2012. október 31., szerda

Boldog Halloweent! - Töklámpások molyoknak

"Égett a gyertya és meglobbant, ha a lehelet, vagy a gondolatok elreppentek mellette; a lehelet aztán szétesett, a gondolatok fáradtan leszálltak, mint a haldokló madár, és elmúltak."

Fekete István

Bizony, holnap sokan gyertyát gyújtunk. Gyertyát gyújtunk, hogy megemlékezzünk mindazokról, akik egykor velünk voltak, velünk sírtak, nevettek és lélegeztek, és akik többé már nincsenek velünk...

De ma éjjel még jókedvünk van. Ma éjjel még üdvözöljük, aztán elriasztjuk a szellemeket, mulatozunk, ijesztgetünk és rémüldözünk. Ma van Halloween éjszakája.

És ha Halloween, akkor természetesen töklámpás... Azt hiszem, a legtöbben már kifaragtuk, és meggyújtottuk benne a mécseseket. Hiszen töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. 

De lássuk, honnan is ered: 

Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.
(Forrás: Wikipédia)

Ez eddig rendben is van. De azt tudtátok ugye, hogy a tökfaragás mára már egyenesen művészet lett... Hihetetlenebbnél hihetetlenebb mintákat képesek faragni a tökök oldalába, valóban egyik- másik úgy néz ki, mint egy valóságos festmény.

Természetesen a tökfaragás csodájából a könyves világ sem maradhatott ki. Hadd mutassak Nektek néhány csodálatosan különleges töklámpást:

Twilight - tökök :



Az éhezők viadala lámpásai:



 Matched, Crossed lámpások:


A gyűrűk ura:


 Ha már a filmre várunk: Beautiful Creatures:


 Veronica Roth: Divergent: 



 The Mortal Instruments: 



És a Greylupus által készített MI-s tök - csodálatos lett!!!
á Éjszakai cirkusz:



És végül számomra a legviccesebb: A szürke ötven árnyalata :D:


 Mindkinek Boldog Halloweent kívánok! Mulassatok jól!


"A novemberi sírlátogatás sok ember számára puszta konvenció, vasárnapi "program", mint ahogy az ünnepek tartalma, úgy a gyász tartalma is gyakran formasággá csupaszul. De legalább annyian vannak, akik az egész évben bennük rezgő, szelencébe zárt emlékezést engedik ezekben a napokban fájdalmassá áradni - hogy azután fegyelemmel viselhessék tovább."

Jókai Anna

5 megjegyzés:

Szilvamag írta...

hozzánk már becsöngettek fiatlok és mondták, hogy "csokit vagy csalunk!", megijedtünk és gyorsan adtunk nekik egy marékkal.:D

Roni olvas írta...

Jé, ezt valaki itthon is csinálja??? Hozzánk még sosem csöngettek így be? És volt jelmezük is??? És mit csinálnak akkor, ha "csalnak"? Valaki meséljen már! :)

Szilvamag írta...

Nem öltöztek be, csak szilveszteri paróka volt a fejükön. Kérdezte a férjem tőlük, hogy mit csinálnának, ha nem lenne csokink azt mondták hogy van náluk vécépapír.:)

MFKata írta...

Mekkora ötletek!!! Mivel idén kezdtem a tökfaragást, így jövőre én is kitalálok valami nagyon tutit >.<

Engem a nagyfiam kérlelt, hogy menjünk már körbe az utcában... Mondtam majd jövőre, ha olyan helyre költöznénk, akkor még buli is lehet belőle ;-P

Roni olvas írta...

:))) Azért azt a WC papíros trükköt megnézném! körbekerítik a házat? vagy valami hasonló??? :) olyan jó móka lehet! :)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates