2013. január 2., szerda

Joss Stirling: Lélektársak - Sky

Fülszöveg:
Sky egy kicsit zárkózott, szorongó tizenhat éves lány, aki túlságosan jól tudja, milyen érzés kívülállónak, idegennek lenni valahol. Mikor Londonból Coloradóba költözik kissé különc nevelőszüleivel, megtapasztalja milyen egy tipikus amerikai középiskola, és milyen egy nem tipikus fiú. Zed Benedict jóképű, tehetséges, minden lány álma, csak épp sötét titkok veszik körül.
Aztán Sky egy hangot hall a fejében… Az Ő hangját. És Zed is hallja, érti az ő válaszait, amiket még ki sem mondott. Mi ez az egész? Kik a savantok, és létezik olyan, hogy lélektárs? Sky hiszi is, nem is, amíg mélyen belül fel nem éled benne egy képesség, amitől már rég meg akart szabadulni. Valami, amitől egész életében félt…
A múltjában árnyak üldözik, és a jövőjét gonosz erők fenyegetik, Skynak pedig szembe kell néznie a sötéttel, még ha ez azt is jelenti, hogy le kell mondjon arról, amit a szíve diktál… 
Természetfeletti képességek, szövevényes összeesküvés és két kamasz szerelme – a trilógia első része, a világsiker után, végre magyarul is!


A könyvről:
2012 igazán mozgalmas év volt - azt hiszem- sokunk számára. Ha a könyvek világát nézzük, akkor különösképpen: rengeteg könyv jelent meg idén, szinte lehetetlenség volt követni, ráadásul egyik kötet jobb mint a másik -  lehetetlenség lenne választani közülük legjobbakat. 

Mégis azt kell mondanom, hogy Joss Stirling Lélektársak című regénye egyike az év legjobb stílusban megírt könyveinek. Nemcsak az izgalmas és érdekfeszítő történet miatt, hanem a fiatalosan humoros, szórakoztató stílusa, az egyedülálló, újszerű ötletei és megoldásai, valamint a varázslatos, szikrázó-hófehér-csodavilág  hangulata miatt. 

A történet a maga nemében, leegyszerűsítve kicsit sablonosnak és szokványosnak tűnik: Sky, a külföldről érkező, londoni lány kivülállóként érzi magát új, amerikai iskolájában, ahol a helyi rosszfiúk legtöbbször a Benedict család fiútagjai közül kerülnek ki. Csakúgy, mint Zed, a jóképű, motoros hetedik gyermek, aki lehetetlenül leereszkedően és visszautasítóan viselkedik a lánnyal, egészen addig, amíg Sky egy alkalommal elveszíti a fejét és visszavág neki. Onnantól kedve azonban  Zed gyökeres változáson megy keresztül - kedves lesz, féltő, óvó és olyan dolgokkal "eteti " a lányt, amit ő semmi szín alatt nem hisz el neki....Egészen addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy mindaz, amit Zed állít igaz. Sőt, más is tud róla. Olyanok is, akik kihasználják azt és Sky élete hamarosan veszélybe  kerül....

Bármennyire szokványosnak és sablonosnak indul is a történet, egyetlen egyszer, egy percre sem jutott eszembe, hogy ezt a könyv rovására írjam. Olyannyira gördülékeny, kedves és szórakoztató ugyanis a stílusa, hogy rögtön az elején kiemelkedik a tipikus kategóriából és válik eredetivé és ízlésessé. Sky és Zed találkozása és megismerkedése talán nem hat az újdonság erejével - hiszen láttunk már hasonlót YA könyvekben - de a párbeszédeik elbűvölőek: tele vannak humorral, fiatalos csipkelődésekkel, gyermeki ártatlansággal,  lehetetlenség nem szeretni őket. 

Ráadásul a történet azzal, hogy a Benedict családot olyan különleges képességekkel ruházta fel az írónő, amiről eddig még egyetlen könyvben sem olvashattunk, teljesen eredetivé, érdekfeszítővé és különlegessé válik. Itt mindenkinek van valami extra tulajdonsága, ami kiemeli őt a többiek közül és tényleg egyedülállóvá és pótolhatatlanná teszi. De azt hiszem, ennek a családnak talán nem is ez az egyetlen irigylésre méltó és rendkívüli tulajdonsága. Sokkal inkább az az összetartás, együvé tartozás, az a szeretet, ami körülveszi őket, ami árad minden egyes mondatukból, minden egyes mozdulatukból, amit egymás felé tesznek.  Úgy érzi tőle az ember, közéjük akar ő is tartozni, azt szeretné, hogy őt is körbevegye ennek a családnak a biztonsága és légköre. Példaértékű és csodálatra méltó.

A Kelly család talán éppen ezért tűnik annyira gonosznak, ridegnek és gyűlöletesnek. Hiszen szöges ellentétben áll a Benedictekkel, ők a két véglet megtestesítői: fekete és fehér, jó és rossz. Nem kérdés, ki az, akinek nyernie kell, és ki az, akinek bűnhődni. Mégis izgulunk, végig drukkoljuk a könyv teljes második felét, hogy minden úgy történjen, ahogy annak lennie kell. Mert mi van, ha mégsem? Mi van, ha ez a könyv mégsem egy tündérmese? És talán van is okunk a félelemre...

A könyv hangulata pedig éppen megfelelő volt ehhez a karácsonyi, karácsony előtti hangulathoz, amelyben olvastam: a hófehér tájak, a hókristályokon megcsillanó napsütés, a karácsonyi készülődés a családoknál, a szeretet, amely körbelengte ezt a népes famíliát - éppen ide vágott és magával ragadott. Néha kicsit ugyan kirángatott belőle a helyszínváltás okozta "másság": Las Vegas zsúfolt és fényes világa-, de valahogy ez is odaillő volt, ez is csak a két család közötti ellentétet volt hivatott érzékeltetni. Csodaországból a Pokolba - ha úgy tetszik. Nagyon szerettem ezeket az írói eszközöket, bravúros megoldások és igen hatásosak.
Ezek után nem is kérdés, hogy ki kíváncsi a többi Benedict fiú történetére...

Karakterek:
Azt hiszem, nincs olyan karakter a könyvben, akit ezért vagy azért ne kedvelnénk. Mármint a Kelly családon kívül természetesen. 
Sky a maga visszahúzódó, távolságtartó módján  igazán természetesnek hat, szerethető, kedves, aranyos lány, a humora rendkívüli, önérzetessége dicséretes. Kicsit bosszús voltam rá, amiért ennyire makacsul ragaszkodott a félelméhez, miszerint aki szeret valakit, az előbb-utóbb megsérül, mert megsebzik...legszívesebben megráztam volna, hogy szedd már össze magad! ..de aztán minden a helyére került, és beláttam, hogy az őt ért trauma után talán nem is olyan meglepő ez a fajta hozzáállás...


Zed az a tipikus "jóképű rosszfiú", aki elutasítóan és lenézően viselkedik Sky-jal, aki úgy érzi, labdába sem rúghat mellette. Aztán rájön arra, hogy kicsoda is Sky, és egy csapásra megváltozik a hozzáállása: kedves lesz, figyelmes, vicces és törődő...Kicsit emlékeztetett Alexre a Fuentes testvérek közül, de érdekes módon őt nem szerettem, Zedet viszont nagyon. Talán nem véletlenül: hiszen addig, amíg Alex megmaradt a sablonos karakternél, addig Zed sikeresen kiemelkedett belőle és vált igazán élő és egyedi szereplővé.

Felsorolhatnék itt most igazából mindenkit, aki a könyvben szerepelt, hiszen mindannyian szépen kidolgozott, saját személyiséggel rendelkező karakterek, akik Zed és Sky alakját  és kapcsolatát hivatottak erősíteni vagy gyengíteni. Úgy érzem mégsem csupán segítő szerepet töltenek ők be, mindenkinek van saját története is. Persze, hiszen ebből készül majd a következő 6 könyv...de nem csupán a fiúkra gondolok most... Engem nagyon érdekel az is, hogy milyen volt a szülők élete Sky előtt. Az, hogy nekik mi a történetük, nekik milyen volt és lesz az életük. Talán azért, mert ők a legellentmondásosabb és legmegosztóbb karakterek a könyvben. Jók és gondoskodók, máskor meg  teljesen felelőtlenek és gondatlanok. Kíváncsi lennék, hogy az ő szemükben milyennek tűnik mindez...

Borító:
A borító csodálatosan szép és elegáns, és úgy tűnik a későbbiekben megjelenő további kötetek is ezt a vonalat viszik majd tovább: cirádás vonalvezetés, fehér-fekete-vörös színek. Egyszerűségében is dekoratív, mutatós és szemet gyönyörködtető. 
Viszont érdemes megnéznünk a holland borítókat is: egészen más konstrukció, mégis tetszetős és igazodik a könyv témájához, helyszínéhez és hangulatához. Nekem ezek is nagyon tetszenek.






Érdekességek:
Nem titok, hogy a könyvben szereplő Benedict család 7 fiúgyermeke lesz a könyvsorozat további egy-egy részének főszereplője. Nálunk, - a Manó Könyvek gondozásában - 2013 tavaszán jelenik meg Yves és Phoenix, 2013 őszén pedig Xav és Crystal története.

Az igazi érdekesség azonban a könyv írónőjéhez kapcsolódik: Joss Stirling igazából nem Joss Stirling. Sokkal inkább Eve Edwards, vagy ha úgy tetszik Julia Golding :) Bizony a Joss igazából írói álnév, amely egy 1969-ben született angol írónőt takar, aki diplomataként dolgozott Lengyelországban, majd Angliába visszatérve újabb diplomát szerzett Oxfordban angol romantikából. Jelenleg is ott él férjével és három gyermekével, szabadúszó íróként keresve kenyerét. 
Írt már történelmi romantikus regényeket, gyerekkönyveket, csodálatos kalandregényeket. Tapasztalt, sikeres írónő könyvéről beszélhetünk tehát, és úgy gondolom, további élvezetes és jó stílusú kötetet várhatunk még tőle.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates