2013. május 29., szerda

PJ Hoover: A smaragdtábla

Fülszöveg:
Benjamin nem olyan, mint a többi gyerek – képes mások elméjében olvasni és a gondolataival tárgyakat mozgatni. Erre azonban ő maga csak akkor jön rá, amikor egy titkos, víz alatti kontinensre küldik nyári táborba. Kiderül, hogy Benjamin egyáltalán nem ember – és az, amiről azt hitte, hogy különlegessé teszi, voltaképpen csak segít beolvadnia. Azonban a rejtélyes Smaragdtábla őt választja bajnokának, és Benjamin egyszer csak azon kapja magát, hogy a világ megmentése az ő feladata.


A könyvről:
Amikor kislány voltam két kategória létezett az ifjúsági könyvek területén: a csíkos és a pöttyös könyvek. Szerettem őket, hiszen bájos és aranyos történet volt valamennyi, de mindegyik, kivétel nélkül a mindennapi élet történeteiből merítkezett, reálisan földhözragadt és valóságos volt, nem volt bennük semmi bűbáj, varázslat vagy csoda. Ez a kategória nem létezett, szigorúan gátat szabtak a fantáziának, nem engedték csapongani az ifjúság képzeletét.

Öreg hiba volt. Hiszen a képzeletnek szállnia kell, bebarangolnia a fantázia teljes birodalmát, kitágítani a világot, elhitetni, hogy minden lehetséges, hogy léteznek csodák, hogy létezik varázslat, hogy létezik lehetetlen ...

Szerencsére az én gyermekeimnek már könnyebb dolguk lesz. Ők hinni fogják, hogy nem minden az, aminek látszik, hogy bárki lehet különleges és nagyszerű, hogy egyáltalán nem olyan szűk a világ, mint ahogy azt elsőként gondoljuk. Hogy a lehetőségek végtelenek, hogy a valóságot csak egy vékony hajszál választja el a képzelettől, hogy minden, de tényleg MINDEN lehetséges...

S hogy miért? Mert olyan nagyszerű történetek segítik őket ebben - többek között -, mint például P.J. Hoover  Smaragtábla  című könyve. 

Mert bizony ez a könyv - még ha mese is, még ha kisiskolásoknak készült is eredetileg -, bebizonyítja, hogy mindig van még egy válasz. Mindig van még egy út, ami eddig nem ismertünk, egy másik világ, ahol eddig nem jártunk.

A történet főszereplője, Benjamin is igen hamar rájön erre.
A nyári vakáció egyik első napján Benjamin arra eszmél, hogy édesanyja eltűnik egy képben. Első gondolata az, hogy talán álmodott... Talán képzeltének szüleménye az egész látomás. Már - már  el is hiszi, hogy így van, ám ekkor a tükörben feltűnik egy fura alak, és közli vele, hogy nemsokára indulhat a nyári iskolába, ahol az egész vakációját tölti majd a többi nem-ember között. Benjaminnak fogalma sincs, miről beszél az alak, mígnem édesanyja megerősíti az elhangzottakat és útjára bocsájtja fiát Lemúriába, egy rég elsüllyedt, fejlett, felsőbbrendű civilizációba, ahol mindenki különleges. Különleges, vagyis képes a gondolatolvasásra, teleportációra, telekinézisre stb. Benjamin éppen feldolgozná mindezt az új információt, mikor az első városnézés alkalmával újdonsült barátaival betévednek egy titkos és tiltott folyosóra, és megtalálják a Smaragdtáblát, mely Benjamint választja bajnokának. S hogy mi is a feladata egy kiválasztottnak? Csupa semmiség: megmenteni az elsüllyedt világokat, megmenteni a családját, az embereket, az egész világot. Így indul hát egy különleges, ám önmagát hétköznapinak gondoló fiú kalandsorozata...


Nos, ami gyermekkoromból kimaradt, az most többszörösen kárpótolva lett! Hiszen ebben a könyvben megkaptam mindent, ami ahhoz kell, hogy teljesen elvarázsolódjak, hogy bekerüljek a csodák birodalmába, hogy elhiggyem: amit olvasok, az mind igaz!

Hiszen ez a fantasztikus depütáló regény nagyszerű kalandozás egy olyan helyre, ahol minden és mindenki különleges: képes egyik helyről a másikra teleportálni, képes tárgyakat mozgatni a levegőben, olvasni a gondolatokban, megérezni, megtalálni tárgyakat a gondolat erejével. Mutassatok egy kisgyereket - de megkockáztatom: akár egy felnőttet is -, aki nem vágyik minderre! Aki nem szeretne különleges lenni, különleges dolgokat tenni, különleges életet élni. Aki nem szeretné elhinni, hogy mindez nem lehetetlen, nemcsak a mesében létezik, hanem valahol, az óceán mélyén, egy rég letűnt világban megtörténhet. Hogy valóságos és létező, és minderre tudományos magyarázat is akad...

A világ, amit PJ Hoover összerakott az álmaiból, azt hiszem, minden kisgyerek álma. Meseszerűen varázslatos és mégis elképzelhetően hiteles. A megalkotott varázslatos tárgyak, a helyszínek varázsa, a keleti kultúra vissza-visszatérte mind ezt a meseszerűséget hivatott erősíteni; az ókori legendák, a mítoszok megjelenése, földrajzi és más tudományok megjelenése viszont ellensúlyozza ennek gyermekiességét, komolyabbá, hihetőbbé teszi a leírtakat.
A cselekmény pergő, lendületes, izgalmas - még akkor is, ha nagyjából sejted, hogy mire számíthatsz a végén.  Nem marad el a könyv végi nagy "akciójelenet" sem, amelyben mindenre -vagy legalábbis majdnem mindenre - fény derül, a titkok lelepleződnek és a gonosz meglakol a gaztetteiért. S ha arra számítasz, hogy ha kitaláltad az Áruló kilétét, akkor már mindent tudsz - hát elárulom: nagyon tévedsz! Akadnak azért még meglepetések, amire nem hiszem, hogy számítottál!

PJ Hoover igazi gyermekkönyv író: írásmódja élvezetes, üdítő, szellemes - nyelvezetében remekül alkalmazkodik a célzott - 8-9 éves - korosztály nyelvezetéhez, mégis igényes és kulturált. Öröm volt olvasni! Teljes joggal kerülhet fel a polcra Harry Potter és Percy Jackson mellé...
Karakterek:
Benjamin igazi tinédzser típus: néha nyegle, néha szeretné inkább a homokba dugni a fejét és nem tudomást venni a dolgokról, de a szíve és a kötelességtudata hatalmas. Eleinte talán nem is veszi komolyan a próbatételt, egyszerűen csak élvezi, hogy ő áll a középpontban, hogy kincseket kutathat, rejtvényeket fejthet meg, fontosnak érezheti magát. Ám amikor a családjának az élete kerül veszélybe, rájön, hogy néha még a gyerekeknek is felnőtt módjára kell viselkedniük, felelősséget vállalniuk, bátorságot meríteniük, küzdeniük, döntéseket hozniuk - és vállalni érte e a felelősséget.

Ám nincs egyedül! 
A Benjamint körülvevő szereplők mind-mind különálló személyiségek, mégis mind arra hivatottak, hogy Benjamint támogassák küldetésének sikerében. És még valamire...Arra, hogy bebizonyítsák: ha összefogunk, ha egymást segítjük a bajban, ha mindannyian hozzáadunk valami fontos dolgot egy közös cél eléréséhez - bármi megtörténhet, bármi sikerülhet. 
És még egy aprócska dolog, ami a történet és a karakterek megkoronázása - legalábbis számomra: ez Jack. Egy fura, génmanipulált aprócska lény, aki piciny termete ellenére hatalmas okosságokat és életbölcsességeket képes megosztani a fiatalokkal, s mindezt olyan humoros, szarkasztikus módon, hogy képtelenség nem megszeretni a karakterét. Egyszerűen imádnivaló! 

Borító:
A magyar borító csodálatosan festményszerű terveit Vass Richárd grafikus készítette. Imádom az Ő munkáit (Leviathán, Behemót), hiszen olyanok, mint maga a történet, amit megfest: varázslatos, meseszerű, csodálatosan fantáziadús! Azt gondolom, méltán lehetünk büszkék rá, hogy nálunk ilyen egyedi és utánozhatatlan külalakban jelenik meg a történet! 


Érdekességek:
Patricia J Hoover kislánykorában Jedi szeretett volna lenni. Szép karrier lett volna, ám a sors közbeszólt és végül csupán egy villamosmérnöki diplomát szerzett. Hosszú évekig  gyártott és tesztelt számítógépes chipeket, miközben otthon - a valóságtól elszakadva - fantasy könyveket olvasott (Tolkient, Asimovot), Star Treket és Alkonyzónát nézett, tökélyre fejlesztette a Rubik kocka kirakását - ami egyébként a könyvben is igen fontos és ismétlődő momentum! - és bújta a régészettel és mitológiával foglalkozó irományokat. 

De ennél ő többet akart. Úgy döntött, írni fog. Fantasztikus történeteket, melyekkel új világot teremthet a gyermekek számára. Sikerült..

Az írás mellett leginkább a családjával tölti szabadidejét: férjével, két gyermekével, a yorkie-jával és két sulcata teknősével. 2 perc alatt képes kirakni a Rubik kockát, fekete öves Kung Fu-s, imádja a brie sajtot, a vörösbort, a kávét és a csokoládét. Törpöket, Star Trek-es karácsonyi díszeket és antik téglákat gyűjt ... Ha láttok egyet, szóljatok neki!:-)

És végül: íme a könyv trailere, és egy letölthető lemúriai ABC - térképpel, feladványokkal. Mert a fantázia birodalma határtalan!


Köszönöm a Főnix Könyvműhelynek az előolvasás lehetőségét! Élmény volt!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates