2015. május 14., csütörtök

Joe Abercrombie: Half a king - Az uralkodó

Oldalak száma384 oldal
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly550 gr
ISBN9789632934075
Kiadás éve2015
Fordító: Bottka Sándor Mátyás

Fülszöveg:
Régen, mikor a világot Nap Anya és Hold Atya irányította, amikor a nomádok Tenger Anyához és Föld Atyához imádkoztak, Uthrikot, Gettföld nagyhatalmú királyát és trónörökösét, nagyobbik fiát saját alattvalóinak cselszövése teríti le.
Yarvi, a kisebb fiú, a félember, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét. 
De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé.

A könyvről:
A sors néha igazán megvicceli az embert. Van, hogy olyan utakra kényszeríti, amire egyáltalán nem akart korábban rálépni, amin nem is akart soha elindulni. Mindenkinek a saját döntése, hogy hagyja magát tovább lökdösni ezen az úton, vagy elindul rajta bátran, előre szegezett fejjel, új utat találva magának, esetleg az első adandó alkalommal lekanyarodik róla, s visszatér a korábbi elképzeléseihez, a korábbi útjához, vagy egy másikhoz... Ha a sors másként alakította az életünket, az már a mi döntésünk, hogy miként alakítjuk nekünk tetszővé...

Elég súlyos leckék árán jön rá erre Yarvi herceg, Yoe Abercrombie Half a king című regényének főhőse, ám jóeszű fiú révén, hamar beletanul az új szerepébe.

Yarvi herceg Gettföld királyának fia. Születési rendellenessége miatt - nevezetesen, hogy egyik kezén nem fejlődtek ki megfelelően az ujjak - nem alkalmas a katonai szerepre, így gyerekkora óta a tudásnak szenteli életét és miniszternek készül. Éppen miniszteri vizsgáját készülne letenni, mikor nagybátyja kimerülve hozza a hírt: apját és bátyját tőrbe csalták, megölték, így Yarvi lett Gettföld jogos uralkodója, a korona őt illeti. 
Yarvi kénytelen lemondani a miniszterségről, megörökli a királyságot és bátyja jegyesét. Valamint a bosszúállás szükségességét, amire Yarvi még egyáltalán nincs felkészülve. Csatára indul nagybátyja oldalán, ám a bosszúállás nem egészen a tervei szerint alakul, s a fiú hamarosan egy kereskedő gályán találja magát - rabszolgaként. 
Yarvi kalandos útja, túlélésének, sőt bosszújának története ez a könyv.

Igazság szerint nem nagyon szeretem a fantasyket. Mármint azokat az igazi, véresen komoly, high fantasyket, amikből aztán játékokat csinálnak és animálják, egy teljesen irreális, álomszerű világot hozva létre belőlük. 
Szeretem azonban a csavaros, fordulatos történeteket, a történelmi irányvonalat, a jól megalkotott, valós karaktereket, a férfias, eredeti stílust, és azt az írásmódot, ami úgy tárja elém az eseményeket és az új világot, hogy elhiggyem, hogy tényleg létezik, vagy valaha tényleg létezett.
Nos, Abercrombie története pontosan ilyen volt!

Szkeptikusan álltam hozzá az elején, de nagyon jólesően csalódtam benne, olyannyira, hogy most jöhet sorban az összes Abercrombie-regény! És talán még több fantasy...

A Half a king young adoult besorolást kapott, bár igazság szerint azon kívül, hogy a főszereplőnk fiatal korú, jószerivel semmi nem indokolja ezt, tökéletesen beleillene a sima felnőtt fantasyk közé.

A történet eleinte talán kicsit lassabban, szárazabban indul, ám az első meglepetés során felkapjuk a fejünket és aztán nem is engedjük vissza többé! Fordulat fordulatot követ, a cselekményvezetés sodróvá, dinamikussá válik, akciókból, izgalmas jelenetekből nincs hiány. Végigizguljuk a könyv egészét, szurkolunk a szereplők sikeréért, és Yarvi diadaláért, és aztán a könyv végi megoldáson - mondhatni a nagy csavaron - garantáltan leesik az állunk!


A leginkább azonban azt hiszem, Abercrombie világkidolgozása tetszett nekem legjobban. Yarvi kalandjai egy olyan alternatív középkori világba kalauzolnak el minket, amely a viking történelemből és kultúrából meríti a forrásait. A személyek elnevezése, társadalmi hierarchiája, életmódja, és a rendkívül részletes és nagy hangsúlyt kapó vallása egyértelműen erre utal.

Abercrombie a maga kedvére formálja a skandináv isteneket, megtartja, de átalakítja a viking életmódot és szokásokat, átrajzolja a térképet és ezzel egy új világot teremt - méghozzá fantasztikusat, izgalmasat, rejtélyeset! Imádtam!

Az írásmód élvezetes, lendületes, zseniális párbeszédekkel és választékos nyelvezettel teli. Abercrombie férfias stílusa ellenére sem nevezném keménynek, pontosan az az egyensúly jellemzi, amit mostanában a könyvekből többnyire hiányolok. Öröm olvasni.

Összességében véve azt mondanám, számomra az egyik legcsodásabban pozitív csalódása volt ez 2015 könyves élményeinek. Lebilincselő, érdekes, magával ragadó, élvezetes - csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla! 

Karakterek:
A Half a king nem egy lányregény. Így aztán a szereplőitől se várjuk el azt, hogy nagyszerű, izmokkal kitömött, jóvágású fiatalemberek, vagy adoniszi adottságokkal rendelkező sármőrök legyenek. Hogy is lehetne hiteles egy harcos, kemény középkorban játszódó történet ilyen karakterekkel? Vagy hogyan is lehetne különleges, szót érdemlő?

Azt gondolom, Abercrombie is hasonlóképpen gondolkodhatott, és parádésan tökéletlen, nagyszerű antihősöket teremtett a regény legfőbb alakjaiként!

Yarvi testi hibája, gyengesége szeretetre méltóvá, reálissá teszik őt az olvasók szemében, gyámoltalansága, akaratgyengesége pedig nagyszerű karakterfejlődésre ad lehetőséget. Az író pedig példásan él is vele, és Yarvi személyiségét a cselekmények előrehaladtával erős, karizmatikus, rendkívül intelligens férfivá formálja.

A másodlagos karakterek a fiúval ellentétben kemény, harcedzett, néha kegyetlen, néha vicces személyiségek, sokkal több tapasztalattal, sokkal több sérüléssel rendelkeznek Yarvinál. Mégis szerethetők, egyediek, jól megformáltak.

Borító:
Az Athenaeum Kiadó csodaszép borítóval adta ki Abercrombi regényét! A kötet keményborítós, gyönyörű, csillogó ofszet nyomdával díszített elegáns betűkkel, ropogós papírral megspékelve. Egyszerűségében is csodaszép és elegáns.

Bár a külföldi9 borítók is nagyon beszédesek:


Érdekességek.
Joe Abercrombie három könyvet írt/ír Gettföld világáról, melyek különálló köteteknek számítanak, mégis összekapcsolódnak valamilyen módon. Főszereplői mások, az előző kötetek szereplői azért vissza-visszatérnek. Például Yarvi is...Izgatottan várjuk őket!

A könyvet köszönöm az Athenaeum Kiadónak!
2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem lenne rossz ha fent lenne neten én szívesen el olvasnám. Nem magyar o. élek és ezért várom hogy neten el tudjam olvasni. A történet sem rossz meg ahogy el indul az sem. Szóval nekem nagyon tetszik az egész csak nem bírom még olvasni :(

Roni olvas írta...

Akkor van egy jó hírem! Két helyen is kapható a Half a king ebook verziója:
http://publioboox.com/hu_HU/half-a-king-az-uralkodo
https://itunes.apple.com/hu/book/half-a-king-az-uralkodo/id983618136?mt=11&ign-mpt=uo%3D4
Remélem, tetszeni fog! :) Jó olvasást!

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates