2012. november 5., hétfő

Ursula Poznanski: Erebos

Fülszöveg:

Nick megszállottja az Erebos című számítógépes játéknak, ami kézről kézre jár az iskolájában. A szabályok elég szigorúak: mindenki csupán egyetlen esélyt kap, hogy Erebost játszhasson. Játék közben egyedül kell lenni és senkinek sem szabad róla beszélni. Aki ezeket megszegi, vagy nem teljesíti a küldetéseit, kiesik, és többé nem is tudja elindítani a játékot. De ami a legérdekesebb: az Erebos olyan megbízásokat ad, amelyeket nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell végrehajtani. A képzelet és a valóság zavarosan összemosódik. Aztán a játék arra utasítja Nicket, hogy öljön meg egy embert…




 A könyvről:
Mindenki tisztában van azzal, hogy létezik játékfüggőség. De csak kevesen tudják, hogy léteznek olyan könyvek, melyek szintén függőséget okoznak, amitől képtelenség szabadulni, amik magukhoz kötnek, megbilincselnek, és nem eresztenek egészen addig, amíg a végére nem érsz. Néha még utána sem. 
Csak olvasod, pörgeted egyik lapot a másik után, falod az oldalakat, aztán egyszer csak feleszmélsz, hogy már benne vagy az éjszakában, és mindjárt ébreszt a telefon. Mégsem bírod abbahagyni, mégis muszáj tovább lapoznod, hiszen azt súgja feléd: "csak még egy oldalt", "csak még egy bekezdést"... és mikor a végére értél, csodálkozva nézel körül és nem érted, Te hol jártál, míg ezt a könyvet olvastad???

Számomra ilyen volt ez a könyv. Az Erebos.


Az Erebos története már önmagában is érdekes és izgalmakat ígérő: Nick egy átlagos, 16 éves kamaszfiú. Kosarazik, lóg a haverjaival, bambulja a lányokat. Aztán egy napon észreveszi, hogy a barátja, Colin nem szívesen tárgyal vele, sőt azzal a társasággal bandázik, akiket eddig messziről kerültek és nem sokra tartottak. Nick szeretné megtudni, mi történt vele, de Colin kerüli, nem veszi fel a mobilját, az e-mailekre nem válaszol. Ráadásul az iskolában mindeközben további különös dolgok is történnek: titokzatos csomag terjed a diákok között, olyanok barátkoznak egymással, akik eddig nem, suttognak, titokzatoskodnak, és nem felelnek semmiféle kíváncsiskodásra. Úgy tűnik, az iskola lassan két csoportra szakad: akik tudnak a titokról és akik nem. 
Aztán egy nap, Nick is megkapja a csomagot - mindenféle szabály kíséretében. A csomag egy DVD lemezt rejt, rajta egy különleges számítógépes játékkal, de a játék meglétéről, szabályairól, küldetéseiről minden játékosnak hallgatnia kell. Amikor Nick a való életre kiterjedő megbízatásokat kap azért, hogy 1-2 szinttel feljebb léphessen, már annyira belemerült a játékba, hogy szinte gondolkodás nélkül teljesíti azokat. Ám egy napon olyan küldetést kap, amit ha teljesít, saját magát is meghazudtolja...innen kezdődik Nick kálváriája és a játék igazi ellentámadása...

Ha azt vesszük, ez a könyv egyedülálló a maga nemében: hiszen nem sok cyber-horror regény fordult meg eddig a kezünkben... legalábbis az enyémben biztosan nem. 


A könyv első fele egy különleges kaland a cybertér világában, hiszen Nickkel együtt mi is elkezdjük a kalandozást az Erebosban. 

Nem mondhatnám, hogy különösen tapasztalt játékos lennék, sőt! Láttam már ugyan néhány játékot, ki is próbáltam, de nem bizonyultam túl ügyesnek valamelyikben is - talán kivétel ebből az Escape játékok, mert azokat régen nagyon szerettem.

Szóval a kalandjátékok terén elég kevés a tapasztalatom. Ezért eleinte picit fura is volt, hogy a játék úgy indul, hogy semmi instrukció, semmi segítség, hogy hogyan indulj el...persze Nick tudja, hogy mik a leggyakoribb billentyűkombinációk, de nekem például fogalmam sincs. Én csak állnék ott egy helyben, az Entert nyomogatva, elindulni képtelenül...és nem tudom, hogy más, amatőr játékos, hogy kezdett ennek neki. Mármint azok közül, akik a könyvben megkapták a játékot...

De aztán elkezdődik a játék és a leírása annyira részletgazdag, annyira képszerű, annyira szemléletes, hogy hamarosan teljesen a hatalmába kerített. Magam előtt láttam Sariust, a többi játékost, a fantáziadús helyszíneket - én is végig izgultam, küzdöttem, informálódtam mindenről, amiről Sarius is. És amikor véget ért a játék, és visszatértünk a könyvbéli valóságba, Nickkel együtt alig vártam, hogy visszatérhessünk. Éreztem, értettem, hogy mit is jelent a játékfüggőség. És ez elég félelmetes, ha belegondolunk. Mert igazolja, hogy milyen könnyű a részesévé válni. Hogy milyen könnyű megfeledkezni minden másról. Hogy milyen könnyű függővé válni...

A valóság és a játék világa lassan kezd teljesen összemosódni, nem lehet többé észrevenni az idő múlását és mindeközben Nick maga is elkezd lassan változni. Minél jobban belemerül a játékba, minél inkább a hatalmába keríti, annál türelmetlenebb, agresszívabb, dühösebb lesz a külvilágra. 

És amikor az élmények intenzitásának hatására a játék okozta kábulat már-már az elviselhetetlenségig fokozódik, egy szerencsétlen baleset olyan erővel vág mellbe minket, hogy Nickkel együtt mi is visszazuhanunk a valóságba és a katarzis elkerülhetetlen...

És aztán kezdetét veszi egy igazi izgalmas, nyomozós, félelmetes, hátborzongató thriller...

Azt hiszem, elég ritkán találkozni ennyire tudatosan, logikusan felépített cselekményvázzal, ilyen remek történetvezetéssel. Linerásan, egymás után zajlanak az események, egyik következve a másikból, egyik indokolva a másikat, hogy aztán a kötet végén sor kerülhessen egy igazi nagy összecsapásra a valóság és a fantázia között...S hogy ez talán a jó és gonosz összecsapása is? nem teljesen... hiszen, a jó is gonosz néha és a gonoszban is van némi jó... és a végén nem is tudom, kit sajnáljak jobban...

Még egy fontos dolgot hadd említsek meg: a könyv stílusa - a hihetetlen írói és profi fordítói munkának köszönhetően - igazán pazar: bár könnyed, fiatalos és modern, tele a mai fiatalságra (elsősorban a fiúkra) jellemző szlenggel, mégsem alpári, sőt, igényes és választékos.
 Bár minden ifjúsági könyv nyelvezete megtalálná az egyensúlyt e két dolog között!


Karakterek:
Igazán nehéz dolga van az írónőnek - már ami a karakterek kidolgozását illeti. Hiszen itt gyakorlatilag mindenkinek kétféle arca van: egy valós és egy cyber. S ugyan nem tudjuk, hogy melyik Erebos-alak kit is takar a valóságban (csupán a könyv végén derül ki), mégis próbáljuk kitalálni ki rejtőzhet a szereplők mögött, s ezáltal akarva akaratlanul is megerősítést - vagy ellentmondást - várunk a karakterek jellemének megfejtéséhez.
És azt kell mondanom - ez remekül sikerül. Hiszen a résztvevő játékosok mögött rejtőző személyek lelepleződésekor bizony sokszor kapva kaptam a fejemhez: "tényleg!" "Hát persze"! Mert valóban így van: a két világban feltűnő két különböző  karakter egymást támogatja, s a két világban kibontakozó tulajdonságaik együttese rajzolja meg a jellemrajzukat.

Így Nicknek/Sariusnak is. És azt kell mondanom: nem mindig szerethető, nem mindig pozitív ez a jellemrajz. Számos negatív tulajdonsága van ugyanis a főhősnek: egy kissé  önző (sajnálja, hogy gyógyító tulajdonsága van, mert ha másokon segít, akkor ő gyengül), kigúnyolja az iskolatársait, lepattintja a szüleit, félresöpri a barátait stb. 
Mégis azt mondom: kell ez a sok negatívum! Kell az, hogy ilyen legyen, hiszen ettől válik valós. ,elfogadható, élő és eleven gimnazista fiúvá. Ettől tekintjük úgy, hogy közülünk való, nem pedig egy tökéletes, önfeláldozó hős, ami a mai YA könyvekre leginkább jellemző.

Borító:
Az a címszó, hogy "borító" túl szűk kategória ahhoz, hogy leírjam a könyv kiadásának minőségét. Mert bizony, ez ismét egy első osztályú könyvkiadás a Pongrác Kiadótól: keményfedeles, védőborítós (a borító alatt egy fehér, de ugyanolyan mintázatú fedéllel), igazi vastag, minőségi papírokra nyomva. Az a fajta könyv, ami 20 év múlva is ugyanolyan jól  olvasható és lapozható, mint most. Ami nem esik lapjaira.
Első pillantásra és tapintásra (meglehetősén vaskos és nehéz a kötet), azt gondoltam, hogy hú, ez aztán a mennyiség! De ne ijesszen meg senkit a méret: a lapok vastagsága és a rendhagyó margóméret miatt lett a könyv kicsit terjedelmesebb az átlagnál, nem a történet terjengőssége miatt!
Íme, borítók a világ országaiból:




Érdekességek:

Ursula Poznanski Bécsben született, 1968. október 30-án. A középiskola elvégzése után japánt, újságírást és színháztudományt hallgatott az egyetemen. 1996. óta orvosi szakújságíróként dolgozik,  könyveket - elsősorban gyermekkönyveket - 2003 óta ír. 
Erebos című ifjúsági regénye 2010-ben jelent meg a Loewe kiadónál. A könyv azóta számos díjat nyert és számos nyelvre lefordították. 

Következő műve, a Saeculum 2014-ben várható magyarul szintén a Pongrác kiadó gondozásában.

A könyvhöz természetesen készült előzetes is, íme:


A könyvet köszönöm a Pongrác Kiadónak!






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates