2012. szeptember 13., csütörtök

Jeff Hirsch: A tizenegyedik csapás

Fülszöveg:
Amerika, ahogyan mi ismerjük, eltűnt. Elpusztította a Kínával vívott háború, a rászabadított influenzajárvány, a Tizenegyedik csapás. A tizenöt éves Stephen egész eddigi életében a puszta túlélésért küzdött. A csendes és kötelességtudó fiú édesapjával és nyugalmazott tengerészgyalogos nagyapjával vándorol az Összeomlás utáni Amerikában. Nincs sok csomagjuk. Nem vegyülnek másokkal. Életükben semmi sem változik. Ám amikor Stephen nagyapja hirtelen meghal, apja pedig mindent kockára tesz, hogy megmentsen két idegent, a fiú élete fenekestül felfordul. Mivel apja csúnyán megsérül, Stephennek életében először egyedül kell döntéseket hoznia. Settlers Landingbe kerül, ahol megelevenedik az Összeomlás előtti világ kerti sütögetésekkel, baseballmeccsekkel és iskolában töltött napokkal. Stephen azonban nem bízik az efféle látszólagos nyugalomban. Gyorsan szövetségesre talál a városból kitaszított, gyönyörű Jenny Tanban, és ahogyan a Jennyvel való kapcsolata egyre mélyül, Stephen összetűzésbe keveredik Settlers Landing vezetőivel, akiknek feltett szándékuk, hogy újrateremtik a világot, amelyben felnőttek kerül, amibe kerül...



A könyvről:
Ezt a könyvet egy kedves, bűbájos ismerősömtől kaptam ajándékba a szülinapomra, és nem is választhatott volna jobb ajándékot: mindig Ő fog eszembe jutni róla! :) Köszönöm!

A Tizenegyedik csapás valahol a jövő Amerikájában játszódik, az egykori USA területén. Egy család járja mindenkori útját a sivár, járvány sújtotta ország területén, hogy elhagyatott csecsebecsékre bukkanva elcserélhessék azokat a létszükséglethez fontos dolgokra: élelemre, ruhára, takarókra...
Stephen, a 15 éves kamaszfiú a szigorú, tekintélyt parancsoló nagyapja halála után kettesben marad apjával, és meglepve tapasztalja, hogy apjának kicsit más elképzelései vannak az életről és a jövőről. S miután megmentenek két bajba jutottat a rabszolga-kereskedők marka közül, kezd egész más szemmel nézni Stephen szeretett apjára. Ám későn. Apja megsebesül és kómába esik. A fiú pedig Settler's Landingbe kerül, egy múltat idéző kis oázisba a romokba dőlt világ közepén, ahol az emberek igazi kőházakban laknak, barbecue-zni járnak és megünneplik a hálaadást. 
Mi történik Stephennel? Mi az ő útja, amelyen járnia kell? Most kell eldöntenie..

El kell mondanom, a Jeff Hirsch által elénk tárt világ teljesen megdöbbentett..Hogy miért? Mert teljesen olyan, mintha a valós jövőképünket festette volna le...Én meg vagyok győződve róla, hogy valóban ez történik majd az emberiséggel, egyenesen efelé a rémálom felé száguldunk, és ha észre is veszi valaki (azt hiszem, elég sokan!), senki nem tesz ellene semmit. De talán nem is tehetne...már késő. Az emberek hatalom iránti vágya előbb-utóbb háborúhoz vezet majd, és egy háború a mai világban korszerű fegyvereket követel, és ez nem más, mint a biológiai fegyver...hogy Amerika esik e ennek áldozatául, vagy más ország? Mindegy is...De bármikor megeshet...sajnos én túlságosan hiszek ebben...

Úgy tűnik, Jeff Hirsch is. Hiszen ha fájdalmas is, igen realisztikus világvégét alkotott és igen elképzelhető posztapokaliptikus világképet! 

Az író stílusa könnyed, a férfi íróktól eltérően érzelemgazdag és kissé szentimentális, bővelkedik könnyfakasztó jelenetekkel és izgalmas csatározásokkal. S bár a könyv vége számomra kissé színpadiasra sikeredett, összességében igen lebilincselő és érdekes olvasmány.

Karakterek:
A fő alakunk Stephen, aki nagyapja szigora és apja elhallgatott vágyálmai között nőtt fel, és még csak nem is sejti, hogy magában hordozza mindkettejük hitét és reményeit. Végtelenül kötelességtudó és felelősségteljes fiú, aki feltétel nélkül követi apja minden lépését, s mikor az bajba kerül és gondoskodásra szorul, mindenféle teketóriázás nélkül a segítségére siet. 
A regény során nő fel és fejti meg, ki is ő valójában, és mi az, amit ő és nem mások szeretnének helyette. És erre bizony nehéz és fájdalmas rájönni, de Stephen tudja, csak így nyerhet megnyugvást és így lelhet otthonra a világban.
Nagyon szerettem az ő alakját, ami végtelenül összetett és bonyolult, de mindenképpen szerethető.

Jenny - talán nem meglepő - nem lopta bele magát a szívembe: továbbra sem szeretem az ennyire fiús, harcias, kemény lányokat, bár meg kell hagyni, hogy néhány tette és megnyilvánulása végtelen éleslátásról, emberismeretről és bölcsességről tanúskodik...

Violet állt a legközelebb hozzám, teljesen magamnak éreztem őt. Talán az anyasága miatt, talán amiatt, amit képviselt: az otthon, a család, a feltétel nélküli szeretet mintaképe ő, a gondoskodás, a segítségnyújtás, az emberség megtestesítője egy porrá hullott, embertelen világban. 

És Jackson...Hát igen...a tipikus báty...legalábbis az én bátyám pont ilyen! :) Jó volt ráismerni...
Azt hiszem, Jeff Hirsch elég jó emberismerettel rendelkezhet...:)

Borító:
Fura, hogy a magyar és az eredeti, külföldi borító mennyire más: mind színvilágában, mind betűtípusában, mind hangulatában...
Talán azért, mert hozzászoktam, de számomra a nálunk megjelent kötet borítója jobban tükrözi azt a hangulatot és élteképet, amit a könyv közvetít. A külföldi borítón szereplő és domináns zöld nekem nem a pusztulást, inkább az újjászületést jelképezni...talán nem véletlenül?
Mindenesetre azt meg kell hagyni: érdekes és összességében tetszetős ez az eredeti borító is...



Érdekességek:

Jeff Hirsch a California Egyetemen szerzett MFA - diplomát drámaíró-szakon. A Tizenegyedik csapás az első regénye, a második könyve - nem ennek a folytatása!!! - Magisterium néven jelenik meg ez év október 1-jén Amerikában. Sokan várják már (afféle boszorkányos, misztikus történet lesz, érdekesnek ígérkezik!).
Jeff Hirsch jelenleg New York államban él feleségével...


A könyvhöz természetesen szintén készült trailer is, íme:




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates