2015. január 12., hétfő

Anne-Laure Bondoux: Csodák Ideje


Tarts velünk a Csodák ideje miniturnén, ahol megismerheted Kumail/Blaise Fortune kalandos életét. A kisfiú a Kaukázusban született, a háború idején, és hosszú menetelésnek köszönhetően került Franciaországba új hazájába, ahol végre békében élhet. Életét rengeteg titok és még több csoda szőtte át. Rengeteget kellett menekülnie a kaukázusi háborúban, sok felé sodorta az élet, miközben rengeteget tanult a világról és az igazi csodáról. 

A turné végén neked is van esélyed megnyerni a Csodák ideje fantasztikus könyvét, ha figyeled a turnéállomások végén található kérdéseket. Utazásra fel, tarts velünk a Kaukázus sötét vidékein át, ahol akármennyire szörnyű is az élet, csodák mindig akadnak! 


Anne-Laure Bondoux: Csodák Ideje

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: 180 oldal
Borító: kartonált
Súly: 290 gr
ISBN: 9789632459943
Fordító: Burján Monika

Fülszöveg:
Amikor a vámosok megtaláltak a francia határon egy kamion rakterében lapulva koszosan és büdösen, tizenkét éves voltam. Fogalmam sem volt róla, hogy az útlevelem hamis, és néhány papagáj módra ismételt francia szó kivételével csak oroszul beszéltem. Nem tudtam elmagyarázni, hogyan jutottam el a Kaukázusból idáig, az emberi jogok és Charles Baudelaire hazájába. A legnagyobb baj, hogy útközben elveszítettem Gloriát. Gloria Bohme-et, aki azóta vigyázott rám, hogy anyám meghalt. Vele a háború, a határok, a nyomor és a félelem ellenére szabadon éltem. Rettenetesen hiányzott nekem, de nem mondtam le a reményről, hogy egyszer megtalálom ezt a hatalmas szívű asszonyt, aki elvarázsolta az életemet.

A könyvről:
A világban olyan sok az elégedetlen ember! Akinek nem elég jó a munkája, nem elég jó a párkapcsolata, nem elég a pénze, nem elég jó az életszínvonala, aki mindig valami másra vágyik, mint amije van, akinek az élet adta lehetőségek nem elegendők, aki bármit kap, mindig többet akar. 
S mikor látunk egy hírt a tévében, vagy hallunk egy történetet, netalántán elolvasunk egy könyvet - akkor döbbenünk rá, milyen hálátlan és elégedetlen ez az illető a sorsával, mennyit panaszkodik, ahelyett, hogy megbecsülné azt, amije van! Hiszen mennyi rossz dolog, mennyi sokkal rosszabb sors van a világban! Mennyi  bánat, szenvedés és fájdalom! Mennyi nélkülözés! És emellett mégis mennyi szeretet, önfeláldozás és remény!

Erre döbbentett rá - immár sokadszor - ezúttal Anne-Laure Bondoux ifjúsági kisregénye, A csodák ideje.

A történet egy orosz kisfiú, Kumail viszontagságait meséli el, aki a 90-es évek háborús orosz övezetéből igyekszik menekülni számos más társával egyetemben, elsősorban nyugat felé. Útja során feltárul előttünk a közelmúlt orosz történelme, a menekültek sorsa, egy kisfiú sokszor mesébe illő, ám mégis rendkívül valóságos története, születésének és szülei kilétének titkai. S mindeközben gyönyörű és megható példázatot kapunk az anyai szeretetről, önfeláldozásról, kitartásról.

Anne-Laure Bondoux könyve azt kell mondjam, az első pillanattól kezdve beszippantott. A kellemes, ártatlanul naiv gyermekhang, a meseszerű történetvezetés, a háttérben meghúzódó, diszkrét történelmi szál, majd a könyv végén a hirtelen, sokkszerű felébredés igazán lebilincselő és nagyszerű élményt nyújt, megindító és élvezetes minden sora!

A csodák idejének műfaját elég nehéz lenne besorolni. Nevezhetném szépirodalmi alkotásnak, kalandregénynek, talán még a történelmi elbeszélés is igaz lenne rá valamennyire - ám egyik sem fedné megfelelőképpen a valóságot. 

A csodák ideje a menekültek életébe, zaklatott sorsába vezeti be az olvasót, elénk tárva azt minden kertelés és szépítés nélkül, mégis ártatlanul, gyermekien. Ugyanis a könyv narrátora nem más, mint Kumail, egy néhány éves kisfiú, aki egészen másként, egészen más szemszögből látja mindazt a borzalmat, amit mi már felnőtt fejjel tökéletesen értünk és tudunk.
Különleges szemléletmódjához nagyban hozzájárul nevelőanyjának, Gloriának mesemondó készsége, aki egy gyönyörű, varázslatos mesét épít fel Kumail köré. Ez a mese elfedi a kisfiú elől a valóságot, beburkolja, egyfajta védelmi réteget von köré, amin keresztül minden színes álomnak, a kegyetlen, hányattatott sors szépnek, szinte játéknak tűnik. A lerombolt, háborús övezetté vált kaukázusi városok varázslatos helyszínnek, a lerongyolódott, földönfutóvá vált társak mesebeli hősöknek tűnnek, a zaklatott menekülés pedig lebilincselő kalandnak.

Gloria ezzel palástolja saját kétségbeesését és tölti meg Kumail kicsi szívét reménnyel, hittel, a jobb élet ígéretével, s amint a kisfiú csüggedni látszik, máris új mesével áll elő. 

Gloria alakjának megindító és csodaszép ábrázolása - a történet kiszélesedésével egyre inkább - tisztelgés az anyai szeretet, a hűség, az önzetlenség, az önfeláldozás előtt. Példázat arra vonatkozóan, ki számít igazi édesanyának, ki érdemli leginkább ezt a tisztséget. Története igazán szívbemarkoló és megható, s a történet végeztével egészen biztosan törölgetnünk kell a szemünket.
Kumail alakjának ártatlansága, őszinte rácsodálkozása a dolgokra nagyon szerethető karakterré teszi a kisfiút, mi magunk is óvó, féltő szemmel figyeljük az útját, kísérjük végig a kalandjait. 

Mindeközben a háttérben felsejlenek a mai fiatalabb generáció előtt leginkább ismeretlennek számító történelmi események, a Kaukázus viharos harcai, az ellenállók, és terrorcselekmények körvonalai. 

Hangja fülbemászó, kellemes, nyelvezete egyszerű, mégis igen nagy mélységű.

A csodák ideje az a fajta könyv, ami csodás példaként szolgálhat minden fiatal előtt. Tanító szándékú, mégsem didaktikus, meseszerű, de nagyon is valóságos, egyszerűen megírt, de mégis nagyon mély mondanivalójú. Kötelező irodalom lehetne minden középiskolás számára. Én legalábbis azzá tenném....

Borító:
A könyv számos borítóval megjelent már külföldön, s a Könyvmolyképző Kiadó is egy egészen másfajta borítóval rukkolt elő a magyar kiadással. 
Igazság szerint azt gondolom, nehéz választani a kötetek közül, a legtöbb számomra túl színes, túl élénk. A legtalálóbb talán a hordón álló kisfiú képével megjelent kötet borítója, de ez sem fejezi ki kellőképpen a könyv tartalmát és hangulatát.






Nyereményjáték

Minden blogon találsz egy kis térképrészletet, és egy kis leírást egy helyről. A te feladatod lesz felismerni a helyszínt és pontosan beazonosítani. Mindegyik város és hely fontos szerepet játszott Kumail/Blaise életében vándorlásai során. 
Ha helyesen beírod a Rafflecopter dobozban található helyre a válaszokat te is megnyerheted a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 1 példányt Anne-Laure Bondoux könyvéből.

a Rafflecopter giveaway


Részt vevő blogok

01/12 Roni Olvas
01/14 Zakkant Olvas
01/16 Media Addict



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates