2013. október 20., vasárnap

Samantha Shannon: Csontszüret (blogturné)


A blogturné Klub ezúttal egy olyan regényfolyam bevezető kötetét veszi górcső alá, amelyet a világ 24 országában a legjobb ifjúsági és fantasy kiadók adnak ki, s melynek első része a megjelenést követően azonnal a sikerlisták élén landolt.  

Reméljük, a történet Nektek is hamarosan elnyeri majd a tetszéseteket, hiszen október 28-án, az Athenaeum Kiadó jóvoltában Magyarországon is megjelenik a regény!

Kedvcsinálónak látogassatok el a turné 6 állomására, olvassátok el a véleményeket, tudjatok meg minél több érdekességet a könyvről, a karakterekről, a helyszínekről, és végső soron: játsszatok Velünk és nyerjétek meg a 2 Csontszüret egyikét!


Samantha Shannon: Csontszüret

Megjelenés ideje: 2013. október 28.
ISBN: 9789632932873
Oldalszám: 528 oldal
Fordította: Juhász Viktor
Ára: 3990 Ft

Fülszöveg:
2059. Scion London. Paige Mahoney látszólag egy átlagos tizenéves lány, aki titokban egy alvilági szervezetnek dolgozik. Kisstílű lopások helyett ő nagyobb tétben játszik. Paige egy álomhacker, aki feltöri mások elméjét, és a gondolataikban kutat fontos információk, összeesküvési tervek után. Mindezt pénzért. Egy nap azonban sötét és gonosz erő keríti hatalmába... beláthatatlan következményekkel. 
Oxford több évszázada lekerült a térképről, azóta titkos börtönváros, ahol a legmegátalkodottabb bűnözőket tartják fogva egy idegen faj felügyelete alatt. A Rephaimok álomjárókat toboroznak a hadseregükbe. Paige mentora és kiképzőtisztje egy Warden nevű alak, aki mestere és egyben halálos ellensége is lesz. Ahhoz, hogy szabaduljon, be kell törnie Warden elméjébe, és felfedni a titkát...

A könyvről:
Fura dolog ez: az emberek nagy része egész életében arra törekszik, hogy kitűnjön a tömegből, hogy más legyen, különleges legyen, több legyen. Ám amint ez megtörténik, a társadalom kirekeszti őt magából, elutasítják, elítélik. Mert ami nem normális, ami nem megszokott, amit nem ismernek, attól félnek...És amitől félünk, azt támadjuk...

Így van ez a Tisztánlátók esetében is, Samantha Shannon Csontszüret című könyvében.

Paige tisztánlátó. S mint ezzel a képességgel megáldott embert, veszélyesnek, sőt egyenesen bűnözőnek tekintik a jövőbeli Angliában, vagyis Scion Londonban. S mikor Paige egy metrobeli igazoltatás során képességeit felhasználva félelmében megöl egy éjszakai őrt, menekülni kényszerül. Scion emberei elől azonban nincs menekvés. A lányt a Tower-be zárják, és hamarosan - több társával együtt - egy titokzatos, félelmetes világba szállítják "átnevelni" őt. A volt Oxford elszeparált és elzárt városába, ahol túlvilági lények, a rephaiták uralkodnak ember rabszolgáik felett. Paige az uralkodó jegyesének, Arcturus vérhitvesnek a szolgálatába kerül, akinek egész személyisége titkokról árulkodik. Mi lehet a nagyúr titka, hogyan lehet szabadulni egy elzárt, veszélyekkel teli világból? Van-e hozzá egyáltalán elég ereje hozzá az embereknek? Erről szól ez a történet...

Előzetes várakozásaimon túl sokkal több és összetettebb volt ez a könyv, mint azt elsőre gondoltam. Mert amikor egy könyvet valami nagy-nagy sikerhez hasonlítanak, akkor többnyire már előre sejtem, hogy nem szabad ezt alapul venni, és lehet, hogy teljesen más lesz, mint azt a reklámszöveg sejteti... Mégis, ösztönösen éreztem, hogy ez a könyv jó, tudtam, hogy akarom olvasni, tudtam, hogy én ezt szeretni fogom ... és milyen igazam lett! 
A könyv nagyszerűen ötvözi a mai, modern kor mindennapjait a fantasykre jellemző sötét középkorisággal és a viktoriánus kor bájaival. S a végeredmény? Egy fergeteges, monumentális mű, melynek minden mondata lebilincselő és lélegzetelállító.


Az első 70 oldal ugyan első olvasásra kicsit bonyolultnak tűnik, hiszen információk garmada önt el minket nagy hirtelenségben, fogalmak és definíciók egész hada. Bizony van, hogy csak kapkodjuk a fejünket, hogy "hogy is van ez"? De ezen túljutva elkap minket a történet lendülete, belesodródunk Paige kalandjainak árjába és onnantól kezdve nincs megállás. Az események, a világ magukkal sodornak, és mi boldog odaadással hagyjuk magunkat belecsöppenni a könyv cselekményébe...

A történet, a megalkotott világ hihetetlenül eredeti és sokoldalú, teljes komplexumában, minden részletében kidolgozott. Nem nevezhetjük konkrétan disztópiának, sem fantasynek. A valóságot, a történelmet VII. Edvárdig visszamenőleg megváltoztatja és fantasztikus, természetfeletti elemekkel ötvözi, s egészen 2059-ig halad ennek továbbszövésével. Megtudhatunk sok mindent e kitalált kor történelméről, felkelésekről, államok létrejöttéről, társadalmi felépítésről, technikai vívmányokról - mind a való világot, mind az elzárt és egészen más struktúrájú Sheolt tekintve. A Tisztánlátók világának, módozatainak leírása - bár első látásra rendkívül bonyolultnak tűnik - tökéletesen átgondolt és felvázolt, fantasztikus nyitánya egy hét kötetből álló nagyszabású regényfolyamnak.

A cselekményszál Sheolba érve kissé lelassul, ennek ellenére - meglepő módon - hihetetlenül lenyűgöző és érdekfeszítő a történet, talán a nagyfokú emberközpontúsága, a finom történetmesélés, a jól kidolgozott és összetett karakterábrázolás hatására. 

Némi romantikus felhangot is kap olykor a történet, de annyira árnyaltan, fokozatosan és a háttérbe vonultan, hogy szinte csak a sugallatait, a lehetőségét érezzük a bimbózó vonzalomnak, hogy aztán a könyv végén kissé jobban kirajzolódni láthassuk azt. Egyfajta Szépség és a szörnyeteg történet ez, megőrizve annak minden báját, varázslatosságát és szépségét.

A történet végén pedig...a nagyszabású akciójelenet, az állandó feszültségben tartás, az érzelmek hullámzása zseniális, a könyv legerősebb, leghatásosabb része, mely mindenképpen arra késztet, hogy mielőbb kezünkbe akarjuk a folytatást...

Összességében véve nagyon szerettem ezt a könyvet. Onnantól kezdve, hogy túlvergődtem magam a kezdeti nehézségeken, minden sorát szívtam magamba. A végén sírtam, mérgelődtem, örömködtem, de leginkább lelkesedtem. Olyannyira, hogy ha lenne sok, nagyon sok időm, akkor talán még egy magyar fanpage oldalt is csinálnék neki...mert én bizony rajongó lettem...

Karakterek:
Ritka az a könyv, amelyben a történet megfelelő kibontása és a világfelépítés sokoldalúsága mellett az író arra is nagy figyelmet fordít, hogy a karakterek kidolgozottsága és megfestése is tökéletes és összetett legyen. Samantha Shannonnak úgy tűnik, ez sikerült, hiszen olyan sok és olyan erős személyiségű szereplőt formált meg, akiket még gonoszságuk ellenére is - lehetetlenség nem szeretni.

Paige az a fajta hősnő, aki nem tökéletes ugyan, nem túlságosan kemény és erős, de nem is gyenge, törékeny - így aztán minden lehetősége megvan a fejlődésre és a változásra. Okos, jó felfogású, humánus, mégis vannak hibái - ami egy karakterábrázolás szempontjából jó pont, hiszen ezzel válik a megformált alak hitelessé és valóságossá. Motivációi, érzései, gondolatai tökéletesen érthetőek, szimpatikusak és átvehetők, lehetetlenség nem azonosulni vele.

Paige barátai - a Hét pecsét tagjai ugyan nem jelennek meg túl gyakran a könyvben, mégis tökéletesen ismerjük őket a lány álmaiból és gondolataiból, mi is közéjük valónak érezzük magunkat. A Shaolban raboskodó rabszolgák többsége az emberi kitartás, büszkeség és tartás mintaképei, összetartásuk és bajtársiasságuk példaértékű. S bár velük ellentétes képet formál a megalkuvó és simulékony Carl, mégis azt kell mondanom, még őt is szántam és értettem, reakciói tökéletesen emberiek voltak.

A rephaiták ennél sokkal kiismerhetetlenebbek voltak számomra, kezdve a ravasz, rendkívül okos és alattomos királynővel, aki tökéletes megformálója volt a hatalom manipulatív, és álszent képviselőjének, folytatva az álarc mögé bújt szövetségesekig és Arcturus titokzatos, közönyös személyiségéig.
S bár ez utóbbi valóban a rejtélyek ködébe burkolózik, mégis olyan hihetetlen nyugalom és magabiztosság sugárzik a személyiségéből, hogy akaratlanul is a szívünkbe zárjuk őt...Sőt...:)


Szeretnéd látni a könyv trailerét - magyar felirattal? Itt megnézheted!!!

A szerzőről:
Samantha Shannon az Oxfordi Egyetemen diplomázott, mindössze 21 éves és máris világszenzáció. A fiatal írónőt a Harry Potter könyvek brit kiadója a Csontszüret első ötven oldalának elolvasása után magas előlegért szerződtette, és az év legizgalmasabb tehetségének tartja.
Samantha Shannon tizenévesen kezdett szépírással foglalkozni, 2013-ban diplomázott az Oxfordi Egyetem angol irodalom szakán.

A Bloomsbury Kiadó az irodalmi körökben eddig ismeretlen fiatal lány által beküldött kézirat első ötven oldalának elolvasása után hatszámjegyű előlegajánlatot tett az írónőnek, és hétrészes sorozat megírására szerződtette. A könyvek megfilmesítésének jogát máris lekötötték, a Csontszüret-sorozatot Az éhezők viadalához, Shannont pedig J. K. Rowling-hoz hasonlítják, a könyv már megjelenés előtt a sikerlisták élére került.
S hogy miért is hasonlítják Rowlinghoz? Nos nekem egyetlen tippem van: mert ő is ugyanúgy 7 kötetesre tervezi megírni történetét, mint a Harry Potter írója...én más közös dolgot nem látok köztük...

Ismerd meg Paige Mahoney-t és gazdáját, Arcturus !

Teljes név: Paige Eva Mahoney
Becenév: Pip (Finn hívta így), Seillean (apja által)
Születési idő: 2040
Születési hely: Tipperarary, Írország
Életkor: 19
Lakóhely: I-4 cohors
Magassága:
Hajszíne: szőke
Szeme színe: szürke
Megkülönböztető jele: sötét ajkak
Jelölőszáma: XX-59-40
Tisztánlátásának típusa: álomjáró

Paige Mahoney a Csontszüret főhőse és elbeszélője, ritka típusú Tisztánlátó, az álomjárók közé tartozik. Jaxon Hall jobbkeze a Hét Pecsét nevű szervezetben.
2040-ben született Írországban, majd 2048-ban, az ír felkelés kitörése után Scion Londonban költözött apjával, Andrew Mahoney-val. Bár Paige hivatalosan az I. cohors 5. szakaszának lakosa, valójában a 4. szakaszban lakik a bandájával.
Miután Paige megöl egy éjszakai őrt, elfogják és Sheol 1-be szállítják, ahol a vérhitves, Arcturus Mesarthim szolgájává válik.


Teljes név: Arcturus Mesarthim 
Születési idő: ?
Születési hely: ?
Életkor: 200-nál több
Lakóhely: Sheol 1.
Magassága: majd 2 méter
Hajszíne: hamu-barna
Szeme színe: zöld, mint a karthauzi likőr
Bőrszíne: sötét
Tisztánlátásának típusa: álomosztó

Arcturus Mesarthim, Paige Mahoney gazdája, rephaita, Nashira Sargas jegyese, a vérhitves.
Múltjáról nagyon keveset tudunk. Feltételezhetően a többi rephaitával együtt 1859-ben érkezett a Földre a Túlvilágról. A 18. Csontszüret idején zajló lázadás után Nashira jegyesévé vált, eltiltották minden harctól az emitákkal. Az emberekhez - más rephaitákhoz hasonlóan - csak kesztyűben érhet hozzá. A Magdalen palota az otthona.Beszélgetés Paige-dzsel és Arcturusszal

Különös helyen kerül sor a találkozóra Paige Mahoney-val és Arcturus Mesarthim nagymesterrel. A kávézóban fura, 19. századi berendezés, a zene gramofonról szól. Mintha visszarepültünk volna az időben...
- Köszönöm, hogy eljöttetek. Nehéz lehetett időt szakítani a találkozóra.
- Nos, valóban. A Bone Season egy 7 kötetből álló regényfolyam... Állandóan igénybe vagyunk véve, folyton megjelenésünk van...hol egy párbeszéd, hol egy csata...kevés a szabadidőnk...
- Szabadidő...Mit csinál egy rephaita szabadidejében?
- Nos, szeretek zenét hallgatni. Van néhány lemezem, főleg a 20. századi slágereket kedvelem.
- És Te, Paige?
- Ó, én nem igazán vagyok oda értük - én nem vagyok 200 éves! - néz pimaszul Arcturusra. Ő érzelemmentes arccal állja a tekintetét - Én inkább a barátaimmal szórakozom. Futóversenyt tartunk Nickkel, gyakorolunk Elisával, olvasok  a táblagépemen...ilyesmi.
- Jó időtöltésnek hangzik. És hasznosnak. Hiszen egészen különleges képességgel rendelkezel: álomjáró vagy. Hogy viseled ezt a képességedet?
- Nem is tudom. Hozzászoktam már. Azelőtt nem igazán szerettem, mert azt gondoltam, hogy csak bajt hoz rám. De most már tudom, hogy fegyver a kezemben, amivel megvédhetem magam és azt, akit szeretek. 
- Arcturus, a Csontszüret idején Te voltál Paige gazdája...
- Mondjuk inkább úgy, hogy mestere - javít ki.
- Hát persze...mestere. Te mit gondolsz Paige képességeiről?
- Paige igen erős Tisztánlátó. Kellő gyakorlással meg fogja tudni védeni magát és kiteljesítheti a képességeit.
- A könyv során sokat segítesz neki ebben. A többiek többnyire közösen végezték a kiképzést. Ti miért csak ketten edzettetek?
- Nem ketten voltunk. Nekünk is akadtak segítőink- javít ki.
Paige hangosan nevetni kezd:
- Ó igen, egy őz és egy molylepke! Nagy segítség mondhatom! 
Arcturus kíváncsi tekintettel néz Paige-re.
- Mondd, talán nem segítettek Neked? - Paige elhallgat, lesüti a szemét - Az alapoknál kell kezdeni. Utána léphetünk eggyel fejjebb.
- Arcturus, mit tekintesz Paige legnagyobb hiányosságának vagy gyengeségének?
- Talán az önfejűségét és a lobbanékonyságát.
- cöh.... na persze - forgatja a szemét Paige
- ..na és a tiszteletlenségét. - néz rá kifejezéstelen arccal a nagymester. Paige egyenesen a szemébe néz, egy pillanatra sem fordítja el a tekintetét. Forrong körülöttük a levegő...
- Paige, milyen gazdád volt Arcturus?
- mestered.. - helyesbít ismét a férfi
- Elnézést, hogyne. - komolyan szégyellem magam, hogy másodszor kell kijavítania. Nehéz neki ellentmondani, igazán tekintélyes (nemcsak a kétméteres magassága miatt)
- Nem panaszkodhatom. Tisztességes ellátásban volt részem, volt saját szobám, ételem. Jobban jártam vele, mint néhány társam a saját gazdájával. De akkor is rab voltam. Meg aztán az a sok éjszaka, amikor meg kellett mentenem őt...
- Sosem kértem, hogy megments - mondja halkan a nagymester
- Ahogy én sem. - feleli hasonlóképpen a lány. Ismét összeakad a tekintetük, a levegőben már érezhető a vibrálás. Itt valami készül...Kezdem rosszul érezni magam...
- Üzentek-e valamit az Olvasóknak? Paige...?
- Csak annyit, hogy soha ne csüggedjenek, mindig higgyenek magukban!
- és tanuljanak meg bízni a másikban - teszi hozzá Arcturus. Megint csak egymást nézik..Ideje lelécelnem...
- Köszönöm az interjút - állok fel és szinte rohanok az ajtó felé. Mikor visszanézek, még mindig egymást vizslatják...


Megtetszett a történet? Olvass bele Te is!Nyereményjáték:

Az ősz a betakarítás, az aratás, a szüret ideje. Van, aki szőlőt, van aki almát szüretel, mi azonban most egészen másra vadászunk. Tartsunk Csontszüretet!

Samantha Shannon hamarosan megjelenő könyve kapcsán a blogturné részvevő blogok állomásainak oldalain kell egy-egy csontot „leszüretelnetek”, a segítségetekre álló meghatározások alapján. 

A nyereményjáték során 2 példányt sorsolunk ki a könyvből: egyet azok között, akik like-olták a kiadó és a Blogturné Klub facebook oldalát, egy másikat pedig azok között az ügyes játékosok között, akik emellett megtalálták valamennyi "csontunkat"!

Rajta hát, szüretre fel!

a Rafflecopter giveaway


További szüretelő állomásaink:

10/20. Roni Olvas - Paige és Arcturus bemutatása
10/21 . Deszy könyvesblog - A Hét Pecsét bemutatása
10/22.. Dreamworld - Álomcast
10/23.  Nem harap a … - Sheol városáról
10/24.  MFKata blogja - A Tisztánlátók fajtái
10/25.  Kelly Lupi Olvas


Szeretnéd Te is mihamarabb olvasni? Rendeld elő most 20 % kedvezménnyel!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates