2014. október 31., péntek

Halloween Blogturné

Üdvözlet minden szellemnek, ghoulnak, vámpírnak, boszorkánynak és minden egyéb entitásnak a Blogturné Klub szellemes Halloween turnéján. 

Nem tudod mit csinálj Halloweenkor? Nekünk van ötletünk: OLVASS! 

Jó, jó…Na, de mit? 

Segítünk:
Kövesd a turnét és tudd meg ki milyen könyvet ajánl a félelmetes estére! Széles választék, nem csak horror kedvelőknek! Különleges könyvajánlatok mellett még különlegesebb ünnepi recepteket, dekorációkat (és mindent, ami szem, szájnak ingere) találhatsz. 

Tarts velünk, ha mersz! 


Melyik könyved ajánlod Halloweenra?
Többet is tudnék, ám ezúttal Neil Gaimantól A temető könyvét ajánlanám nektek.

Hogy miért ezt a könyvet választottam?
1. Mert ez a történet nagyon eredeti: egy család meggyilkolásának egyetlen szemtanúja van: egy kisfiú, akit a temetőben élő szellemek találnak meg, védik meg a gyilkostól és nevelik fel. Ez a kisfiú Senki Owens, az ő történeteit rejti a könyv, az ő barátairól szól - akik természetesen egytől egyig kitalált, túlvilági lények. Ez már önmagában is érdekesnek ígérkezik, de emellett ott van a titokzatos és fő szál: ki gyilkolta meg Sen családját és miért vadásznak még mindig Senre? 
Izgalmas, érdekes, túlvilági történet - Halloween estére tökéletes választás!

2. Azt gondolom, Gaiman igazi jó mesemondó: úgy képzelem el őt, mint aki éppen a gyerkőceit fekteti le, és azok nyúzzák, hogy: "Apa, mesélj előbb nekünk!" Mire ő ölbe veszi a gyerekeket és jó apa módjára kitalál nekik egy mesét. Belesző mindenféle lényeket - félelmeteseket és kevésbé félelmeteseket, kacagtató és tanulságos kis történeteket épít egy nagyobb kerettörténet köré - a gyerekek pedig tátott szájjal, kikerekedett szemmel hallgatják, és mikor véget ér, a takaró alá bebújva magukban tovább szövik a szálakat...mert egy ilyen mese után nem lehet elaludni :-)

3. Mindezek mellett el kell, hogy mondjam: bármennyire is természetesnek és magától fakadónak tűnik ez a mese és ezek a szereplők - nem azok. Mindegyiküknek van valóságalapja, mindegyikük valamilyen mítosz, legenda vagy hitvilág szülötte, Gaiman alapos kutatómunkát végezhetett a regény megírása előtt - vagy egyszerűen ismeri ezeket a régi nagy meséket... És lám, mégis milyen spontánnak tűnnek!!!

4. Hangulat: Ami eszembe jut a könyvről, az a sötét... de mégsem hátborzongató, inkább olyan "mesebeli" sötét... az a sötét, ami titkokat rejt, ami varázslattal van tele és amiben bármi megtörténhet... 

5. Karakterek: Gaiman karakterei igazi mesebeli alakok.
Nagy kedvencem volt Silas - és fájlalom,hogy róla is csak igen keveset tudtunk meg... Hiányzott az ő története...
Sen természetesen igazi főhős karakter: bátor, okos, érdeklődő - tényleg igazi mesebeli "legkisebb fiú", aki elindul világot látni.... csak itt az ő világa a valóságos csoda...:-)
Jack karaktere is igazán élvezetes: hátborzongató, sötét, titokzatos, igazi félelmetes gyilkos - talán éppen azért, mert több állati tulajdonsággal is felruházza őt az író (gondolok itt arra,hogy hogyan érzi a szagokat stb.)

Remélem, Nektek is tetszik majd!

Minek öltöznének be a szereplők?
Ó, nekik be sem kell öltözniük, önmagában is nagyon kísértetiesek! :) Bár Sent szívesen látnám Ollókezű Edward alakjában, illene a jelmez az ártatlanságához. Silast óriásnak képzelném, Jack-et pedig Hook kapitányként.

Milyen italt ajánlanál hozzá?


Halloween Hpnotist Koktél

Miért? Mert kísértetiesen borzongató, gyümölcsös, mégis ütős. Csak vigyázz, mert ha sokat iszol belőle, még a végén valóban kísérteteket látsz!

Hozzávalók: 
6 cl Hpnotiq Likőr (trópusi gyümölcslé, vodka, és konyak keveréke) 
3 cl Szuper Prémium Vodka (pl.: Beluga Vodka vagy Goral Vodka Master) 
1 öntet citromlé 

Elkészítés:
Öntsük a hozzávalókat egy jéggel megrakott koktélos shakerbe, és erőteljesen rázzuk össze.
Szűrjük át a shakerből az italt egy előhűtött koktélos pohárba.

Díszítésként helyezzünk az italba egy műanyag világító rudat (glow stick) vagy karikát. Kísértetisen néz ki!

Minek öltözöl/öltöznél be egy Halloween kosztüm versenyen?
Ó, hát szerintem még sosem voltam Halloween-es kosztümös bulin - nálunk ez nem annyira divatos egyelőre. De ha be kellene öltöznöm, Éjkirálynőnek öltöznék be, csodálatos fekete, hálós maszkkal, uszályos, csipkés, légies fekete ruhába :)

 

Nyereményjáték

Egy turné sem maradhat nyeremény nélkül. Ismét nyerhettek, csupán pár csepp vért a lelketeket kérjük cserébe. Na jó, vért nem...

Nem Halloween a Halloween töklámpás nélkül. Mi is faragtunk pár virtuális tököt, méghozzá népszerű könyvek szimbólumait faragtuk ki. A Ti feladatotok, hogy kitaláljátok melyik tök melyik könyvet vagy könyvsorozatot reprezentálja. Két szerencsés játékos jutalma nem csoki, hanem egy-egy könyv lesz ezúttal is, méghozzá a.) Richelle Mead - A szukkubusz dala c. könyve (a felajánlást köszönjük Kellynek!), b.) Lara Adrian - A vámpír vére c. könyv (köszönet érte Toffynak!). c.) Tarryn Fisher: The Opportunist - Kihasznált alkalom

a Rafflecopter giveaway

Te milyen könyvet ajánlanál Halloween estéjére és miért? Írd meg nekem kommentben - a legmeggyőzőbb ajánlatot díjazni fogom! 

6 megjegyzés:

schalby írta...

Én jelen pillnatban Nora Roberts : Kör- trilógia könyveit olvasom hisz mikor nem ha Halloween -kor mivel a könyvben is akkor van a csúcspont. Samhain ünnepén dől el minden :)

Unknown írta...

Szia! Én Halloween estéjére a Vérbe öltözött Annát ajánlanám, hisz vannak benne elég félelmetes események, jó kis rémisztő könyv így Halloween-kor. :)

schalby írta...

Más látja a töklámpást?? Nálam nem látható?

Vivi♥ írta...

Nekem se mutatja a töklámpást!

Pimbly írta...

Stephen King - Állattemető (Kedvencek temetője)
Először is hátborzongató King írásstílusa egy percre sem engedi, hogy kiess a karakter érzéseiből, végig reménykedsz, reszketsz és rettegsz minden egyes oldalt ugyanúgy, ahogy a karakterek is.
Minden írása realisztikus és kísérteties de ez az egy különösen jól megírt darab, teljesen életre keltek a lapok a kezemben, mindenképpen el kell olvasni egyszer, és garantált az álmatlan éjszaka.

(Sajna nem látom én sem a töklámpást :/ )

Unknown írta...

Én kerülöm a félelmetesebb könyveket, de persze néha-néha belefutok egy komorabb témájú könyvbe.
Én Halloweenre a Gemma Doyle sorozatot ajánlanám. Nem kifejezetten félelmetes, de elég sötét és komor hangulatú. A 18. századi (ha jól emlékszem) Angliában játszódik, aminek alapból megvan ez a hangulata. Míg olvastam, végig bennem volt ez a zord ország, amit az írónő lefest. Amúgy a könyv nagy kedvencem :D

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates