2014. december 10., szerda

Libba Bray: A látók


A látás nagyon meggyőző dolog. Tudjuk és hisszük, hogy amit látunk, az a valóság, az mindaz, ami történik körülöttünk, velünk, az mindaz, ami igaz. Eszünkbe sem jut ezt megkérdőjelezni.
Kivéve, ha az, amit látunk, az nem velünk történik meg, azt nem a szemünkkel, sokkal inkább a fejünkkel látjuk, valaki más szemén át.

Evie O’neill pontosan tudja, mit jelent ez. De Te vajon kíváncsi vagy-e rá? Kíváncsi vagy rá, hogy hogyan lehet ezt a képességet felhasználni? Miként lehet vele megtalálni akár egy gyilkost is?

Ha igen, mindenképpen tarts velünk december 10-20-ig Libba Bray új könyvének miniturnéján, ahol sok mindenre választ kaphatsz a könyvvel kapcsolatban! Megnézheted a regény magyar feliratos trailerét, olvashatsz a 20-as évek divatjáról, megismerheted a karaktereket, és részt vehetsz egy izgalmas és titokzatos játékban is, melynek fődíja nem más, mint A látók egy példánya!


Libba Bray: A látók

1947284_4.jpgKiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ
Oldalszám:
Borító: KARTONÁLT
Fordította: Benedek Dorottya
ISBN: 9789633739310 


Fülszöveg:
Hiszel abban, hogy szellemek, démonok és Látók élnek közöttünk?
Evie O'Neillt elküldik unalmas szülővárosából és New York forgalmas utcáira száműzik - amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New York nyüzsög az illegális italmérésektől, a Ziegfield lányoktól és a szemtelen zsebtolvajoktól. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja.
Evie attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, akinek a testére egy titokzatos szimbólumot véstek és Willt a helyszínre hívják, Evie rájön, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost.
Ahogy Evie fejest ugrik a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb történetek bontakoznak ki a sosem alvó városban. Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják. Theta, a táncosnő múltja elől menekül. Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot rejteget. És mindannyiuktól függetlenül valami sötét és gonosz felébredt...


A könyvről:

A hit és vele együtt a vallás mindig, minden időben és minden kultúrában jelen volt az emberiség életében és történelmében. Ez adja a reményt, a vigaszt, bizonyos esetekben azt mondhatjuk, hogy az élet értelmét.

Ám számos példát tudunk arra vonatkozóan is mondani, amikor a vallás túllépett önmagán, és éppen az ellen fordult, amiért eredetileg küzdenie kellett volna: gonosszá, vakká vált, és mindenféle gaztettet a hit mögé bújva követett el. 

Számos ilyen szektát, mozgalmat és egyesülést hozhatnánk fel példaként, valahogy úgy, ahogy Libba Bray a Testvériség csoportját említi A látók című könyvében.

A látók főhősnője Evie O'neill. Egy 17 éves, bohém, élni szerető, jókedvű fiatal lány, aki nagyon élvezi, ha a társaság középpontjában díszeleghet - mindezt az 1920-as évek Amerikájában.

Néha azonban nem annyira egyszerű a figyelem központjába kerülni, így aztán Evie ilyenkor beveti az adú-ászát: abbéli képességét, hogy egy tárgyat megérintve belelát a tárgy gazdájának emlékeibe. Könnyelműsége azonban időről-időre bajba sodorja, s végül szülei New Yorkba küldik nagybátyjához, Willhez, aki egy különös, érdekes múzeumot vezet.

Evie beveti magát a nagyváros életébe, új ismeretségeket köt, s közben - szinte akaratlanul - belekeveredik egy rejtélyes gyilkosság-sorozatba, amelyet egy vallási gyülekezet nézeteit követve hajtanak végre sorozatosan. Ki lehet a kegyetlen gyilkos, mi készülődik a városban, mit akar elérni a gonosz? Olvassátok el!

Libba Bray regénye igen monumentális mű. Nem csak terjedelme miatt gondolom ezt, hanem azért is, mert egy igen széles témát ölel át, komplikált és igen összetett karakterekkel, kisebb epizódokkal, történetekkel melyek egy összefogó, nagyobb egész apró mozzanatait jelentik csupán. Csakúgy, mint maga ez az első kötet is. 

Van ugyan saját története, saját izgalmas kerete, nyomozás, menekülés, akciók, amelynek végül születik is megoldása, mégis tudjuk, hogy ez csupán a kezdete volt valami nagy és hatalmas dolognak, ami még csak ezután fog kibontakozni.

A könyv tökéletes és igen átfogó képet ad a 20-as évek Amerikájáról, a szesztilalom, a jazz, a korabeli viselet, zenék és táncrevük világáról.

Igen vizuális és részletes ez a megjelenítés, szinte látjuk, amint életre kelnek a fejünkben alkotott képkockák, a zsúfolásig teli, titkos lokálok, és tolldíszes, bubifrizurás lányok.

Számos olyan érdekességre is felhívja a figyelmünket az írónő, aminek talán még jelentősége sincs, mégis felkapjuk rá a fejünket és örülünk, hogy most már ezt is tudjuk. Ti például tudtátok, hogy a régi jelzőlámpákat egy rendőr irányította, aki fent ült a kereszteződésben egy tornyon? 

A mulatozás és a zajos, vidám élet mögött azonban megismerünk egy igen rejtélyes és misztikus, sőt egyenesen kísérteties másik világot is: egy fanatikus, kegyetlen vallási irányzatot, és azok háttértörténetét, egyenesen az életre kelt gonoszt. Egy gyilkost, aki sorban szedi áldozatát, egy ősi legenda útmutatóját követve.

Ez a krimibe csapó szál igen izgalmas és érdekes vonulatot ad a történetnek, lapról lapra rakjuk össze a kirakós darabkáit, miközben végig körbevesz minket egyfajta rémisztő, hátborzongató légkör, mely a természetfeletti jelenlétéből, és annak ismeretlenségéből fakad. Ezt a már-már horrorisztikus képet fokozzák azok a látomások és jövendölések, melyeket egy-egy szereplő által megismerünk, és azok a fejezetek, melyek a gyilkos ténykedését mutatják egyfajta vörös ködbe burkolva. Ennek már csak megkoronázása az az ijesztő gyermekdal, mely minden alkalommal felcsendül a gyilkosságok idején, baljósan, borzongatóan.

Közben felsejlik egy-két kisebb történet, némi szerelmi szál, vagy inkább szerelmi szálak, mozgalmak, saját történetek. Én leginkább Jericho meséjét szerettem, amelyben fellelhető a steampunk elemei közül néhány, mindenesetre nagyon érdekes és titokzatos ez a kis részlete a könyvnek, melyről - úgy sejtem - az elkövetkezendő részekben sokkal többet megtudhatunk majd.

Összességében véve azt gondolom, hogy Libba Bray könyve nem egyszerűen egy fantasy, legalább annyira történelmi regény, krimi és családregény. Számos érdekességet és izgalmat rejt minden sora, karakterei sziporkázók, egyediek, hangulata kísérteties és félelmetes.

Ne rémisszen meg Titeket az oldalak sokasága, észre sem veszitek, már el is fogytak a lapok!A karakterek

Evie O'neill
Történetünk 17 éves hősnője, aki szereti úgy élni az életét, ahogy az neki tetszik, akkor is, ha ezt sokak kifogásolják. Ám mikor belekeveredik egy kisebb fajta botrányba, szülei nagybátyjához küldik New Yorkba, hogy elkerülje a szóbeszédeket.
Szereti mindenbe beleütni az orrát, mindent tudni és mindehol ott lenni, ahol történik valami. Így keveredik bele maga is a Pentagram-gyilkosságokba, ahol látói képességeit felhasználhatja arra, hogy a nyomozás segítségére legyen.


Memphis Campbell
17 éves lottódíler.
Nagyon sikkesen néz ki elegáns ünneplő ruháiban, de igazából inkább csendes fajta, aki leginkább a temető csendjében szeret ülni, és verseket írogatni. Mindent megtenne szeretett öccséért, Isaiah-ért, aki különleges fiú.

A fiúnak meglehetősen nehéz az élete New York Harlem részén, nehéz boldogulni. Memphist mégsem ez, hanem visszatérő rémálma tartja rettegésben: egy poros út a kukoricaföldek között, amin egy férfi közelít vicces kalapban...

Sam Lloyd
Evie-vel a new yorki Penn Station vasútállomáson találkozik, igen kalandos körülmények között. Igazi sármőr, lyukat beszél az emberek hasába, miközben cselesen elemeli a tárcájukat.
Alapvetően mégis okos, intelligens fiatalember.


Jericho Jones
Ne hagyd, hogy megtévesszen a mérete - ez a Góliát sokkal okosabb, mint Dávid! Will bácsi személyi asszisztense, a Libabőr múzeum második legfontosabb embere. 
Mikor Willt megkérik, hogy segítsen kézre keríteni a Pentargam-gyilkos, Will mindent megtesz, hogy a segítségére legyen, ezzel is igyekezve elkerülni saját sötét múltját.
Evie meglehetősen közel kerül hozzá, pedig tudja, hogy legjobb barátnője, Mabel fülig szerelmes belé...

Mabel Rose
Mikor Evie megtudja, hogy New Yorkba költöztetik, a leginkább azért örül, hogy legjobb barátnője, Mabel Rose közelében lehet. 
Nem véletlenül. Mabel ugyanis kedves, visszahúzódó, önzetlen, és hát, mondhatni igazi "szürke kisegér", aki mellett Evie ragyoghat. Ám Evie elhatározza, hogy megmenti "Mabesie"-t, és vadító dívát farag belőle. Csakhogy ez nem is olyan egyszerű...Theta Knight
Theta egy valódi Ziegfeld lány, ami New Yorkban nagy dolognak számít! Ziegfeld show-i ugyanis híresek, divatosak, és csak a legmenőbb körök látogatják. A show fellépői közé bekerülni pedig nem egyszerű és nem könnyű!
Ám Thetát nem kápráztatják el a selyempizsamák és a csillogó díszletek: Theta valami többet, valami igazit keres.
És ekkor, egy végzetes éjszakán becsöppen azéletébe egy különös alak Harlemből, akivel közösek az álmaik, akivel közösek a beszédtémáik. És Theta élete egycsapásra megváltozik.


Nyereményjáték

Evie és társai lépten nyomon egy furcsa könyv furcsa jóslataiba botlanak, melyeket követve a sorozatgyilkos sorra szedi áldozatait.

Mi ugyan nem tervezzük, hogy áldozatokat hagyunk magunk után, ám a mi tarsolyunkban is van néhány “jóslat”, melyek segítségével igyekszünk hozzátok eljuttatni némi információt a turnéban részt vevő blogokról, bejegyzésük tartalmáról, szereplőkhöz fűződő viszonyáról.

Minden blogállomáson talátok egy furcsa jóslatot. Találjátok ki, melyik részt vevő blogról szól a versike, illetve azt, hogy milyen információt közöl veletek, vagyis mi a jóslat!
(a jóslat vonatkozhat arra, hogy az említett blog milyen érdekességet közölt/fog közölni a könyvről, ki volt a blogger kedvenc szereplője stb.)

Fejtsétek meg a jóslatot, és szerezzétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Az 1. jóslat (melyik blogról szól - és mit jósol?)
Mikor a könyv oldalai elfogynak, várod, hogy jöjjön a happy end.
ám a sorok megnyugvást nem hoznak, s epedve várod folytatását a mítosznak.
E helyen is erről szól minden történet, melyről íme e jóslat szól:
Mozgó képek sora forog e helyütt,
mely a könyv eseményeit taglalja mindenütt.
Idegenül hangzik, nem hallik közben magyar szó,
ám az írás alatta mégis futtatható.
Egycsapásra érthető lesz a fáma,
s megtudjuk miről szól az írónő irománya.

a Rafflecopter giveaway


Részt vevő blogok:
12/10. Roni Olvas
12/15. Deszy Könyvajánlója
12/20. Függővég

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates