2013. szeptember 10., kedd

Sarah J. Maas: Üvegtrón


Az Üvegtrón szeptember 18-án jelenik meg hazánkban a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Hogy ezt megünnepeljük, kilenc blogger fogott össze, hogy bemutassa Nektek Celaena Sardothien, Adarlan legjobb bérgyilkosának és társainak történetét.

Szeptember 7-től 15-ig minden nap egy új blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, továbbá minden állomáson bemutatásra kerül egy-egy fontosabb karakter. És persze ezen kívül is megtudhattok még számos érdekességet, ha velünk tartotok!

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de nyerhettek is! Bizony, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából, a turné végén kisorsolunk 3 (!) példányt az Üvegtrónból! A bejegyzések végén találtok majd egy Rafflecopter dobozt, aminek egyszeri, helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért (nem kell minden állomáson kitölteni!)


Sarah J. Maas: Üvegtrón

Kiadó:Könyvmolyképző Kiadó
Oldalak száma: ... oldal
Borító: papír, puha kötés/keménytáblás
ISBN: 9789633731802
Fordító: Varga Csaba
Megjelenés: 2013. szeptember 18.

Fülszöveg:
Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt, tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

A könyvről:
El kell mondanom, sosem szerettem igazán a high-fantasy könyveket ... Talán túl magasra helyeztem a mércét azzal, hogy a legelső könyvnek a műfajból egyből Tolkient választottam, és ezután nem is nagyon sikerült olyan könyvet találnom, ami felért volna ennek a magasságáig. Vagy legalább megközelítette volna azt.
Ezért aztán egészen meglepődtem azon, hogy Sarah J. Maas: Üvegtrón c. könyve mennyire belopta magát a szívembe. (Bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez a kötet nem tekinthető egyszerűen fantasynek, hiszen éppúgy beletartozhat akár a young adoult kategóriába is).

A történet középpontjában Adarlan egykor legkeresettebb bérgyilkosnője, Celaena Sardothien áll, aki Távolvég eldugott rabszolgabányáiban sínylődik megbocsáthatatlan vétkeiért. Hányattatása akkor ér véget, mikor felkeresi őt a trón várományosa, Dorian herceg és alkut ajánl neki: tartson vele az Üvegpalotába, vegyen részt egy nagyszabású viadalon, nyerje meg azt és legyen az apja, vagyis a király bajnoka 4 évig. A szolgálat leteltével visszakaphatja szabadságát. 

Más választása nem lévén, Celaena elfogadja az ajánlatot és a herceggel tart legnagyobb ellenségének otthonába. Elhatározása egyértelműnek látszik: legyőzni, megnyerni, szabadulni! Ám ekkor még nem számol az őt körülvevő emberek rá gyakorolt hatásával: nem számol azzal, hogy jéggé fagyott szíve hamarosan felenged, és nemcsak a lelke, hanem a rég lezárt világok kapuja is hamarosan megnyílik, bonyodalmak egész sorát szabadítva a látszólag könnyűnek ígérkező győzelemre...

Jól kitalált, kerek történet ez. Cselekménye látszólag egy síkon halad, bár akadnak közben nem várt bonyodalmak, kisebb mellékutak, melyek arra hivatottak, hogy bonyolítsák azt. Ám ezek nem törik meg a cselekményvezetés fokozatos, lágy ívét, mely tökéletes kidolgozottsággal halad a kibontakozás felé.
S bár ez a történeti ív nem túl pörgős, nem túl mozgalmas, mégsem tekinthető unalmasnak, vagy okafogyottnak, hiszen jelentős szerepet kapnak a karakterek, a háttérinformációk megismertetésében.

Celaena újbóli beilleszkedése a valóságba, humorral teli, szarkasztikus dialógusai a férfi szereplőkkel, lassan feltáruló múltja és a háttérben sejlő, mind jobban feltáruló misztikum érdekfeszítővé, szórakoztatóvá teszi a könyvet, könnyen siklanak  a lapok a kezünk között.

A szerelmi szál nem erőltetett, nem elcsépelt, lassan, fokozatosan, életszerűen kialakuló, néhol mulattató, néhol megrendítő, az instant romantikát, az "életre-halálra" jeleneteket mellőző szála a történetnek, mely arra hivatott, hogy lágyítsa a történet férfias keménységét.

S igaz ugyan, hogy kevesebb a vad, vérfagyasztó akció- és harcjelenet, mint ahogy azt a fülszöveg sugallja felénk, én ezt cseppet sem bántam. Kárpótol érte ugyanis a számos vicces vagy drámai jelenet, az írónő képletes leírásai, a váltott nézőpontok tarkasága. 

Ám ha valaki mégis verejtékes, sokkoló nagy összecsapásra vágyik, a kötet végi záró nagy párbaj az ő igényeit is kielégíti: Cain kegyetlensége, az összecsapás részletgazdag, naturális leírása filmszerű, vizuális élményt nyújt, mintha egy számítógépes fantasy párbajjelenetébe csöppentünk volna. Szinte látom magam előtt az életerőt jelző csíkot, ami vörösen villog - lemerülőben az energia!!!

A könyv műfaját tekintve leginkább fantasynek mondható, s így magán viseli annak legtipikusabb vonásait, s világkidolgozottságát: leigázott országok, betiltott mágia, letűnt mágikus lények, zsarnok uralkodók. Néha jó lett volna kicsit többet, kicsit részletesebben látni belőle, de nem aggódom, lesz még bőven lehetőség bebarangolni Adarlan minden zegét-zugát, hiszen a könyv csupán bevezető kötete egy hatkötetes sorozatnak. Nyitott hát a lehetőség - és én bízom benne, hogy egy erős kezdés után csak még jobbat kaphatunk!

Karakterek:
Celaena számomra tipikusan az a karakter, akivel még most, a regény befejezése után sem tudom, hogy hányadán állok. Mire a regény kezdetét veszi, Celaena ugyanis már túl van a karakterfejlődés nagy részén, egy kiforrott, kiteljesedett egyéniség áll velünk szemben: megkeményedett, harcedzett, hideg nő, aki ennek megfelelően és elvárhatóan is viselkedik. Egészen a palotában töltött első néhány napjáig. Ott felszínre kerül gyermeki énje (hiszen csak 17 éves!!!), kitör belőle női mivolta, s hirtelen már nem is tudja az ember: orgyilkos ő, vagy egy inkognitóba vonult, lázadó hercegnő?! És azt hiszem, hamarosan ő maga sem tudja már...
És nem tudja azt Chaol, a királyi testőrség kapitánya sem, aki a lány őreként fontos megbízást teljesít, komolyan véve feladatát hűen királyához és barátjához, ám teljesen megzavarodik a lány finomabb lelkét látva. Próbálja megőrizni hideg távolságtartását, ám a lány felborítja nehezen felépített kiegyensúlyozottságát. Megmosolyogtatók, humorosak az ő jelenetei, mikor zavarba jön egy-egy szó, kínos helyzet kapcsán, de a komolysága és zárkózottsága miatt pontosan az ő érzelemmegnyilvánulásai a legdrámaibbak. Nagyon szerettem őt, rendkívül emberiek és nyíltak a cselekedetei, a párbajon tanúsított viselkedésével pedig végleg a szívembe zárta őt.

Számomra Dorian herceg személyisége kevésbé vonzó: bár kétségtelenül nagyon sármos és jólelkű, néha túlságosan kedélyeskedő és kacér - bár mentségére legyen mondva, ő is még csak 19 éves! Leginkább mégis talán azért pártoltam el tőle, mert túlságosan gyengeakaratú (vagy gyáva) ahhoz, hogy szembeszálljon zsarnok és arrogáns apjával. Vártam volna, hogy fejlődjön, hogy megmozduljon, hogy átlépjen a saját gyengeségén - és csalódtam, amikor ezt nem vettem észre.

A mellékszereplők szintén tökéletesen megformált, segítő vagy kiegészítő karakterek, általuk nyeri el a cselekmény kiteljesedett, komplett formáját és mondanivalóját. S még ha a könyv nem is maradéktalanul tökéletes, a karakterizálásra semmi panaszunk nem lehet!



Borító:
Hihetetlenül örülök annak, hogy a magyar kiadó végül emellett, a mostani borító mellett döntött és nem a másik, fényképes változat lett a kiválasztott. Egyrészt azért, mert még mindig ódzkodom elfogadni, ha a borítón megjelenő arccal próbálják belém sulykolni, hogy milyen is lehet a főszereplő. Másrészt azért, mert emellett ez a szőke lány annyira ártatlan és kislányos ábrázattal rendelkezik, hogy számomra lehetetlennek tűnik őt Celaena-val azonosítani. 
Ráadásul a két változat merően más hangulatot is sugall: az egyik egy ártatlan, romantikus kalandregényt idéz, a másik akár egy számítógépes fantasy játék egyik karaktere is lehetne - és milyen igaz! Tökéletes szerepjátékot lehetne formálni a történetből - pláne, egy palotán kívülre is terjedő, részletgazdag világleírással egyetemben! 





Ismerd meg Caint!


Cain: A Fehéragyar-Hegység (Anielle városa felett) hírhedten kegyetlen törzsében született és nevelkedett katona, Cain sajátságos brutalitása elég volt ahhoz, hogy Perrington hercege felfigyeljen rá. Nem sokat tudni Cain múltjáról, de a természetellenes ereje és kegyetlensége révén választotta ki a herceg őt elsőként a király bajnokságára. Az ereje és sebessége mellett, Cain nagyon okosnak tűnik a maga módján – és a király terveiben való szerepe pedig majd kiderül.

Amit szeret: Ismerni azokat a titkokat, amihez semmi köze. A Fehéragyar-Hegység.


Amit nem szeret: Bármi, mi veszélyezteti a céljai elérésében (tehát minden egyes résztvevője a király bajnokságának). Elkényeztetett lordocskák, akik Anielle-t uralják.


"- Van benne valami, ami miatt legszívesebben beverném a pofáját!" 
(Chaol)




Beszélgetés Cainnal, a zorddal:


Bevallom, kicsit szorongva ülök itt a Bivalyfalatkák sütödéje egyik rozoga faasztalánál, miközben interjúalanyomat, Caint várom... Szorongok, mert fogalmam sincs, mire számítsak vele kapcsolatban és egyáltalán, mégis hogy reagáljak látva megelevenedni egy hústoronyt???

Mikor végre megjelenik, egy pillanatra kihagy a szívverésem: ez az ember sokkal hatalmasabb, mint ahogy azt a könyv alapján elképzeltem... egészen...ŐSI: ősember, őstulok, ősbunkó...

Öles léptekkel közeledik, szinte reng a föld a talpa alatt, izmai úgy feszülnek a ruhái alatt, mintha rögtön szétrepednének rajta... Ledobja magát velem szemben a fapadra és féloldalasra mosolyra húzza a száját. Még akár jóképű is lehetne, ha nem lenne olyan alattomos a tekintete:

- Hello, kislány!
- Hello Cain! Köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Nem akarlak sokáig feltartani, úgyhogy talán vágjunk is bele!
- Szívesen belevágok bárkibe! - szellemeskedik. Tudjátok, egészen kivételes a humorérzéke...
- Az Üvegtrónban Perrington herceg bajnokát alakítod. Jól érzem, hogy teljesen testhezálló számodra ez a szerep?
- Még szép! Bajnok vagyok! Harcos és katona. Mást el sem tudnék képzelni magamnak.
- Hogyan lettél az?
- Te hogyan lettél lány? Én ugyanúgy lettem katona. Erre születtem, erre neveltek, erről szól minden percem. A Fehéragyar-Hegység bajnokká neveli a fiait!
- Valóban rendkívül erős vagy, ez látszik abból is, hogy számos csatát megnyertél már azelőtt is. Mondd csak, mi a titka az erőnlétednek?
Mélyen a szemembe néz, próbálja kifürkészni az én titkaimat.
- Titkok...Mindenkinek vannak titkai... S éppen azért azok, hogy rejtve legyenek a másik előtt...
- Ám aki olvassa a könyvet, mégis megtudhat néhányat a tieid közül...
- Hát csak tudják meg!!! - a tekintete elszánt, vad és kegyetlen - Tudják meg, hogy ki az a Cain! Tudják meg, hogy ki vagyok én! Bajnok vagyok és egy célom van: a győzelem.
 - A győzelem... Valóban... mondd csak, mi az, amit megtennél a győzelem érdekében? 
- Bármit! Bármit megtennék! - vicsorog. A szemében őrült elhatározás.
- A párbajok során számos próbatétel várt rátok. Mi volt a kedvenced? Melyik harcmód áll a legközelebb hozzád?
- Minden próbatétel öröm volt számomra, egy lehetőség, ahol megmutathattam a képességeimet. Mégis azt mondanám, hogy amit igazán élveztem, az a közelharc volt. A test test elleni küzdelem, az erők valódi összecsapása, a csattanó öklök és kettéhasadó csontok hangja... Ez az, ami az igazi férfiak erőpróbája és dicsősége.
- Ám a bajnokságon nemcsak férfiak csaptak össze...-Cain lenézően elhúzza a száját.
- Ez egyedül annak köszönhető, hogy a könyvnek női írója van. - Nahát, ez egy ökör...
- Tőle kaptad a neved is...Cain...a Bibliában Káin megölte a testvérét...
- Höh! A legtöbb ember csupán ennyit lát a történetből. De valójában Káin legyőzte az akadályokat! Eltávolított mindent és mindenkit az útjából, hogy sikerre vigye. Hát nem ez kell, hogy legyen az ember legfőbb célja?
- Ezek szerint úgy gondolod, hogy a neved illik Hozzád?
- Hogy illik-e?! Hiszen ÉN vagyok Káin! Győztes vagyok és harcos! Eltávolítom az akadályokat. Senki nem állhat az utamba.
- Isten ments! ... Cain,köszönöm az interjút. Nagyon kedves Tőled, hogy válaszoltál...
- Bármikor...- vicsorog. Felpattanok. A hátam mögött még hallom az őrült vihogását... Ez az ember félelmetes, vérfagyasztó, kegyetlenül nyers...

Ti is megismerhetitek, ha elolvassátok Sarah J. Maas könyvét! De vigyázzatok, kerüljétek el messziről!


És most játsszunk!

a Rafflecopter giveaway

Ismerjétek meg a többi szereplőt is!

1. 09/07 MFKata gondolatai - Ismerd meg Noxot!
2. 09/08 Deszy könyvajánlója - Ismerd meg Adarlan királyát!
3. 09/09 Dreamworld - Ismerd meg Kaltaint!
4. 09/10 Roni Olvas - Ismerd meg Caint!
5. 09/11 Szilvamag olvas - Ismerd meg Perringtont!
6. 09/12 Kristina blogja - Ismerd meg Nehemiat!
7. 09/13 Kelly Lupi olvas - Ismerd meg Doriant!
8. 09/14 Nem harap a… - Ismerd meg Chaolt!
9. 09/15 http://fuggoveg.blogspot.hu/

Szívesen olvasnád a könyvet? Rendeld elő most 20 % kedvezménnyel és elsőként a kezedben tarthatod! Katt a képre és máris a kosaradban tudhatod!



7 megjegyzés:

Szilvamag írta...

Roni, ez az interjú fergeteges lett! Nagyon tetszett.:)

Roni olvas írta...

Szilvi: nagyon köszönöm :-) Pedig esküszöm, nagyon féltem Caintól...:-)

DhesiX írta...

"Nahát, ez egy ökör..." :D

Roni olvas írta...

DhesiX: De még mekkora!!! :-)

Klaudia írta...

Érdekesen hangzik amit írtál, én egyedül azon nem tudok túllépni, hogy hogyan lehet valaki 17 évesen az egyik legkeresettebb bérgyilkos, akinek már "szakmai" múltja van.

Ha nem lenne ennyire ráerőszakolva a YA kategória, és csak 5 évvel idősebb lenne a főszereplő, én lennék a legelső, aki megveszi.

Bár közben meg tudom, hogy azért kell a YA vonal, mert az a legerősebb, leginkább rajongó olvasótábor, ami elengedhetetlen egy könyv sikeréhez.

Roni olvas írta...

Klaudia: Igen, valóban kicsit kilóg a YA irodalmak közül, és én is úgy érzem, kizárólag az életkoruk miatt húzták rá ezt a kategóriát. Sokkal inkább tekinthető fantasy-nek.
Szerintem vedd meg nyugodtan, olvasd, mert ha nem jegyeznék meg, eszedbe sem jutna feltételezni, hogy tizenévesekről van szó! (Csak csendben súgom meg: wESTFALL kapitány már 20 felett van! és látszik is! szeretni fogod!!!)

Klaudia írta...

Köszi, a várólistára felírtam:)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates