2011. július 16., szombat

Cecelia Ahern: U. i. Szeretlek

FülszövegHolly összetörten, magába roskadva él férje halála óta, sokszor ahhoz sincs kedve, hogy kikeljen az ágyból és ennivalót készítsen magának. Úgy érzi, élete értelmetlen Gerry nélkül. Azonban egy nap minden megváltozik, amikor egy csomagot kap, benne több borítékkal. Holly ezentúl izgatottan várja minden hónap első napját, ugyanis akkor bonthatja fel az újabb borítékot és olvashatja el Gerry soron következő üzenetét - a feladatot az előtte álló hónapra. A feladatok teljesítésével Holly lassan újra megtalálja az utat az élethez. Visszatalál családjához, régi barátaihoz, új barátságokat köt. Dolgozni kezd, és életében először élvezi a munkáját, majd végül megnyitja szívét egy új szerelem lehetősége előtt. Holly újra megtanul élni.

A fiatal írónő első regénye nagy sikert aratott hazájában, Írországban, majd bestseller lett több európai országban és az USA-ban is. A regényből jelenleg filmet forgatnak, olyan hollywoodi sztárok szereplésével, mint Hilary Swank, Kathy Bates és Lisa Kudrow.


Cselekmény: Nemrég egy barátnőmnél jártam, mikor is felfedeztem a polcán ezt a könyvet és azonnal lecsaptam rá. Tudniillik az ebből a könyvből készült filmet imádom! Tudom, ez főként Gerard Butlernek köszönhető, de akkor is...kíváncsi voltam, milyen lehet könyvben. 
Ez már magában is furcsa felállás, mert többnyire először olvasok egy könyvet, utána nézem meg a belőle készült filmet, és az esetek nagy részében a film nagy csalódást jelent. Fordítva ritkán csinálom, és nincs tapasztalatom az "eredményeket" tekintve.... 

A könyv mint a film: vagyis Holly 30 éves korára már özvegy. Férje, az imádott és nélkülözhetetlen Gerry agydaganatban meghalt, Holly életes szétesett, és nem tudja, hogyan tovább...aztán egyszer csak kap egy nagy borítékot, benne 10 picit és egy levelet Gerrytől. Minden hónapra jut egy levél, benne egy-egy teljesítendő feladat, amit Gerry Hollynak hagyott hátra. Hollyt ezentúl ezek a levelek éltetik, ezek irányítják az életét. Lassan kezd újra összeállni minden, új barátokra lel, új munkát talál, rendbehozza az életét... de mi lesz, ha véget érnek a levelek? Hogyan tud majd önállóan lábra állni? 

A könyv jó, szerettem olvasni, bár a vége felé azt éreztem, feleslegesen túl hosszúra nyúlt. Végig - akaratlanul is - hasonlítgattam a filmhez, és a végeredmény az lett, hogy a film továbbra is a kedvencem, a könyv kevésbé... Miért?
1. A filmben sokkal valóságosabb volt Gerry alakja azzal, hogy sokszor megjelent, sok volt a visszaemlékezés, kirajzolódott róla egy teljes ember jelleme. Úgy érezhettük, hogy ismerjük Gerryt, így nem csak sajnáltuk Hollyt a gyásza miatt, hanem magunkénak tekintettük azt, mi is sirattuk és elveszítettük Gerryt. Ezért sokkal valóságosabb és fájdalmasabb volt a veszteség. A könyv alig említi őt, nem ismerjük meg, nem látjuk, milyen ember volt, csak Holly veszteségét érzékeljük. És sírtam ugyan rajta, de nem Gerry, hanem Holly miatt. Csupán sajnáltam, hogy szenved....
2. Gyakorlatilag az előző feltevés érvényes Danielre is.
3. Újra a visszaemlékezések ...Nagyon hiányoltam a könyvből Holly és Gerry közös életének részleteit. Alig-alig tér ki rá az írónő, én szerettem volna erről olvasni.

Viszont pozitívum a filmhez képest a munkaadó alakja! Nagyon-nagyon szimpatikus, őt szerettem.

Szóval: tanulság: először olvassuk el a könyvet és utána nézzük a filmet! 
Ezentúl betartom.

A könyv maga 4 pontot ér.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates