2012. július 8., vasárnap

Krystina Kuhn: A völgy - A játék

Fülszöveg:

Julia és öccse, Robert Frost is részt vesznek az elsőévesek üdvözlő partiján a csónakházban, ahol Robert akaratlanul valami hihetetlen dolog szemtanúja lesz: egy kék hajú lány beugrik a tóba és eltűnik. Robert megpróbál segíteni rajta, de a lánynak nyoma sincs. Senki nem hiszi neki, még a nővére sem. Azonban valóban eltűnt egy lány: Angela Finder. De Angela nem ugorhatott a tóba – mert ő egy baleset következtében lebénult és kerekesszékben ül.


A kanadai Sziklás-hegységben, egy elzárt völgyben található a híres Grace-College, az elit főiskola kiemelkedő tehetségek számára. De furcsa dolgok történnek itt: Miért nincs rajta a hely a Google Earth-ön? Mi köze van ennek ahhoz a diákcsoporthoz, akik a 70-es évek közepén eltűntek a hegyekben és eltűnésüket követően be is zárták az iskolát? 2010 májusában nyitották meg újra, de már az első hetekben különös események játszódnak le. Julia és társai mit sem sejtenek, mikor elkezdik első tanévüket itt. De hamar rá kell, hogy jöjjenek, hogy a völgyben semmi nem az, aminek látszik. 
A völgy a thriller és a misztikum elegye, a Lost és a Blairwitch Project nyomdokain. A sorozat jogait a teljes angol nyelvű régióra az a kiadó vásárolta meg, amely az angol nyelvterületen a Twilight-sorozat jogait is birtokolja. A sorozat népszerűségét az is jelzi, hogy a harmadik kötet már elővásárlásban felkerült az Amazon bestseller lista 20. helyére, a német gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriában. (Jelenleg a 6., a lista óránként frissül.) 






A könyvről:


Ritkán olvas az ember olyan könyvet, aminek legmeghatározóbb eleme egy helyszín. Nos, ez éppen ilyen volt. A völgy rányomta a kezét a könyv egész hangulatára: hátborzongató, rejtélyes, misztikus, az a fajta ködös, sejtelmes borzongás lesz úrrá rajtad, amitől libabőrös lesz a karod, a hátad, mindened. Ráadásul ez az érzés végigkísér a könyv egészén, az utolsó oldalig kiélezve tartva az idegeidet...

Maga a történet is titkokkal teli: egyáltalán nem tudjuk, ki is a főszereplőnk, miért bujkál -- mert bujkál -, honnan jött, mi a története. Közben különös gyilkosság történik a bentlakásos suliban, elindul egyfajta nyomozás a diákok körében, s már senkiről sem tudhatjuk, hogy ki is ő valójában...



A titkok szép lassan csordogálnak és bővülnek, mindvégig feszültségben tartva minket. Az idegeim már a végletekig feszültek, mikor Kuhn az utolsó oldalakon hirtelen, villámcsapásként szinte az arcunkba vágta eme epizódok megoldását: "tessék, ez van!"


Igen, epizódoknak mondom őket, mert mind a gyilkossági ügy, mind főszereplőink rejtélyes története csupán egy aprócska momentum a Völgy ás a Tó megfejthetetlennek tűnő titka mellett, amely még nekem is gondot okoz, pedig higgyétek el, meglehetősen nagy elmélet-gyártó vagyok és kattognak a kerekek az agyamban megállíthatatlanul :)


A könyv hivatalos bekategorizálása alapján thrillernek számít, és nem is vonom ezt kétségbe. De! Kiegészíteném azzal, hogy nem a történet miatt az! A történet egy közepes kis tini-krimi: ha nagyon koncentrálsz, akkor átlátható, megoldható, de legalábbis megsejthető megoldással. Cseppet sem ijesztő, nem horrorisztikus, nem véres, nem félelmetes - csupán egyetlen, könyv végi akciójelenettel megspékelt nyomozgatás.
Én úgy érzem, itt sokkal inkább a már említett hangulat az, ami nyomasztja az olvasót, a rejtély, a sejtelmesség az, ami borzongat.
Ráadásul Kuhn annyira képszerűen ír, én látom magam előtt a ködös, éjszakai erdőt, a vizen visszatükröződő hold fényét, hallom a titokzatos és nyomasztó csendet, a háttérben szellemként őrködő hegyláncokat...Olyannyira vat lóságosnak tűnik és filmszerűnek, valóban kiráz tőle a hideg...


Maga a stílus egyszerű, könnyen olvasható, sok divatos zenei és egyéb mai kultúrából merítkező utalással - ezzel is valóságosabbá, maibbá és elképzelhetőbbé válva a célközönség, vagyis az ifjúság számára a helyszínt (ami természetesen kitalált) és a történetet (ami ugye szintén :) ).


Karakterek: 
Magát a történetet Julia szemén keresztül láthatjuk, ő a narrátor. 
Olyan fura, mert annak ellenére, hogy szeretem az E/1-ben megírt történeteket, ezeket a szereplőket nehezebben ismerem ki, nehezebben fogalmazom meg az érzéseimet velük kapcsolatban - talán azért, mert egy embert kívülállóként leírni és meglátni mindig egyszerűbb, mint önmagunkat. S ezekben az esetekben én magam válok a narrátorrá, belülről szemlélve őt...
Most is így történt. Hogy szerettem-e Juliát vagy sem, nehéz lenne megmondani...Annyi bizonyos, hogy egy okos, talpraesett lányról van szó, aki igyekszik óvni saját magát és az öccsét mindennel szemben, olyan valaki, aki védőfalat von saját maga köré és ezen csak nehezen enged átbújni bárkit. Még saját magát is. Egy picit kiismerhetetlen volt számomra.

Robert, az öccse jóval egyszerűbb nála, afféle tudorka, aki mindenre tudja a választ. De olyan erkölcsi meggyőződéssel bír, hogy nagyon megszerettem őt a maga esetlenségében.

És aztán van itt nekünk három fiatalemberünk, akik mindhárman labdába rúghatnának Juliánál - talán... Igazából én egyiküket sem kedveltem meg különösképpen, bár David semmi rosszat nem tett, azon kívül, hogy  végtelenül unalmas volt. Christől egyelőre a hideg is kiráz, van benne valami sötét titok, egészen biztos vagyok benne, hogy többet tud, mint amennyit mond...Alex pedig...igen, ő Alex...:)


Borító: 
A mi borítónk ismét csak az eredeti, német borító mintáját követi, ami egyrészről jó, amolyan logó-szerű, megjegyezhető, másfelől a szürke háttérszínnel kissé "szürke" és észrevétlen...:) Remek parodoxon, de láttam már jobbat is!

Íme a többieknél:

A sorozat eredeti, német borítói



Érdekességek:

Krystyna Kuhn 1960-ban született Würzburgban, nyolc gyermek közül a hetedikként. Szlavisztikát, német irodalmat és művészettörténetet hallgatott. 1998 óta szabadúszó író. A würzburgi Arena Verlag „Thrillerek lányoknak” című sorozatának első számú bestseller szerzője.
A völgy egy kétévados sorozat, melynek minden évada négy kötetből áll, s ezek 3 hónapos időközönként jelentek meg eredetileg Németországban - s érdekes, hogy ezalatt az idő alatt a könyvben is 3 hónap telt el az előző kötet vége óta. Egy évad pedig egy tanévet foglal magában.

Éés, hogy a hangulatot érzékeltetni tudjam, íme egy kis asszociáció képekkel:







Az írónő honlapján remek hangulatú kis játék/weboldal található. Érdemes megnézni











0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates