2013. június 21., péntek

Ferenczik Adrienne: Incognito

Fülszöveg:
Az Incognito egy tóparti szálloda az osztrák határ mentén, amely különleges hangulatával tökéletes helyszín arra, hogy három különböző korú hölgy egy éjszaka lelkileg egymásra találjon. Egyikük elhunyt férjét siratja, másikuk azért jött ide, hogy végre eldöntse, ki-lép-e a házasságából, a legfiatalabb pedig szerelmi csalódásában öngyilkosságra készül. Mindannyiuknak oka van a keserűségre, s ha másként is látják saját párkapcsolatukat, az Incognito bárjában kiderül, hogy a sokévnyi korkülönbség és az egymástól eltérő problémáik dacára sokkal több bennük a közös, mint amennyit a fantázia felölelni képes. Mármint az olvasói fantázia, mert az írónő képzelőereje lenyűgöző, és a legrafináltabb fantasy-szerzőket megszégyenítően bizarr, mégis teljesen hiteles történetet tár elénk a női lélek kimeríthetetlen gazdagságának bizonyságaként.


A könyvről:
Belegondoltatok már abba valaha is, hogy életünk során mennyi döntést kell meghoznunk? Kezdve az egészen apró, mindennapos dolgoktól - mint az, hogy aznap milyen ruhát vegyünk fel -, egészen a hatalmas, életünket meghatározó elhatározásokig. 
Minden nap, minden órában választások elé kényszerülünk,  mérlegelnünk kell, megfontolni,  dönteni. Elindulni egy úton, s ha kell letérni róla, irányt váltani, ha elbotlunk, felállni, haladni, menni, hogy a végére odaérjünk, ahová indultunk...Jó esetben.

Döntések, választások - sorsok és életek...


Erről szól Ferenczik Adrienne újonnan megjelenő, immár második kötete, az Incognito.



A történet középpontjában Lexi áll: butiktulajdonos, szárnyait próbálgató divattervező, boldogtalan feleség. Éjnek évadján érkezik az Incognito hotelbe, azért, hogy meghozza élete talán egyik legnagyobb döntését: éljen továbbra is jómódú, ám őt teljesen kisajátító és korlátozó férje mellett, aki mellett sosem lehet az, aki szeretne lenni, vagy hagyja el őt, hagyja el a biztonságos életét és induljon a semmiről az álmai után... Lexi tanácstalan és bizonytalan, ám két ember is a segítségére van a nehéz helyzetben: egy fiatal, szerelmi bánata miatt öngyilkosságra készülő lány, és egy idősebb, ám kiegyensúlyozott, teljes és boldog életet megélt özvegyasszony. S bár látszólag korosztályuk és élethelyzetük is meglehetősen különböző, sokkal több közös vonás van bennük, mint azt gondolták, s mire felkel a nap  akaratlanul is kisegítették egymás a szorult helyzetben. 

Mindeközben nehéz, sanyarú női sorsok, elfásult, megmérgezett kapcsolatok, zátonyra futott házasságok elevenednek meg előttünk, és megrendülten, megdöbbenve kísérjük végig Lexit a választás útján...




El kell mondanom, én nagyon szerettem Adrienne első könyvét is: érdekes volt, roppant jó karakterleírásokkal, mulattató  helyzetekkel, meghökkentő végkifejlettel. De ez...ez a könyv egyszerűen lenyűgöző! Az első néhány fejezetet lassan, nyugodtan olvastam, majdhogynem szenvtelenül. Aztán a három történet egyre inkább kirajzolódott, hihetetlen éleslátással és empátiával megírt történeteket kapunk, melyek hol elgondolkodtatnak, hogy megráznak, hol felháborítanak. Ahogy olvastam, éreztem, hogy lesz benne a végén valami különös dolog, valami csattanó, már meg is volt a fejemben a megfelelő lezárás alternatívája...de amit Adrienne véghezvitt, arra nem voltam felkészülve! Szó szerint leesett az állam, libabőrös lett a karom, szélsebességgel forgattam a lapokat, egyiket a másik után és a végén nem tudtam mást hajtogatni, csupán azt a hihetetlenül "sokatmondó" szócskát, hogy: "azta"... Mert meglepődtem - nem számítottam rá. Aztán megdöbbentem, mert nem számítottam rá, annak ellenére, hogy annyira egyértelműen állt előttem a nyilvánvaló, én mégis elsiklottam felette abbéli igyekezetemben, hogy megfelelő lezárásokat gyártsak magamban. Aztán pedig, a legvégén el voltam ragadtatva: attól, hogy mennyire zseniálisan vezeti az olvasót az írásmód egy más irányba, mennyire természetesen, magától értetődően terelgeti a gondolatainkat, hogy a végén mellbe vágjon a nyilvánvaló! El vagyok kápráztatva, le vagyok nyűgözve!


Adrienne remek emberismerő. Az élethelyzetek leírása, a hihetetlen éleslátás és bölcsesség, az a magabiztos tudás, ami körülveszi az ő könyveit, lenyűgöző. Nemcsak megerősít, utat mutat az olvasó számára, de példaként is szolgál: ilyen a NŐ, vagy legalábbis efelé kell tartania. Magabiztos, céltudatos, örök.
És még valami, amire nagyon erősen megtanít: soha ne alkudj meg! Ne elégedj meg azzal, ami van, csak azért , mert esetleg volt már rosszabb is. Mert mindig van Legjobb! És Neked arra kell törekedni, hogy ezt elérd, hogy ne add fel az álmaidat, csak menj előre, célirányosan, egészen addig, amíg célba nem érsz! 

Karakterek:
Három karakter, három generáció, három különböző probléma. Egy női életszakasz három foka ha úgy vesszük - mindenki megtalálhatja bennük, hogy épp melyiknél tart.

Szandra, a gyámoltalan, még határozatlan és félénk kamaszlány, tele frusztrációval, önmaga keresésével tipikus mai tizenéves, akinek irányításra lenne szüksége. Irányításra és iránymutatásra. 

Lexi, az önmegvalósításra törekvő felnőtt, akinek sorsa kétfelé ágazik: előretör, vagy megelégszik azzal, ami van, és él egy - sajnos - átlagosnak mondható, elfásult, boldogság nélküli életet. Ő már határozottabb, de még nem eléggé. Már rátalált önmagára, már érzi, ki is ő, de még nem érez elég bátorságot magában ahhoz, hogy felvállalja és megvalósítsa.

És végül a sok jót és rosszat megélt, határozott, bölcs és tapasztalt divattervező, akit mindenki tisztel, aki tartalmas és boldog életet élt - egy bátran meghozott döntés alapján. Olyan sok tudás lakozik ebben a sugárzó és karakán nőben, annyi életerő és magabiztosság, hogy elsőre az fordult meg a fejemben: szeretném, ha lenne egy ilyen nagynénim. Aki mindent tud, aki érzi, mit kell tenni, aki mindig erőt ad a folytatáshoz - már azzal is, hogy jelen van és példaként szolgál... Jó volna...

Hihetetlenül nagyszerű karakterábrázolások ezek, a női lélek teljes feltárása és megfejtése (Hahó, Férfiak! Halljátok??), minden gondolat és érzelem tökéletes leírása. 

A mellékszereplők is valamennyien összetett és valódi személyiségek - sajnos, a maguk nemében tipikusak - csak valami oknál fogva, igen kevesen beszélnek erről... Remélem, nem azért, mert természetesnek veszik. Remélem, nem azért, mert azt gondolják, ez normális...Remélem, ez a könyv sok nőnek segít majd felnyitni a szemét és megmutatni a helyes utat!

Borító:
A borító nem más, mint magának az Incognito Szállodának a bejárati képe - a lila színekben pompázó szálloda éjjel, bejáratában egy ismeretlen, rejtélyes, "inkognitóban" lévő női alakkal, akiről sejtjük, érezzük, hogy nem véletlenül van ott. Hogy nem jókedvében van ott, hogy a háttérben, valahol a nő körül súlyos titkok keringenek...
Sejtelmes és árulkodó ez a borító, átlengi valami fullasztó, nyomott hangulat, egyfajta várakozás, valamiféle varázslatos atmoszféra. 
Én azt gondolom, jó választás a könyvhöz!

A könyvet köszönöm az Atlantic Press Kiadónak!


Follow on Bloglovin




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates