tehetségnek számító szerző a Kommunista Monte Cristo című regényéért 2009-ben megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját. 2011-ben József Attila-díjjal jutalmazták.


Kinek ajánlom?
Kiskamaszoknak, a 12-16 éves korosztálynak. Azoknak, akik szeretik a nyomozgatós, titokzatos történeteket, és akik hisznek a titokzatos lényekben :)


Jó olvasást, Boldog Karácsonyt!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates