2011. május 27., péntek

Az éhezők viadala, Futótűz - újra

Nem is tudom, mi vett rá, hogy újra elolvassam ezt a két könyvet, hiszen nem is olyan régen olvastam... Talán a film körüli nagy hírverés, vagy hogy kiválasztották a szereplőket és bele kellett képelnem őket az adott szerepekbe, nem tudom... Tény, hogy a sorozat nagy kedvencem lett, és már-már a rajongásig gyűjtöm róla az infokat...

A másodszori elolvasás ezen mit sem változtatott, sőt! Tudvalévő, hogy nem nagyon rajongok a fiús lányokért, egy lány legyen lány, legyen finom és nőies, legyen gyenge és sebezhető - hogy a férfi férfi tudjon lenni és maradni mellette.
Érdekes, hogy Katniss nem egy lányos lány, mégis nagyon szeretem az ő karakterét. Talán azért, mert annak ellenére, hogy ő egy nagyon kemény nő, érezni végig, hogy nincs más választása, annak kell lennie, hogy túlélje az életet és megmentse a szeretteit. Érezni, hogy ő azért mégis lány, mégis néha elgyengül, megmutatja a legbelsőbb érzéseit.
Peeta az igazi álompasi: érzékeny, érzelmes, mégis erős, védelmező, biztonságot nyújtó. Olyan, akire mindig lehet számítani. Még szép, hogy őt is imádom.

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon Kattniss végül kit is fog választani - ugye ennek a szerelmi háromszögnek (mármint Katniss, Peeta és Gale között) ez a legfőbb kérdése, és sok helyen láttam, hogy már különböző teamek alakultak itt is, mint annak idején az Alkonyat esetében. Aztán rájöttem, hogy ez igazából egyértelmű.
Katniss és Gale egy pár volt, egymásnak rendelte őket a sors... egészen addig, amíg nem jött az Éhezők Viadala. Ez megváltoztatta mindkettőjüket, egyikük sem maradt már ugyanaz az ember, nem folytathatták ott, ahol abbahagyták. Gale ugyanis nem volt ott Katnissal - hiába látta az egészet a tévén keresztül nem élte át, nem érezte azt, amit Katniss érzett, nem gyötrik utána ugyanazok a rémálmok. Ellenben ott volt Peeta..Peetával megvan a közös élmény, az összekötő kapocs, ő nem egyszerűen csoporttárs lett, hanem partner, társ és támasz... És talán még valamennyire mindezek után is működött volna a dolog Gale és Katniss között, de aztán jött a Mészárlás, ami végleg elválasztja őket egymástól. Lehetetlen, hogy ezután ők egy pár legyenek ! Bármi is történik ezután a harmadik kötetben Gale-lel, Peetával és Katniss-szal, talán Katniss nem választja Peetát, nem tudom.. De Gale-lel már nincs esélye egy párnak lenni! Kizárt! Elvette tőlük a lehetőséget a Kapitólium...

A másik dolog, amire rájöttem a könyvek újraolvasása kapcsán, az az, hogy nincs jó megoldás a politikában, a hatalom nem érdekes, kinek a kezében van, egyik sem jobb a másiknál. Mert igen, Katniss és Peeta csak egy eszköz volt a Kapitólium számára: a bosszú, a figyelmeztetés eszközei voltak ők, megmutatták rajtuk keresztül, hogy a hatalommal nem lehet packázni, megbosszulnak mindent, nem tűrnek ellentmondást.
Aztán jöttek a lázadók, akik ezt nem tűrik. És mit csinálnak: felhasználják Katnisst és Peetát a saját hasznukra: szimbolummá teszik a lányt, játszanak vele a tudtán kívül, Peetát pedig szinte feláldozzák annak érdekében, hogy a lázadást tovább szítsák! Ez talán jobb???

Azt hiszem, nagyjából sejtem már, hogy a Mockingjay miről fog szólni.... Biztos vagyok benne, hogy ez lesz a legérzelmesebb és legfájdalmasabb könyv a három közül, és a legmegrázóbb is... Várom már nagyon!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates