2012. október 9., kedd

Ilona Andrews: Mágikus találkozás

Fülszöveg:
A varázslattal teli Perem, ahol Rose Drayton él, két világ határán terül el. Rose átjár dolgozni a Töredékbe, ahol az emberek autókon járnak, plázákban vásárolnak, és ahol a varázslat nem több puszta tündérmesénél. A másik világ Mágia, amelyet kékvérű arisztokraták irányítanak, és ahol a varázslat mindennapos, sőt megváltoztathatja az emberek sorsát. Ahogy a többi perembéli is, Rose átjárhat mindkét világba, de mindenhol törvényen kívülinek számít. 
Rose úgy gondolta, ha tökélyre fejleszti a varázserejét, jobb életet biztosíthat magának. De a dolgok nem a tervei szerint alakultak. Most feketén, éhbérért dolgozik a Töredékben, hogy felnevelhesse két kisöccsét, ráadásul meg kell küzdenie a kéretlen kérők hadával, akik őt és a varázserejét akarják. 
Ekkor toppan be az életébe Lord Declan Camarine, a mágiai kékvérű, aki szintén elhatározza, hogy megszerzi magának a lányt. És vele egy időben érkezik a különös, varázslatra éhes teremtmények egész hada. Rose-nak és a kékvérűnek össze kell fognia a szörnyű lények és megteremtőjük ellen, különben odalesz az egész Perem, és mindenki aki ott él…


A könyvről:
Amikor kevesebb mint egy hónappal ezelőtt ajánlót írtam a könyvről, a borítót és a fülszöveget nézve ez járt a fejemben:

"Hú, erről a könyvről olyan mesebirodalmak jutnak eszembe, mint a Once Upon a time történetei és lényei, vagy a Narnia... A világfelépítés és a szereplők tekintetében is..Szeretem ezeket a meseszerű fantasyket és azt hiszem, ez is tetszeni fog..."


Mennyire eltaláltam! Pontosan ez jut eszembe erről a könyvről: a OUAT hangulata! Annyi a különbség, hogy nem Hófehérke és a Daliás a főszereplő, nem meseszereplők vívják mindennapi harcukat, hanem teljesen hétköznapinak tűnő, átlag emberek (emberek???)

De igen, pontosan olyan ez a könyv, mint a címe: mágikus. Minden lapjából árad a varázslat, a mágia, egy teljesen hihetetlen, csodás világba lépünk át, ahogy kinyitjuk és elkezdjük olvasni. 
Mint egy mesevilág, amelyben mindenki varázslatos, mindenki különleges, és bármi, bárkivel megtörténhet.

A történetet nagyjából lefedi a fülszöveg: Rose két öccsét nevelve elég viszontagságos körülmények között él a mágikus és az emberi világ között található Peremben, ahol olyan emberek laknak, akik tudnak varázsolni ugyan, de csak kicsit, így igazából mindenhova és sehova sem tartoznak. Lakóhelyük egy erdő közepén van,és Rose-nak nemcsak a szegénységtől, de a perembeli irigyektől is meg kell védenie magukat (Rose ugyanis kilóg az átlagból: fehéret villant, ami azt jelenti, valószínűleg nemesi származású).
Egy napon aztán különös lények támadják meg Rose öccsét, Jacket, akitől egy titokzatos, jóképű idegen, méghozzá egy mágiabeli gróf menti meg a fiút. Rose-nak nincs választása: alkut kell kötnie vele, ráadásul úgy tűnik, még szövetségesre is kell lelnie benne, mert a Peremet nagy veszély fenyegeti...

A történet izgalmas és érdekes, leleplezi a mágikus világ minden társadalmi és katonai hibáját, visszakalauzol minket a nemesség eszméjéhez és problematikájához. A világkidolgozás bámulatos, a felbukkanó lények, a helyszínek mind-mind csodás írói fantáziáról tesznek tanúbizonyságot, néha úgy éreztem, bennem is lüktet a varázslat és ki akar törni. 

Élvezet olvasni, mert magával ránt és teljesen leköt...Az egyetlen pici csalódás nekem a vége volt: túl rózsaszín, túl márcos lett számomra, vártam volna valami igazán belevalót, valami igazán erőset...


Karakterek:
A könyvben megjelenő karakterek kidolgozottsága egytől egyik remek. Valamennyien komplett, összetett személyiségek, egyéni, egyedi jellemvonásokkal, amitől mindenki sajátos színt, sajátos megjelenést nyer.

Rose és Declan - a két főszereplő - mindketten sok idegesítő és ellenszenves tulajdonsággal rendelkeznek, mégis annyi erő és magabiztosság, annyi felelősségtudat és szeretet árad belőlük, ami szimpatikussá és karizmatikussá tette őket.

Bevallom, a kedvenc karakterem William volt, hiszen neki jutott a legérdekesebb és legfájdalmasabb sors a könyv során, és annyira akartam tudni róla mindent, annyira akartam, hogy valami jó is történjen vele, hogy az már vicces. Most megnyugodtam, mert tudom: az Áradó Hold pontosan ezt teszi: az ő útját követi végig.

És persze ott vannak az ikrek:....Jack és Georgie. Nagyon szerettem Jack nyíltságát és őszinteségét, gyermeki báját és ösztönös cselekedeteit. Ki ne szeretne egy ilyen kisöcsit, mint ő? És ha még dorombol is, miközben simogatod!? Naná!

Borító:
Ismét azt kell mondanom, amit már számtalan esetben a magyar borítók megjelenése esetén: jobb, mint az eredeti.
Ötletesebb, színvonalasabb és vonzóbb, mint a külföldiek. Mindkét már megjelent kötet esetében.
Számomra ezeknek a külföldi borítóknak amolyan harlequin-szaguk van, mintha valami ócska, olcsó ponyva lenne, afféle erotikus kaland, vagy hasonló... 
Mennyi fantázia, ötlet, bravúros technikai megoldás rejtőzik azonban a magyar képekben! Én imádom őket és büszke vagyok rá, hogy ennyivel különbet tudtunk alkotni! 





Érdekességek:
Azt már bizonyára sokan tudjátok, hogy az Ilona Andrews írói álnév nem egy embert, hanem egy házaspárt takar, ahol a feleséget Ilonának, a férjet pedig Andrew-nak hívják: innen ered a frappáns szerzői név eredete. 
Könyveiket világszerte ismerik, két sorozatuk is felkerült a New York Times bestseller listájára. 


Azt már mindenki tudja, hogy a Világok peremén egy négykötetes sorozat lesz, az első két részt már kiadta az Egmont Dark Kiadó - olvashatjuk, élvezhetjük. A második rész főhőse William lesz, Declan barátja, a harmadik-negyedik rész pedig Jack és Georgie kalandjait meséli majd el nekünk. Csak győzzük kivárni! :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates