2015. február 16., hétfő

Christine Biernath: Gólyaregény

golyaregeny.jpg

A Móra könyvkiadó jóvoltából jelent meg Christine Biernath - Gólyaregény című könyve. A blogturné klub csapatából, három blogger invitál titeket egy miniturnéra. 

Ha kedvelitek a komolyabb problémákkal küzdő kortárs könyveket, akkor gyertek ti is! 

Játszattok velünk és megnyerhetitek a három példány egyikét!


Christine Biernath: Gólyaregény

Szerző: Christine Biernath 
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 176
Fordította: Schleicher Dóra
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9789631184983

Fülszöveg:
A hórihorgas, csupa szeplő Nadine sosem hitte volna, hogy egy igazi szépfiú képes belé szeretni. Ráadásul Rick nem csupán jóképű, hanem okos és laza is, egyszóval az a típus, akiről minden tizenhat éves lány álmodozik. Nadine azonban nem csak álmodozni akar, ő át szeretné élni a szerelem minden szépségét. Mivel el akarja kerülni anyukája és nagymamája sorsát, akik tini lányként szültek gyermeket, ezért fogamzásgátló tablettát szed. Csak azzal nem számol, hogy egy gyomorrontás közömbösítheti a pirulák hatását… A fordulatokban gazdag, komoly témát feszegető regény bemutatja egy nehéz döntés minden kínját, felelősségét.

A könyvről:
A gyermekvállalás mindig óriási felelősséggel jár. Egy érett, tapasztalt felnőtt számára éppúgy, mint egy zavarodott, ijedt tizenévesnek. Ám van, hogy mégis megesik és megtörténik, s valaki egészen fiatalon kell, hogy szembenézzen a gyermekáldás örömeivel - ami ilyen esetben inkább büntetésnek tűnik.
Mi van, ha ez mégis megtörténik? Elvárható-e egy ennyire fiatal anyukától, hogy megtartsa és felnevelje a gyermekét? Vagy inkább adja örökbe egy szerető családnak? Mi lehet a legjobb megoldás? Hogyan fogadja a környezete mindezt? Számtalan kérdés van, amelyre választ kell találni, mert igazság szerint egyik sem nevezhető egyszerűnek.

Tudja ezt jól Christine Biernath is, aki 2008-ban megjelent könyvében, a Gólyaregényben éppen ezt a problémakört tárja elénk, és keresi a választ a kérdésekre.


Nadine érettségi előtt áll. Jól tanul, nem csavarog, nem mászkál el otthonról. Minden vágya, hogy eljuthasson Párizsba osztálykirándulásra, ám ehhez össze kell gyűjtenie a kirándulás árát, ami nem kevés pénz - főleg akkor, ha nem számíthat szülői támogatásra. 
Nagyija segítségével elvállal egy diákmunkát, amellyel összegyűjtheti a szükséges összeget. Itt ismerkedik meg a jóképű, eszes és kedves Rickkel, aki nemcsak támaszt, de barátságot és szerelmet is jelent a szeretetre éhes, visszahúzódó lánynak. Hamarosan elválaszthatatlanok lesznek, s Nadine azon kapja magát, hogy családja elől a fiúhoz menekült, s már nála is lakik.
S bár az előírásnak megfelelően szedi a fogamzásgátló tablettát, egy váratlan és heveny gyomorrontás következtében  az nem fejti ki hatását, és Nadine teherbe esik.
S bár Rick szeretné a babát és mindenben támogatja a lányt, Nadine tudja, hogy az élete monstantól mindenképpen megváltozik. A kérdés csak az, hogy ő melyiket választja...

Véleményem szerint Christine Biernath regényének legfőbb ereje az életszagúságban rejlik. A karakterek reakciói, viselkedésük változása, az élethelyzetük alakulása cseppet sem tűnik fikcionálisnak, sokkal inkább érezhető rajta az a realitás, az a hétköznapiság, ami rendkívül sok, a való életről szóló regényből hiányzik.

Persze nem esik meg minden nap, hogy egy alig 16 éves lány teherbe essen, főleg úgy, hogy fogamzásgótlót szed. A lehető legritkább esetben találkozunk olyan fiúval is, mint Rick, aki az első döbbenet után szinte rábeszéli a barátnőjét, hogy együtt neveljék fel a babát, és máris rendezkedjenek be egy felnőtt család életére. De Christine Biernath mégis olyan könnyedén, olyan természetességgel mesél nekünk erről a két fiatalról, mintha éppen a szomszédjai történetét mondaná el: egy megesett, valós történetet.


Cselekményvezetése lineáris, tökéletes időrendi sorrendben haladunk végig az eseményeken, Nadine narrációját követve. Igazság szerint falja az ember a sorokat, hiszen visszarepít minket egy olyan korba, amit talán mi is átéltünk: az első szerelem rózsaszín ködébe, az iskolásévekbe, a szülői háztól való elszakadás idejére.
Aztán jön a nagy sok, amikor a buborék kipukkan és ismét a földre pottyanunk: Nadine babát vár.

Igazság szerint sokáig filoztam a könyv elolvasása után, hogy vajon milyen célja volt az írónőnek azzal, hogy mindezt elénk tárta, hogy Nadine döntése az lett, ami. Milyen mondanivalója, milyen tanulsága lehet a könyvnek, ami arra motiválta Biernath-t, hogy megírja ezt a történetet.
Próbáltam kiszűrni a szavak közül, hogy szerinte mi a helyes döntés. Hogy Nadine vajon jól döntött-e.
Aztán rájöttem, hogy nem is ez a lényeg! Mindegy, hogy Nadine mit dönt, itt nincs jó és rossz megoldás. Miután megtörtént a dolog, már mindenkinek magának kell mérlegelni és elfogadni a saját felelősségét, képességeit és korlátait. Sokkal inkább a figyelemfelhívás volt itt a cél! Annak a szükségessége, hogy tájékoztassuk, informáljuk a fiatalokat, mondjunk el nekik mindent a fogamzásgátlásról, előzzük meg a bajt!
S ha mégis megtörténik? Ennek ellenére? Álljunk mellettük, támogassuk, ne nehezítsük meg az egyébként is nagyon nehéz döntését.

Számomra ez a legnagyobb tanulsága a könyvnek, és ezért ajánlom nemcsak a fiataloknak, hanem a szülőknek is elolvasásra. Talán érzékenyebben érint egy picit a sztori, hiszen magam is anya vagyok, ráadásul éppen két kislány anyukája, így mindkét oldalát látom a dolognak: a szülői oldalát és a gyermeki oldalát is. A megelőzésnél semmi sem lehet itt fontosabb, ez az egyetlen jó megoldás. S ha ennek ellenére is megtörténik a baj? Akkor mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik számára a leginkább elfogadható döntés.

A könyv nyelvezete egyszerű, könnyen olvasható, választékos. Kitűnő kikapcsolódás minden korosztálynak.

Karakterek:
A regény karakterei - ahogy azt korábban is említettem-, mind rendkívül életszerű, hétköznapi alakok, akik akár a legközelebbi ismerőseink is lehetnének.
Nadine egy tipikus zavart, önmagát kereső tinilány, akinek botladozásai, fiúkkal való esetlensége megmosolyogtat, későbbi labilis, ingadozó hangulatváltozásai bár bosszantóak, mégis teljesen természetesek - mind a korából, mind az állapotából adódóan.

Rick eleinte kissé idealizált képe szépen lassan alakul át teljesen esendővé, sőt emberivé, mégis rendkívül szimpatikus és szeretnivaló. Így aztán okkal izguljuk végig a történetet, hogy ez a két fiatal, hibát hibára halmozó gyermek végül egymásra találjon, és megtalálja a helyes utat is a felnőtté válás útján.

Leginkább a szülők voltak azok, akik bosszantottak, hiszen ők teljesen eltűnnek a képből, és egyáltalán nem foglalkoznak a saját gyermekükkel. Igen, ők is hibáztak annak idején, de talán éppen ezért kellene a lányukat támogatni és segíteni, egyengetni az úton. Egyértelműen őket hibáztatom a botlásért.

Összességében véve a Gólyaregény egy nagyon könnyed, mégis rendkívül nehéz és komoly témát feldolgozó könyv. Olyan témát, amiről beszélnünk kell, amiről tájékoztatnunk kell, amit nem söpörhetünk egyszerűen a szőnyeg alá. Mert létező, valós probléma, és jobb szembe menni vele, mint utólag fogni a fejünket, hogy miért nem tettük. 
Olvassátok el minél többen!


Nyereményjáték

Mivel a történet középpontjában a fiatalkori terhesség áll, ezért a játék is szorosan kapcsolódik a témához.

Mind a három állomáson más-más kérdést fogtok találni, ezekre kell válaszolnotok a Rafflecopter megfelelő rubrikájában. Figyeljetek oda, mert sajnos nem tudtok javítani, ha elrontottátok.

Figyelem! A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! Ha a nyertes nem válaszol 72 órán belül, sajnos újabb nyertest kell sorsolnunk.

A mai kérdés:

3. Melyik könyvből származik ez az idézet? - “A gyerekek azért látják a varázslatot, mert keresik.”

a Rafflecopter giveaway

Részt vevő blogok:

02.10 Media Addict
02.13 Insane Life
02.16 Roni Olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates