2011. április 27., szerda

Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

Fülszöveg: Gemma Doyle más, mint a többi lány, akinek kifogástalan a modora, csak akkor szólal meg, ha szólnak hozzá, tudja a helyét, és hanyatt veti magát, és Angliára gondol, amikor ezt kívánják tőle. A tizenhat éves Gemma önálló egyéniség. A londoni Spence Akadémiára akkor íratják be, amikor Indiában tragédia sújt le a családjára. Gemma, aki magányos, bűntudattal küszködik és hajlamos a jövőt illető látomásokra, amelyek kínosan valóra is válnak, hűvös fogadtatásban részesül az Akadémián. Ám nem teljesen magányos: egy rejtélyes fiatalember követi, aki óva inti, nehogy megnyissa a lelkét a látomások előtt. Gemma képessége ugyanis, amivel magához vonja a természetfelettit, itt, a Spence-ben teljesedik ki. Itt kerül kapcsolatba az iskola legbefolyásosabb leányklikkjével, és itt fedezi fel, hogy az anyja kapcsolatban állt egy Rendnek nevezett titokzatos csoporttal. És itt vár rá a sorsa..., amennyiben hisz benne. A Nagy és rettenetes szépség igazi, hátborzongató olvasmány a suhogó szoknyák, táncoló árnyak és éjszaka utunkba vetődő dolgok világának széles palettájáról. A viktoriánus kor élénk színekkel megfestett világát tárja elénk, ahol a lányokat arra nevelik, hogy gazdag férfiakhoz menjenek feleségül, de ahol egy lány más utat keres magának.


Cselekmény: Nem tudtam, mire számítsak ezzel a könyvvel kapcsolatban. A borítója tetszett, amúgy is szeretem a kosztümös filmeket és könyveket. Sokáig tartogattam, aztán belevágtam.
Nem bántam meg!
Adott nekünk a főszereplőnk, Gemma (megint egy lány!), aki Indiában él családjával, és 16. születésnapján - miután találkozik két titokzatos idegen férfival - egy látomásban végignézi anyja halálát, ami később valóban bekövetkezik. A család visszamegy Angliába, az apa az ópium kábulatába menekül fájdalma elől, a lányt pedig bedugják egy elit iskolába. Gemma, miközben próbál beilleszkedni, észreveszi, hogy ide is követte őt az ismeretlen és titokzatos indiai fiú, és tovább gyötrik a látomások, míg fény nem derül a titokra....
A birodalmak gondolata és képe egy kicsit az Evermore Nyárvidékére hajaz, egyébként  a könyv maga nagyon tetszett. Fordulatos, remek betekintést nyújt a korabeli Anglia társadalmába, életébe. Látszik ugyan, hogy ez az első kötet, sokminden tisztázatlan és kiforratlan marad, de már itt sejtettem, hogy ugyan ki is lehet a főgonosz, Sarah. 
Drukkolok Kartiknak, a titokzatos idegennek, biztos lesz még valami love story kettejük között...

Karakterek: Gemmán és Kartikon kívül igazából egyetlen szereplő sem tett rám pozitív benyomást. A lányokat ki nem állhattam (mármint Pippát és Felicityt), a többi szereplő pedig igazán mellékes.

Borító: Nekem tetszik ez a megoldás a viktoriánus korabeli ruhával és frizurával. kicsit segít beleképzelni magunkat a korba...

Összességében: Egy misztikus lányregény a viktoriánus Angliában. Igazi élmény, mindkét téren!

Ha pontozni kell megérdemli az 5 pontot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates