2014. január 22., szerda

Karakter Szerda - Claire Beauchamp Fraser (Outlander)


Teljes név:                        Claire Elizabeth Beauchamp Randall Fraser
Született:                         1918. október 20.
Foglalkozása:                 orvos
Klán:                                  Fraser (házasság révén)
Könyv:                               Diana Gabaldon: Outlander
                                             - Az idegen

Családtagok:                 Henry Beauchamp (apa) †
                                             Julia Moriston (anya) † 
                                             Quentin Lambert
                                             Beauchamp (nagybácsi) † 
                                             Jamie Fraser (férj) 
                                             Frank Randall ( férj) 
                                             Jenny Murray (sógornője) 
                                             Ian Murray (sógora) 

Fizikai megjelenés:    barna haj
                                             barna szem, 
                                             közepes testmagasság
                                             rakoncátlan, göndör tincsek

Röviden:
Claire Beauchamp Fraser nővér, majd orvos, egyúttal egyfajta időutazó, aki  mind a 20. században (Frank Randall feleségeként), mind a 18. század (Jamie Fraser feleségeként ) élt.
Claire, az elsődleges elbeszélője Diana Gabaldon Outlander sorozatának, melyben éles nyelvű, szenvedélyes, igazán humoros főszereplőnőt alakít. Kedvenc felkiáltása: "Jézus H. Roosevelt Krisztus!" - ez a 8 könyvben több mint ötvenszer elhangzik!
A sorozat végén Claire 1778-ban él Philadelphiában, hatszoros nagymamaként és orvosként.

Claire élete:
Claire Beauchamp Henry Beauchamp és Julia Moriston lányaként született 1918. október 20-án. A szülei meghaltak egy autóbalesetben, amikor ő még csak öt éves volt, és Claire-t nagybátyja fogadta magához. Quentin Lambert Beauchamp régész és történész volt, így munkája során a világ minden táját bejárták. 


Claire az első csókját Egyiptomban kapta kilencévesen egy dragomán fiától. Egyik útjuk során találkozott a fiatal, történész Frank Wolverton Randall-lal, aki nagybátyját kereste fel munkaügyben. Hamarosan összeházasodtak, és egy rövid, kétnapos nászút után a skót felföldön  - hazatértek. Ám a második világháború következtében nem sokat tölthettek együtt, Henry katonának állt, Claire nővérként dolgozott, s így 8 évre elszakadtak egymástól. Csak a háború után, 1946-ban találkoztak ismét, s második nászútra indultak Inverness-be, szintén a skót felföldre. 

Ám a nászutat és az együttlétet most sem élvezhették sokáig, köszönhetően a mágikus kőkörnek, amely segítségével Claire hirtelen és váratlanul egyszer csak 1943-ban találta magát....


Miért szeretjük? Személyiségjegyek:
Őszintén szólva a legtöbb könyvben nem igazán szeretem a női karaktereket és egy idő után még a nevük is feledésbe merül. Meglehetősen kevés olyan olvasmányom volt eddig, ahol a hősnő képes volt megkedveltetni magát velem, akit valamiért megszerettem és a szívembe zártam. Így aztán roppantmód örülök, ha végre egy olyan könyvet olvashatok, ahol nemcsak a férfi szereplő, hanem a női  is maradandó élményt nyújt!

Nos, Claire alakja az Outlanderből kétségkívül ilyen (S bármennyire is Jamie az, akiről legszívesebben ódákat zengenék, legyőztem ezt a késztetést, mert vele kapcsolatban ezt már sokan megtették előttem, Claire alakjáról megfeledkezve - pedig megérdemli, hogy róla is szót ejtsünk!)

Claire egy hihetetlenül kemény, határozott egyéniség, igen erős öntudattal. Nemcsak okos és intelligens, de emellett roppantul szenvedélyes és kitartó, igazi túlélő típus, aki igyekszik legyőzni minden akadályt és megbirkózni minden helyzettel. 
Jó volna azt mondani, hogy Claire teljesen olyan, mint én - de azt hiszem, helyesebb lenne azt mondanom, hogy Claire teljesen olyan, amilyennek én képzelem magam, vagy inkább amilyen én szeretnék lenni - vagy éppenséggel bárki más. (Bár erős a gyanúm, hogy a bátorságom messze elmarad az övétől...)

Ám az igazi bámulatot és tiszteletet mégsem ezzel érdemelte ki nálam, hanem azzal a múlhatatlan életigenléssel, humorérzékkel és pozitív szemlélettel, ami példaértékű és követendő bárki számára. Szeretem azt, ahogy a legborzasztóbb helyzetben is képes nevetni, ahogy a legnyomasztóbb dolgokban is képes meglátni a jót és az iróniát. Szeretem a csipkelődő élcelődését, azt a vehemenciát, ahogy bárkinek képes kapásból visszavágni, ahogy senki előtt nem hajlandó megalázkodni és megalkudni. Ahogy bármilyen körülmények között képes megőrizni önmagát és ezt tudatni is - mindenkivel!
Számomra Claire a NŐ, az EMBER. Bámulatos a karaktere!

Kedvenc jelenetem vele: 
Sok van, de amikor igazán a szívembe zártam, az az a rész volt, amikor Jamie-vel egy árnyas ligetbe térnek le a velük együtt menetelő társaiktól egy "kis kitérőre" és megtámadja őket két dezertőr. S miután elhárítják a veszélyt, s Dougal utánuk vágtat őket megdorgálni, Claire hihetetlen nevetőgörcsöt kap - igen, itt vált belőle számomra kedvenc női karakter.

Egyéb:
A könyvfolyamból készülő filmsorozat szereplőválogatásán Claire szerepét Caitriona Balfe színésznő és modell kapta meg - úgy gondolom, nem véletlenül. Első ránézésre tökéletes választás!!! 








0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates