2014. február 20., csütörtök

Together Thor'sday: Diana Gabaldon: Az idegen

Akárhogy is nézzük, az olvasás szubjektív, magányos tevékenység. Amit olvasunk, az a miénk, a saját emlékünk, a saját tapasztalatunk, a saját világunk. Amit olvasunk, azt a saját magunk képére formálva teremtjük meg a saját képzeletünkben, a saját zárt elménkben. S nem is kérdés, hogy ez más nekem, mint Neked vagy bárki másnak.De mennyire más? Mit gondol más másként, mint én? Ha én így látom, vajon más hogyan? Ha nekem ez a legkedvesebb, vajon másnak miért más az?


Ezekre a kérdésekre alapozva született meg a Together Thor'sday rovat ötlete, amelynek keretein belül, megosztjuk egymással az aktuális, friss olvasási élményeinket, és összevetjük, hogy kinek mi a könyvben a kedvenc jelenete/idézete/szereplője, mi rázta meg leginkább, mit szeret benne a legkevésbé stb.

Together - vagyis együtt: Greylupus-szal és MFKatával, akiknek a véleményét saját oldalaikon olvashatjátok el!

A mai közös olvasmányunk Diana Gabaldon Outlander - Az idegen c. kötete, mely - bízván állíthatom - mindhármunk számára az egyik legemlékezetesebb és legtöbb érzelmet kiváltó története. 

Jamie és Claire találkozása, élete és kora felkavaró, szemléletes és hiteles utazás a múlt és a bonyolult emberi érzelmek világába, s annyi feledhetetlen és csodaszép - vagy éppen humorral és élcelődéssel teli - mondatot, bekezdést nyújt számunkra, hogy oldalakon keresztül sorolhatnánk a jobbnál jobb idézeteket. Ám ettől azért megkímélünk Titeket és mindhárman csupán egy-egy emlékezetes piciny részletet hozunk Nektek a könyvből, mely valamiért rendkívüli jelentőséggel bír számunkra, megnevettet vagy meghat, elvarázsol vagy mulattat.

Én egy ilyen, vicces, megdöbbentő és megmosolyogtató jelenetet idézek a könyvből, melyben Claire érveket próbál keresni arra, hogy miért ne menjen hozzá Jamie-hez, a nagydarab, erőteljes ír fiúhoz, ám a válaszra, amit kap, egyáltalán nem számított, és el kell mondanom - én sem. A hozzá fűzött komment cinizmusa pedig - fergeteges:"Még egy dologgal megpróbálkoztam. 

– És nem zavar, hogy nem vagyok szűz? – Jamie egy pillanatig habozott, mielőtt válaszolt volna. 
– Nos, nem – mondta lassan –, amennyiben téged sem zavar, hogy én viszont az vagyok. – Levigyorgott az elképedt arckifejezésemre, majd hátrálni kezdett az ajtó felé. 
– Gondolom, jó, ha legalább egyikünk tudja, mit kell csinálni – tette hozzá. Az ajtó halkan becsukódott mögötte, láthatóan véget ért az udvarlási szakasz."


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates