2014. január 31., péntek

Dan Krokos: Hamis valóság


A Főnix Könyvműhely jóvoltából január 29-én jelenik meg Dan Krokos: Hamis valóság című könyve. A Blogturné Klub, 6 blogger segítségével, január 27 és február 1 között mutatja be nektek Miranda, Peter és a többiek lélegzetelállítóan izgalmas új kalandjait, értékelések, extrák segítségével és a már megszokott nyereményjátékkal összekötve. Kövesd az állomásokat napról-napra, ismerkedj meg ezzel a különleges történettel és legyen a tied a hamarosan megjelenő könyv egyike!


Dan Krokos: Hamis valóság

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalak száma: 236 oldal
Fordította: dr. Sámi László
Goodreads: 3,81
Besorolás: YA, fantasy, disztópia, sci-fi

Fülszöveg:
Miranda semmi másra nem vágyik, csak normális életre. Eltökélte, hogy túllép származása szörnyű valóságán, miszerint ő csak egy klón, és megpróbálja felhőtlenül élvezni a közösen töltött időt barátjával, Peterrel és a többi társával az iskolában. Ám hamarosan kénytelen ráébredni: "normális" élet nem létezik - legalábbis nem egy olyan lány számára, akit arra teremtettek, hogy eleven fegyver legyen. Amikor egyik csapattársa renegáttá lesz, az esemény olyan háborút indít el, amely az egész világot veszélybe sodorja, Miranda pedig a végső áldozat meghozatalára kényszerül, hogy megmenthesse a bolygó jövőjét.

A könyvről:
A világ tele van hazugsággal, rosszindulattal, hatalomvággyal és gonoszsággal, és időről időre felbukkan valaki (vagy valami), aki szebb, nagyobb, hatalmasabb, erősebb akar lenni bárki másnál.
És persze ilyenkor szükség van valakire, aki megállítja őket és megmenti a világot a pusztulástól és a haláltól, szebb jövő reményével kecsegtetve az emberiséget. 

Ekkor jönnek a szuperhősök. Akik nagyok, erősek, természetfelettiek, egyszerűen: szuperek!


Ám mi van akkor, hogy nincsenek szuperhősök? Ha csupán néhány éretlen, zavarodott, kissé sérült kamasz van? Ők mit tudnak kezdeni egy ilyen helyzetben, tudva, hogy ők az egyetlenek, akik ismerik a gonoszt, ők az egyetlenek, akik tehetnének valamit - mármint ha szuperhősök lennének... ?

Akkor jön Dan Krokos, és elmeséli nekünk, milyen kegyetlen és igazságtalan a sors...


A Hamis emlékekben megismert kis csapat a hatalmas utcai "zavargások" után igyekszik elvegyülni és nyugodt, mindennapi életet élni a középiskolában, ahol nem tudják az igazi nevüket, a történetüket és azt, milyen célra is "teremtettek". Egyszerűen csak fiatalok akarnak lenni és barátok, szerelmesek és normálisak. 

Ám egy balul sikerült iskolai bál teljesen világossá teszi: számukra ez lehetetlen. Mert akit katonának neveltek, akit harcolni szántak, annak katonaként is kell viselkednie. Annak harcolni kell, küzdeni és túlélni minden egyes napot és percet, annak nem lehet saját élete, érzései, vágyai, talán még jövője sem...
Miranda, Peter, Noah és R megkezdi élethalál harcát az ellenséggel, a nagy gonosszal szemben, közben hihetetlen dolgokat felfedve, ősrégi titkokat és hatalmakat leleplezve küzdenek a világ - és saját maguk - túléléséért..

Nos, aki elolvasta Dan Krokos sorozatának első részét, és azt gondolja, hogy ez valami hasonló lesz -, az felejtse is el, amit eddig gondolt vagy kiötlött! A Hamis valóság ugyanis teljesen más, mint amit várnál - mind hangulatában, mind történetében, de meg merem kockáztatni: még műfajában is eltér attól, amibe a Hamis emlékek olvasása közben belecsöppentünk.


Egy nyugodt, érzékletes rövid bevezetés után egy hirtelen rántással beránt minket az író a kör közepébe, és aztán mint valami őrült szédületes, fék nélküli táncba kezd velünk, csak pörget, pörget, megállás nélkül, nem figyelve, hogy Te már szédülsz és összemosódnak a képek, míg végül, nagy sokára, rengeteg vágtázó fordulat után a sarokba rogysz és a gyomrodra tapasztod a kezed kábán, kimerülve, próbálván rájönni, hogy mit is érezz az egésszel kapcsolatban...

Ilyesfajtán meglepő, sodró és dinamikus a teljes cselekményvezetés, olyan hihetetlen és fantasztikus elemekkel tarkítva, amit egyáltalán nem gondoltam volna az első kötet olvasása közben. Az a fajta könyv, amit ha olvasol, valóban leesik az állad - nem egy, de sok ízben. Néha el sem hittem, hogy ez a könyv, annak a könyvnek a második része!

S miközben a dolgok őrjítő sebességgel vágtáznak, kapunk egy teljesen újszerű és sötét hangulatú világkidolgozást, nem is egy, hanem egyszerre több gonosz karaktert, rengeteg idegtépő akciójelenetet, menekülést, támadást, természetfeletti lényeket... S ez az egész jelenség - így kompletten - annyira újszerű és eredeti, amit még hasonló formában sem igazán olvastam sehol. 

Nem is tudom, mindezek mellett hogy marad idő és hely arra, hogy belevigyünk a történet alakulásába egy rendhagyó szerelmi háromszöget és megannyi más érzelmet - még ha burkolt, tárgyilagos formában is... Mert bizony, akikről beszélünk kamaszok, és természetes, hogy megküzdjenek a korosztályukat érintő legfontosabb témákkal: szerelemmel, barátsággal, hűséggel, igyekezzenek elhelyezni saját magukat a világ és a társadalom keretében. Ugyanakkor ők katonák: harcra, érzelemmentes életre teremtettek, így aztán ne csodálkozzunk, ha néha hidegnek, érzéketlennek tűnnek, tökélyre fejlesztették már magukban az érzések elrejtését és tényként való figyelembevételét. És pont ezért, éppen emiatt annyira fájdalmas belelátni a fejükbe és észrevenni a néha-néha előtörő embert a katona mögött, a férfit/nőt a klón mögött...

Peter és Miranda kapcsolata több tényező miatt is kicsit háttérbe szorul, egyfajta fájdalmas, létezhetetlen viszonnyá válik, és rendkívül frusztráló a vonzás kettejük között, tudván, hogy majdnem lehetetlen...
Teljesen újszerű és felvillanyozó azonban az a kapocs, ami Miranda és Noah között létesül. Barátság és annál több, civakodás és szeretet, támogatás és gátlás - egyfajta ellentmondásos kötelék, ami a regény leghumorosabb, legkönnyedebb részévé alakul lassan...

A könyv vége pedig - egy nézőpontváltást alkalmazva - az egyik legcsodásabb és legborzasztóbb befejezés, amit el tudok képzelni...


Összességében véve Dan Krokos sorozatának második kötete az egyik legmeglepőbb és legdinamikusabb regény, amit valaha olvastam. Végig szorításában tartja a gyomrod, a földre pottyantja az állad, könnyeket csal a szemedbe, körmöket váj a bőrödbe! Teljes valódban felemészt, és - elhiheted - még utána sem enged el, hogy leejtetted a kezedből!


Karakterek:
A főszerepben lévő karakterek, a csapat tagjai számára Dan mindenképpen elérte azt, hogy mindannyian szerethető karakterek legyenek. Annyit kínozza, gyötri és tépi őket, hogy lehetetlenség szánalom és együttérzés nélkül elmenni mellettük. 
Miranda a maga keménységével, a normálisra való törekvésével, ami sosem valósulhat meg, Peter az örök gyötrődésével vezető és szerető férfi között, Noah a Miranda iránti vonzódásával és elvesztésének fájdalmával kivívják valamennyi olvasó szimpátiáját.


A negatív karakterekre pedig éppen ezért gondolunk végtelen gyűlölettel, hiszen ők díszelegnek a kínzó szerepében, ráadásul olyan ellenszenves motivációkkal, amit egy normál  gondolkodású ember csakis rossz szájízzel nézhet. Utáltam az eredeti Mirandát és Petert, nem értettem Olive-ot, taszított Noah...

Rhys és apjának karaktere friss és üde színfoltként lépett fel a könyvben, csakúgy, mint a romok között tengődő lányé. Közte és a fiú között kezdődő romantikát sejtek, és remélem, sejtésem beigazolódik, mert a következő résszel szükségünk lesz egy kis finom gyengédségre ezután a száguldás után!

Borító:
Az első kötet kissé félresikerült borítóképe után a második kötet egy merően más design-t kapott Sántha Kíra keze által, mely kicsit fututisztikus, kicsit sötét, kicsit baljós - csakúgy, mint maga a könyv. A megjelenő lányalak Mirandát formázza - egyáltalán nem rosszul. A legjobb és legtalálóbb a tekintete: mennyi minden árulkodik róla...

Az eredeti borítók is ezt a színkombinációt vették alapul: sötét világ, tüzes, áramforrásokkal tarkított változatossággal. Egy picit "szovjet" hatást kelt ugyan az áramkör közepén kirajzolódó kép (mint egy sas, bár biztos nem az), és az első borító betűtípusa is, de az alul szaladó alakokkal feldobott kép igazán elsőosztályú! Álomcast 
avagy kit látnál szívesen egyes szereplők bőrébe bújva?


Miranda

Peter
Noah
Nyereményjáték

Ahhoz, hogy esélyed legyen megnyerni Dan Krokos könyvének egy példányát, kérlek, töltsd ki a rafflecopter dobozt és válaszolj helyesen a kérdésekre! (A helyes válaszokat a Hamis emlékek c. könyv előzetes blogbejegyzéseiben találod meg a részt vevő blogok valamelyikén!)

Megtetszett a könyv? 
Rendeld elő kedvezményesen!!!
Ugyanis 2014. január 31-ig a könyvet most 1 000 Ft kedvezménnyel lehet előrendelni, így 

2 980 helyett 1 980 forintért szerezhetitek be a Hamis emlékek folytatását. 
Ezen idő alatt lehetőség van a sorozat első két részét együtt is megrendelni 1+1 akció keretében, 2 980 forintért. 
Postaköltség egyik esetben sincsen! 
Ha szeretnétek élni a lehetőséggel, írjatok a fonixkonyv@fonixkonyv.hu e-mail címre.


A blogturné állomásai:

Január 27 - Kelly Lupi olvas
Január 30 - MFKata gondolatai
Január 31 - Roni olvas
Február 1 - Függővég

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates