2014. november 14., péntek

Holly Goldberg Sloen: 7esével



A Maxim Kiadó Dream válogatás sorozatában jelenik meg Holly Goldberg Sloan regénye a 7esével. Ha egy komolyabb, elgondolkodtató történetre vágysz, Willow Chance zsenipalánta különleges történetét ajánlja neked a Blogturné Klub négy bloggere. A nyereményjáték során most is három szerencsés nyerhet egy-egy példányt ebből a remek könyvből. Zsenik előnyben!



Holly Goldberg Sloan: 7esével

covers_325013.jpgMegjelenés: 2014. november 18.
Fordította: Kocsis Anikó
Oldalszám: 312 oldal
ISBN: 9789632615394
Sorozatnév: Dream válogatás

Fülszöveg:
Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Williow-t még csecsemő korában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnik, boldog, csendes életet élt… egészen mostanáig.
Willow világa tragikusan megváltozott, amikor nevelőszülei meghaltak egy autóbalesetben. Így a lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet.
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.

A könyvről:
Vannak olyan emberek, akik anélkül hatnak ránk, anélkül változtatják meg az egész életünket és személyiségünket, hogy bármit is tennének az ügy érdekében. Egyszerűen ilyen a kisugárzásuk. Valami fura oknál fogva árad belőlük a szeretet, a jóság, az energia, és ez kisugárzik ránk is, átalakítja a személyiségünket, kiöli belőlünk a rosszat és jobbá tesz minket. Nagyobbá, bizakodóbbá, érzelmekkel telivé...

Pontosan ilyen gyermek Willow Chance is! Nem azért, mert zseni, nem azért, mert minden szempontból kilóg a sorból, vagy mert hirtelen árva lett. Egyszerűen azért, mert ő Willow Chance.

Willow egy örökbe fogadott kislány. Szülei nagy szeretetben és megértésben nevelik. Ám egy napon balesetet szenvednek, amit nem élnek túl. 
Willow magára marad, rokona nincs. A szociális gondozók bajban vannak, egyszerűen nem tudják mit kezdjenek a kislánnyal.
Miután Willow elszökik az otthonból, újonnan megismert kis barátai édesanyja fogadja magához, s segítségére van ebben az iskola kissé lúzer pszichológusa, és egy nagy ambíciókkal bíró taxisofőr.
Willow élete különös fordulatot vesz. S miközben próbálja legyűrni magában a gyászt, szinte alig veszi észre, hogy mennyire megváltoztatta a körülötte élők életét, személyiségét, s közben talán egy új családra is talált.

Valószínűleg egyáltalán nem létezik olyan, hogy tökéletes könyv. Nem mindenkinek jelent ugyanis minden könyv ugyanazt. De vannak olyan könyvek, aminek hangja, mondanivalója és karakterei éppen a megfelelő pillanatban, éppen a megfelelő embert találják el.
Valahogy így érzek most Hollí Goldberg Sloen könyvével kapcsolatban.
S hogy miért?
Nos, miután Willow szeret mindent listákba szedni és rendszerezni, hadd próbálja meg én is ugyanezt.

Ha már 7esével, elmondom én is hetesével, hogy miért szerettem a könyvet, és miért ajánlom nektek is!

1. Mert ez tipikusan egy olyan könyv, ami egyszerre vált ki belőled sírást és nevetést. Ami meghat, melegséggel tölt el, teljesen betölti a szívedet. Nem szétszaggatja azt, hanem sokkal inkább összetapasztja, betölti, megvilágít, beragyogja az egész személyiséged.
Mondhatnám azt is, kicsit fellengzősen, hogy ez egy szeretet-könyv.
Olyan jellegű, ami szép lassan, fokozatosan építkezik, valahonnan az érzelmek aljáról egyre felfelé, hogy aztán a végén egy boldog mosollyal és csordultig telt szívvel fejezd be.

2. A cselekménye ugyan nem túl pergő, ám itt nem is ez a lényeg. Ez a könyv nem arról szólj, hogy lerágd a körmöd, sokkal inkább arról, hogy lelassíts és megnyugodj. Hogy egy kicsi időre kisimuljanak a vonásaid, lásd a világban a szépséget és a szeretetet.

3. A könyv mondanivalója tanulságos és felemelő. Azt hirdeti, hogy mennyire fontos az alkalmazkodás és az elfogadás. Hogy mindez nem elvesz belőled, sokkal inkább hozzátesz a személyiségedhez, teljesebbé és jobbá tesz. A család, a barátság fontosságát hirdeti, az "együtt" szükségességét, az összefogás erejét.
Megható és szívhez szóló mindez - a tartalma és a kifejezésmódja miatt is.

4. Karakterei igen érdekes személyiségek, egyikük sem mondható tipikusnak vagy sztereotípnek. Hiszen egy kicsit mindannyian csodabogarak, kívülállók, Dell megfogalmazása alapján furapókok. Ám a szó jó értelmében.
Willow a maga kissé koraérett, bölcs, mégis gyermekien ártatlan megjegyzéseivel és gondolataival tökéletesen belopja magunkat a szívünkbe, szeretnénk őt megölelgetni, megpuszilgatni, visszaadni neki a gyermekkor minden gondtalanságát.
Dell eleinte egyáltalán nem tűnik jó embernek, de esendősége és elveszettsége sajnálatra késztet, és izgulunk, drukkolunk neki, hogy képes legyen jobbá és erősebbé válni, hogy ne tekintse magát többé örök vesztesnek.
Jairo nagyon szimpatikus volt az ambícióival, a tettvágyával, a lendületességével, Quant-ha pedig a morcos távolságtartásával.

5. Az írónő ragyogóan ábrázolta a karakterek személyiségének kompikáltságát, majd jellemüknek lassú, néhol igen fájdalmas fejlődését és átalakulását anélkül, hogy leírásokkal bombázott volna minket. Egyszerűen cselekedtette a szereplőit, tetteket adott a kezükbe ahhoz, hogy lássuk: miként képesek hatni egymásra emberek, milyen folyamatokat indít el bennünk az, ha másvalaki iránt felelősséget vállalunk, ha valakit megszeretünk.
Csodálatos pszichológiai ábrázolásmód mindez, ami kitűnő megfigyelőkészségre és empátiára utal, én mindenképpen ezt a részét élveztem a legjobban a könyvnek!

6. A könyv írásmódja gyönyörű, a művészi és roppant választékos kifejezésmód és a gyermeki őszinteség és tisztaság sajátos keveredése. Willow hangján szól hozzánk: egy zseninek titulált, roppant okos és művelt, ám mégiscsak 10 éves gyermek hangján. Őszintén, néha fájón, néha megmosolyogtatón. Mindenképpen élvezetesen.

7. A könyv borítója egészen újszerű és egyedi, Willow-hoz hasonlóan kilóg a többi könyvborító közül, szinte kirí a sokaságból. Első látásra kicsit talán megdöbbentő is, de talán éppen ezért jó: meg akarod nézni, meg akarod tudni, mi ez a furcsa könyv. És amikor megláttad, elhiszed, hogy valóban az.

Összességében véve tehát elmondhatom: a 7esével egy nagyon inspiráló, nagyon érzelemdús könyv, aminek olvasása egy kis melegséget hoz az őszi, borongós hétköznapokba, felvillanyoz és feltölt minket! Ajánlom mindenkinek, aki mostanában erre vágyik!




A megfilmesítésről

A Mazur/Kaplan Company és Olympus Pictures nemrégiben bejelentette, hogy a Holly Goldberg Sloen nagysikerű könyvének filmadaptációjában Quvenzhané Wallis játssza majd a főszerepet.

A 11 éves színésznő fiatal kora ellenére már maga mögött tudhat egy Oscar-jelölést a Messzi dél vadjai című filmben alakított játékáért, és a 12 év rabszolgaságban is ragyogót alakított. 
Wallis - saját bevallása alapján - nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy megkapta Willow szerepét. Szereti a könyv történetének üzenetét és nagyon izgatott, hogy mindezt életre keltheti.

A film megjelenésének, elkészültének időpontja egyelőre ismeretlen, a többi szereplőről sem tudunk híreket. Mindenesetre izgatottan várjuk!


Nyereményjáték

Ebben a játékban stílusosan zseniket kell felismernetek egy-egy rövid leírásból. A rafflecopter doboz megfelelő sorába beírva a megfejtést, máris esélyetek van a három nyereménykönyv egyikére a Maxim Könyvkiadó felajánlásában. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ezért kérünk benneteket, olyan e-mail címmel játszatok, amit legalább kétnaponta ellenőriztek. Nyerésre fel!


A mai feladvány:
A sakktörténet legjobb női sakkozója. A női világranglistát 1989 óta megszakítás nélkül vezeti. 12 éves kora óta a felnőtt női világranglista 1. helyezettje.

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
11.14. Roni olvas
11.16. Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates