2014. február 18., kedd

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány


Bizony nem egyszerű rávenni egy kisiskolást arra, hogy az iskolai kötelező olvasáson kívül is a kezébe vegyen egy könyvet és olvasson. 
Kivéve, ha az olvasmány, amit rábízunk olyannyira megragadja, hogy letenni sem képes és magával ragadja a könyvek, az olvasás, a fantázia birodalmába.

A Blogturné Klub ezúttal éppen egy ilyen könyvet ajánl a figyelmetekbe február 18-26-ig tartó turnéjában, melynek keretein belül bemutatjuk Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című könyvét. A kisregényt a Kolibri Kiadó jóvoltából gyönyörű, megújult kiadásban olvashatjuk.

Tartsatok velünk a turnén, olvassatok a könyvhöz kapcsolódó olvasásnépszerűsítő programról, az írónőről, Bosnyák Vikiről, a sorozat további részeiről, és keressétek meg a pókokat a blogokon, hogy Tiétek lehessen a könyv egy példánya!


Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány


Kiadó: Kolibri Kiadó
Oldalszám: 150 oldal
ISBN: 978-615-5234-69-9
Borító: keménytáblás

Fülszöveg:
Eleven és szellemes stílusával Bosnyák Viktória szerfelett élvezetes módon ejti rabul az olvasót, és többé nem is engedi könyve lapjairól. A Tündérboszorkány az egyik legszórakoztatóbb könyv, amit valaha olvastam. - Elisabetta Gnone, a W.I.T.C.H. megalkotója, a Fairy Oak-trilógia szerzője

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A könyvtáros néni nevéhez hűen igazán morcos, egyesek szerint egyenesen ijesztő Morcz Aranka. Laci és az ikerlányok, Sári és Dóri, illetve Dóri és Sári azonban szerencsére nem olyan ijedősek. Végül persze az is kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik...

A könyvről:
Mindig is sejtettem, hogy a könyveknek mágikus képességeik vannak. Nemcsak azért, mert elrepítenek egy másik világba, más emberek és helyek közé, de azért is, mert közben átformálják a lelket, átalakítanak, elindítanak vagy továbblódítanak egy úton, amin elindultunk.

S hogy ki mennyire változik meg tőlük, az már csak attól függ, hogy ki mennyire fogékony a varázslat iránt.

Morcz Aranka bizony nagyon is az, hiszen varázslény - még ha el is rejti ebbéli mivoltát. Jóhegyi Laci azonban kezd sejteni valamit, kezdi kapisgálni, hogy Aranka néni több, mint egy mogorva, öreg könytáros. És hát ugyan ki más is gyanakodna, mint ő, hiszen ő az egyetlen tanulója a Békés utcai Általános Iskolának, aki könyvtárba jár, és egyik könyvet a másik után olvassa. Ráadásul az általa kiolvasott könyvek is különös dolgokon mennek át, megváltoznak, átformálódnak, s lassan egyre több gyereket vesznek rá az olvasásra. 
Mi lehet Laci titka, és vajon ki Morcz Aranka? Miért kerül veszélybe a könyvek és Aranka néni hogyléte? És vajon sikerül-e a bajt elhárítani?

Azt gondolom, rendkívül ritka az a könyv, ami egy alsó tagozatos gyermeket, aki még csak most ismerkedik az olvasás és a könyvek világával, magával ragad és a bűvkörébe ejt. Mert nem elég az érdekes, fordulatos történet, meg is kell ragadni a figyelmüket, belerántani őket a történetbe, a részesévé kell tenni, szinte megigézni. Ezért aztán nehezen találni meg a megfelelő kötetet..

Nos, azt kell mondanom, Bosnyák Viktóriának sikerült mindez, hiszen egy olyan történetet tár a kis olvasók elé, ami amellett, hogy humoros, elragadó és varázslatos történet, bátran meg is szólítja a gyermekeket, képes mindent az ő szemükön keresztül látni és láttatni, sőt, saját magát, az írót is a történet részesévé tenni.

Az a közvetlen, játékos nyelvezet, amelyet a mesélés közben használ tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyermekeket társként, egyenrangú félként kezelje, sőt bevonja az események alakulásába (megmosolyogtató és rendkívül találékony például az a jelenet, amelyben Laci a nagymama által sütött palacsintákat falja, s miközben Laci eszik, a nagyi nekünk, Olvasóknak is süt néhány adagot). Ezáltal a kisiskolások nemcsak bele tudják képzelni magukat a történetbe, de ők maguk is a részei, a szereplői lesznek. 

Ezt segíti a mindennapi, általuk is ismert és megszokott közeg, az iskola tipikus helyszínei és csoportjai, a hétköznapok megjelenő rutinja. S mivel persze gyermekekről van szó, ezzel a megnyugtató szokványossággal rendkívül árnyaltan és finoman keveredik a mesék világa, kiszínezve, különlegessé, varázslatossá téve a cselekmények alakulását, fordulatossá, élvezetessé, izgalmassá téve az eseményeket.

Az már csak pont az i-n, hogy miközben az olvasó jól szórakozik és belép a könyv világába, mellette még tanul és okosodik is: egyrészt a rendkívül választékos és humoros magyarázatokkal alátámasztott nyelvezetből, másrészt a tanulságos és meggyőző mondanivalóból.

Összességében azt gondolom, Bosnyák Viktória könyve tökéletes választás a gyermekek számára elsőként feldolgozandó és elolvasásra váró könyvek közül, garantáltan élvezni és szeretni fogják, s talán ez lehet az első állomás afelé, hogy rájöjjenek: az olvasás bizony érdekes és izgalmas elfoglaltság, amely tökéletes szórakozást nyújthat még az ő számukra is!

Karakterek:
Bosnyák Viktória miközben megírt egy varázslatos, mágikus történetet, olyan mindennapi és szokványos gyermekalakokkal töltötte azt meg, akiket bárhol, bármelyik iskolában és osztályban fellelhetnénk. 
Jóhegyi Laci az álmodozó, kissé visszahúzódó fiú, a cserfes és mindenkivel barátságos ikerlányok, a folyton központban álló "feketebárány" Ignác bármelyik általános iskolai osztályban megtalálhatók.

Morcz Aranka azt a tipikus "könyvtáros néni"- alakot képviseli, aki mindannyiunk fejében él az iskola bibliotékájának vezetőjéről, s ugyanolyan  természetességgel zúzza darabokra ezt a képet bennünk azzal, hogy leleplezi: a látszat csal, és a valóságban minden könyvtáros egy elvarázsolt tündér, aki a könyvek bűvköréből kibújva lelkes, segítőkész, barátságos, sőt humoros örökifjúvá válik.

Mégis a legnagyobb csodálattal a látszólag mellékes szereplők előtt adózom, akik az én gyermekkorom tipikus alakjai: a gondoskodó, örökké a megevett ételmennyiség miatt aggódó, szeretetteljes nagymama, a gyerekekkel kedveskedő, mosolygós Augusztin úr, a cukrász, de még talán az osztályfőnök is. Egy letűnt, elmúlt kort idéz meg számomra, felnőtt számára, a mai gyerekeket pedig a felnőttek iránti bizalom útjára igyekszik állítani. 
És hiszem, hogy ez így is van, hogy még ma is kedvesek és türelmesek a felnőttek a gyermekekkel - minden negatív példa ellenére.

Borító:
A könyv csodálatos új borítóját Maros Krisztina tervezte, és azt hiszem, nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy fantasztikus lett! A kulcslyukon át meglesett boszorkány a tündérszárnyakkal pontosan olyan, mint amilyennek Aranka nénit elképzelnénk, a színvilág éppúgy passzol a lányok tündérkés rózsaszín világához, mint a fiúk visszafogott keménységéhez. 
Arról pedig egész fejezeteket kellene írnom, hogy mit műveltünk mi, meglett felnőttek a kis pókocskával, aki a papírlapokat pergetve fel-le szaladgál a könyv lapjain! Képzeljétek el, ha mi félórákat töltöttünk ezzel, milyen reakciót vált ki a gyerekeknél! Ragyogó ötlet, profi kivitelezés!



Tündérboszorkány a könyvtárban - 
program az olvasóvá nevelés apropóján


 Adoryán Emese könyvtárostanár csodálatos programot dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lehetne a kisiskolás gyerekekkel megszerettetni az olvasást, illetve feldolgozni játékos, vetélkedőkkel tarkított formában egy kötelező olvasmányt. Ehhez Bosnyák Viktória Tündérboszorkány c. könyvét vette alapul, hiszen mindenképpen egy olyan olvasmányt szeretett volna " a diákok kezébe adni, ami az olvasásról, az olvasás hatalmáról szól, de mégis nekik íródott.” 

A program nemcsak, hogy kiválóan sikerült, de azóta országszerte több könyvtár és iskola is átvette, és nagy élvezettel használják fel a kisiskolások olvasásóráin.  Nem véletlenül! A program találós kérdésekkel, játékos feladatokkal, tündérvárral illusztrált feladatokkal tarkított, igazán sokszínű és szórakoztató. Minden diák számára nagyszerű élmény és észrevétlen tanulás. 


A program kidolgozója: Adoryán Emese

A foglakozások célja, hogy a 4. és 5. osztályos diákok legyenek képesek egy olvasmány feldolgozására, esetünkben Bosnyák Viktória Tündérboszorkány c. ifjúsági regényének csoportos, játékos feldolgozásán keresztül. Legyenek képesek konkrét információk keresésére, a különböző forrásanyagok használatára, konkrétan szótárak, lexikonok, valamint az internet használatára, a szerzett információk helyes szelektálására, az összefüggések felismerésére, valamint a talált információk a csoportmunka során való felhasználására. Mindezek mellett, mivel csoportmunkában dolgozzák fel az információkat, legyenek képesek együtt dolgozni egymást segítve, kiegészítve, a felkínált eszközöket tudják jól hasznosítani, felhasználni, véleményüket megfelelően tudják megosztani társaikkal, a játékok, versenyek során legyenek képesek igazságosan dönteni, határozni. E célok mellett fontos az olvasás iránti igény felkeltése, ösztönzés további olvasmányélmények megszerzésére, az adott szerző és más ifjúsági művek megismerésére.



A program időtartama: 7 óra

A program során elsajátítandó kompetenciák (ismeretek, fejlesztett képességek, attitűdök)

A tanuló a program befejezése után:
  • Felismerés szintjén tájékozódjon a szerző és a művet illetőn a különböző forrásanyagok között, pontosabban a szótárak, lexikonok anyagában, illetve az internetes anyagok között. 
  • Megnevezés szintjén ismerje a tündérekkel kapcsolatos fogalmakat, tündér-meséket. 
  • Tegyen különbséget a fikció és a valóság között. 
  • Önálló alkalmazás szintjén ismerje a szótárak, lexikonok, valamint az internet használatát, tehát az információkeresés mikéntjét. 
  • Önállóan legyen képes a forrásanyagok használatára, a megszerzett és kapott információk szelektálására és a feladatok megoldásában való felhasználására, a segédanyagok, eszközök használatára.
A teljes program itt olvasható!

Nyereményjáték!

Egy blogturné nem múlhat el nyereményjáték nélkül, így aztán a Tündérboszorkány is varázsol néhány példányt a könyvből azoknak, akik helyesen válaszolnak a játékban feltett kérdéseinkre!
S hogy mit is kell tenni ennek érdekében? Egyszerű: Csak Keresd a pókot!!

Az első pók:
“Volt egy alak, neve Peter,
ki nem volt valami túl nagy spíler
Ám megcsípte egy rovar jól,
s hős vált máris a pancserból”



A turné résztvevői:

február 18. Roni olvas
február 20. Insane Life
február 22. Deszy Könyvesblogja
február 24. Dreamworld
február 26. Kelly & Lupi olvas


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kedvenc könyvem :D ;D csak ajánlani tudom!!!!!!!! :)

Névtelen írta...

.

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates