2014. április 3., csütörtök

R.J.Palacio: Csodácska



Vannak olyan könyvek az életben, amelyek egyszerre tanítanak és szórakoztatnak. Mi most egy ilyen könyvet szeretnénk nektek bemutatni a Blogturné Klubbal. Mert ha nyitva tartjuk a szemünket és a szívünket, de igazán, és nem csak nézünk, hanem látunk is, észrevehetjük a hétköznapokban rejlő csodát. Még akkor is, ha nem feltétlen úgy érkezik, ahogyan várnánk.

Ismerjétek meg ti is Augustöt velünk a hét állomásos Csodácska blogturnéban, április 1-je és 7-e között! És ha ügyesek vagytok, meg is nyerhetitek a könyvet!



R. J. Palacio: Csodácska


Kiadó: Könyvmolyképző
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Wonder
ISBN: 9789633736678
Várható megjelenés: 2014. április 24.



Fülszöveg:
August (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?

R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután együltő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.


A könyvről:
"Az égen minden csillag fontos" - mondta Pagels, s lám milyen igaza volt. Hisz némelyek - még ha eltorzult is a fényük - olyan fényesen ragyognak, hogy bevilágítják, beragyogják a körülöttük lévő többi csillagot is, erőt, szépséget, hitet kölcsönözve számukra. Ezáltal talán még fontosabbakká is válnak, mint mások...



Igen, természetesen ez egy metafora. Az emberekről beszélek. Olyan emberekről, akik egészen különlegesek, s nem azért, mert fura a kinézetük, vagy eltérnek valami külsőségben másoktól - bár tény, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy a személyiségük olyanná alakuljon, amilyen végül lesz. Attól válnak mássá, hogy van hitük, tartásuk, kitartásuk, erejük, s ez olyan nagyfokú, hogy képesek általa megtanítani másoknak is mindezeket és sok egyéb olyan fontos dolgot, melyet hajlamosak vagyunk időnként elfelejteni. Ők csodák. Az emberiség csodái.

Csakúgy, mint Auggie, Rachel J. Palacio Csodácska című nagysikerű ifjúsági regényének főhőse.

Auggie más, mint mi. Olyan nagymértékű arcdeformitással született ugyanis, amin nagyon kis mértékben lehetett csak segíteni, s bár túl van számtalan műtéten, még most is egészen másként néz ki, mint egy átlagos ember. 
Mindeddig magántanulóként édesanyja oktatta és tanította, ám Auggie úgy érzi, itt az idő, hogy iskolába járjon és találkozzon más gyerekekkel is, hogy próbáljon normálisan élni és viselkedni. Ám ez nem is olyan egyszerű, mint gondolta. Barátokat szerezni nehéz, és bizony szembe kell néznie a gúnyolódókkal is. Auggie hamarosan megtanulja, hogy az emberek bonyolultak és nem mindig egyszerű kiigazodni rajtuk. A könyv pedig éppen erről szól: hogyan boldogul egy különleges, kicsit "más" kisfiú az élet iskolájában.


A Wonder felemelő, megható történet a szeretetről, a barátságról és az elfogadásról. Az a fajta történet, amely örökké beléd ivódik és megváltoztatja a teljes gondolkodásodat, emlékeztet arra, hogy az embereket ne a szemünkön, hanem a szívünkön keresztül szemléljük, s hogy meglássuk, milyen is az igazi szépség.



Az írónő igazi tárgyilagos bölcsességgel mutatja be nekünk egy sokat szenvedett kisfiú és a hozzátartozóik mindennapjait, a barátságok, a családi kapcsolatok bonyolult, komplikált viszonyait. Segítségére van ebben az az intelligens írásmód, mellyel több nézőponton keresztül, mindig más és más karakter szemén át igyekszik elénk tárni az eseményeket, az egyes szereplők viszonyulását Auggie-hoz és a vele együtt járó komplikációkhoz. 

Ez a 6 szemszög igazából 6 különböző hang, 6 eltérő személyiség, a maga sajátos nyelvezetével és stílusával együtt. Rajtuk keresztül megtudhatjuk azt, hogy egy ilyen helyzet mit vált ki a többi gyermekből: testvérekből, iskolatársakból, barátokból. 



Az érzelmek az írásokat olvasva vadul váltakoznak bennünk, szomorúságot vidámság követ, elkeseredettséget düh, így aztán - annak ellenére, hogy egy pillanatra le nem raknánk a könyvet- nem könnyű olvasni. 

A legmeglepőbb és legváratlanabb dolog azt hiszem az a történet során, hogy kegyetlenségre, vad dühre számítunk, arra számítunk, ahogy elképzelésünk szerint az emberek reagálnának hasonló helyzetben. S éppen ezért meglep minket az a kedvesség, az az életigenlés, amely végül elér hozzánk, s az öröm és meghatottság könnyein át végül érezzük, ahogy megváltoztat, felemel minket ez az érzés, és a könyvet becsukva végül már biztosan tudjuk: lám, egy ilyen pici, ilyen törékeny gyermek is megváltoztathatja a világot!

Én a magam részéről már csak azért drukkolok, hogy a gyermeki álomvilág után Auggie és a hozzá hasonlók az iskolából kikerülve is megtanulják az élet félelmetes leckéit...

Karakterek:

Auggie igazi túlélő: bátor, kitartó, erős, egy igazi kis hős, aki nap mint nap megküzd saját magával, az elkeseredettségével, a társadalommal. Személyisége tele van pozitív érzésekkel, szeretettel, és olyan nagyfokú humorral, mellyel képes saját magát is kifigurázni. Mindez olyan szerethetővé teszi, hogy egyszerűen fizikai kényszert érez az ember, hogy megölelje, hogy vele együtt nevessen, miközben ezt a keménységet és erőt látva potyognak a könnyei a meghatottságtól.

Auggie szüleinek mindent betöltő szeretete, testvérének emberi, teljesen érthető érzelmei, amik ellen minden erejével küzd teljesen elfogadhatóvá és hitelessé teszi az ő alakjukat. 
Csakúgy, mint Jack Willét, aki véleményem szerint egy csodálatos gyermek! Nem tökéletes, nyilván vannak hibái. De erkölcsi érzéke olyan roppantmód kifejlett, olyan erősen képes küzdeni a jóért és az igazért, hogy szeretném, ha a világ jó sok ilyen gyermeket nevelne még! 


Borítók

A világ országaiban megjelenő Wonder kiadások nagyjából hasonló séma szerint készültek, vagyis a kék alapon félig megrajzolt fiú képének felhasználását vették alapul, s ennek elhelyezésével, a tipográfiával játszottak és variáltak. 

Van egy-két ettől eltérő eset is, mely egészen más képet mutat (mint például a színes és vidám megjelenésű német Wunder borítóképe), ám azt gondolom, ezek közül talán egyik sem adja vissza könyv valódi hangulatát és értékrendjét. 

A magyar kiadás teljesen eltérő, rajzolt, színes borítóképe ezek mindegyikétől eltér, igazán egyedi és különleges formát kölcsönözve a könyvnek, tetszetős és esztétikus. Talán egyedül a betűtípus milyenségével nem értek egyet maradéktalanul, de összességében véve mégis nagyszerűen sikerült!







Nyereményjáték


Számtalan olyan történetet ismerünk, amelyek azt tanítják a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy nem a külső, hanem a belső az, ami megmutatja, mi is az igazi szépség.

Mi most összegyűjtöttünk nektek egy csokorra való szereplőt, akik hasonló cipőben jártak, mint Auggie, de akik bebizonyították, hogy bármit is mutat a tükör, ők igenis gyönyörűek. 
A ti feladatotok, hogy az egyes állomásokon megadott kulcsok alapján kitaláljátok az adott szereplőt, majd értelemszerűen kitöltsétek a Rafflecopter dobozt!

Azok között, akik végigjárják a szépség útját, három példányt sorsolunk ki a Csodácska című könyvből!


A mai szereplő:
Büszke lehetnék az állásomra, hiszen Párizs leggyönyörűségesebb katedrálisának harangőre vagyok, mégis elbújok az emberek elől. Nem mutatkozom előttük, hiszen kigúnyolnak, kinevetnek, még az is előfordult, hogy megijedtek tőlem. Mert csúnya vagyok. A hátam púpos, a szememen egy hatalmas szemölcs nőtt. Azt mondják, én vagyok az ördög teremtménye.
Pedig igazából nem szeretem az ördögöt. Inkább a fafaragást. Imádok kis figurákat és játékokat farigcsálni, és a katedrális tornyain, a háztetőkön mászkálni. És még valamit szeretek.. De ez titok: Esmeraldát, a cigánylányt...Ne mondjátok meg neki! De gyönyörű..... 


a Rafflecopter giveaway


Résztvevő blogok listája:


április 1. - Deszy könyvajánlója
április 2. - Kelly Lupi olvas
április 3. - Roni olvas
április 4. - Always Love a Wild Book 
április 5. - Book Heaven
április 6. - Media Addict
április 7. - Zakkant olvas










0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates